Presó incondicional per a dos dels quatre detinguts pels atemptats a Barcelona i Cambrils

El jutge manté detingut el propietari del locutori de Ripoll i deixa en llibertat el propietari del cotxe de Cambrils | El pla fallit de la cèl·lula gihadista era posar bombes a monuments concorreguts de Barcelona | Els detinguts assenyalen l'imam de Ripoll com l'instigador dels fets i asseguren que el seu objectiu era immolar-se

Sergi Santiago / Redacció
22 d'agost del 2017
Actualitzat a les 22:29h
Els detinguts Mohamed Houli Chema, Salh el Karib, Driss Oukabir i Mohammed Aalla
Els detinguts Mohamed Houli Chema, Salh el Karib, Driss Oukabir i Mohammed Aalla | EFE
El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha decretat presó incondicional per a dos dels detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Es tracta de Mohamed Houli Chemlal, de 21 anys i que va resultar ferit a l'explosió d'Alcanar i Driss Oukabir, de 28 anys, que va llogar la furgoneta que va atropellar i matar 13 persones a La Rambla (i que conduïa Younes Abouyaaqoub).  

En el cas del propietari del locutori de Ripoll, Salh El Karib, el jutge ha prorrogat la detenció 72 hores més per esperar que finalitzin les diligències que estan en marxa, ja que els Mossos han registrat l'establiment aquest mateix dimarts. El quart detingut, Mohamed Aalla, de 27 anys, ha quedat en llibertat provisional i s'haurà de presentar setmanalment al jutjat. També se li ha retirat el passaport. El magistrat considera que els indicis "no són suficientment sòlids" per decretar presó ja que el veritable propietari del cotxe de Cambrils era el seu germà, que va morir abatut a trets per la policia.

El jutge atribueix els delictes d'integració a organització terrorista, assassinat i lesions de caràcter terrorista als dos detinguts que ingressaran a presó. En el cas del ferit a l'explosió d'Alcanar, també li atribueix dipòsit d'explosius i estralls.

Van comprar el material "per a una acció terrorista de gran emvergadura"

La cèl·lula gihadista va comprar a un comerç de Cambrils a les 21:26 del 17 d’abril (dia dels atemptats) quatre ganivets i una destral, segons consta a la interlocutòria del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu. Els seus membres també van utilitzar una masia abandonada de la població de Riudecanyes (Baix Camp) on van aparèixer en una petita foguera i cremats parcialment el passaport i el carnet de conduir de Mohamed Hichamy i el passaport de Younes Abouyaaqoub.

La interlocutòria també explica que la cèl·lula havia comprat els dies 1 i 2 d’agost una "ingent quantitat d’acetona" que fins al moment ascendeix a 500 litres i "el material necessari per a la confecció d’artefactes explosius" per a cometre "una acció terrorista de gran envergadura". A més, el 16 d’agost (un dia abans dels atemptats) van comprar a Sant Carles de la Ràpita 15 fundes de coixí i brides per contenir els artefactes explosius al seu interior.

El pla fallit: bombes i immolacions a Barcelona

Tal i com van apuntar els Mossos, el pla dels terroristes que van atemptar a Barcelona i Cambrils eren molt més ambiciosos. Somniaven amb un atemptat més gran i amb explosius a monuments concorreguts de Barcelona i l'imam de Ripoll pretenia immolar-se en un d'aquests atacs. Ho ha reconegut un dels quatre detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils que aquest dimarts han prestat declaració a l’Audiència Nacional. Concretament, ho ha detallat Mohamed Houli Chemal, el ferit que va sobreviure a l'explosió de la casa d'Alcanar i que, segons ha declarat, coneixia els plans d'atemptar a Catalunya des de feia dos mesos. La detonació accidental de les bombones de butà que emmagatzemaven a l'habitatge del municipi del Montsià va frustrar el seu pla i va ser aleshores quan van decidir atemptar amb un atropellament massiu a la Rambla.

La declaració dels detinguts davant del jutge Fernando Andreu ha aportat nous detalls sobre els plans de la cèl·lula. Fonts jurídiques han explicat als mitjans que tots els arrestats culpen l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, a qui assenyalen com a instigador i principal responsable dels fets. A més, tres dels detinguts (Mohamed Houli, Driss Oubakir i Said Aalla) s'han desvinculat de la cèl·lula.

Mohamed Houli, ferit i en pijama, reconeix que somiaven amb un gran atemptat

Mohamed Houli és el supervivent de l'explosió d'Alcanar on va morir l'imam de Ripoll, sospitós de radicalitzar els joves de la cèl·lula. Houli, que va ser detingut a l'Hospital de Tortosa, ha entrat a declarar vestit amb el pijama de l'hospital i amb ferides visibles. El detingut ha confirmat la versió que ja va donar als Mossos: la cèl·lula preparava un atemptat més ambiciós amb explosius a diferents monuments de la capital catalana i que l'imam es volia immolar en un d'ells. Aquests plans, ha dit, els coneixia des de feia dos mesos, però desconeixia quina era la data indicada per a l'atemptat a Barcelona.

Houli ha assegurat que la cèl·lula tenia previst fer un atemptat molt més gran amb les bombones de butà que van explotar a Alcanar i l’atropellament a la Rambla no entrava als seus plans inicials. També ha confessat que intentaven preparar peròxid d’acetona, un explosiu molt potent, però que el pla es va frustrar amb la deflagració. Houli no ha donat detalls sobre la procedència de les més de 100 bombones de butà i tampoc sap com es va produir l'explosió perquè, segons la seva versió dels fets, en el moment dels fets estava al porxo recollint els plats després de sopar. En l'explosió de la casa va morir l'imam de Ripoll i una segona persona pendent encara d'identificar.
 

Els quatre terroristes han declarat avui a l'Audiència Nacional Foto: Europa Press / Reuters


Driss Oukabir assegura que pensava que les furgonetes eren per a una mudança

Driss Oukabir va ser el primer detingut de la cèl·lula. Els Mossos el van detenir quan es dirigia a la comissaria de Ripoll, on va afirmar que el seu germà Moussa, de 17 anys, li havia robat la documentació que la policia havia trobat a la furgoneta de la Rambla. Ara ha admès davant del jutge que va mentir, però assegura que ho va fer per por. Segons la seva versió, ell va ser qui va llogar les furgonetes però es pensava que es farien servir per a una mudança, ja que tres dels joves del grup tenien previst anar a viure junts. Ha afirmat que li van demanar a ell que llogués els vehicles perquè, als seus 28 anys, era el més gran del grup. Durant l'hora que ha durat la seva declaració, s'ha volgut desvincular de l'organització dels atemptats i ha negat que formés part de la cèl·lula gihadista.

També han declarat Mohamed Alla i Said el Karib, detinguts a Ripoll

El jutge Fernando Andreu també ha pres declaració a Mohamed Alla, detingut a Ripoll quan es va saber que era el propietari de l’Audi A3 que ocupaven els cinc atacants morts a Cambrils. Davant del jutge, ha assegurat que no té res a veure amb els fets, que el cotxe no és seu i que, simplement, estava al seu nom "per un tema d'assegurances". Alla té dos germans implicats en els atemptats: Said, que va llogar una de les furgonetes i un dels morts a Cambrils, i Youssef, que els investigadors creuen que va poder morir a l’explosió d’Alcanar.
 

Saih el Karib, propietari del locutori, traslladat a Madrid Foto: Europa Press


Per últim, ha declarat Salh el Karib, que va ser detingut a Ripoll, municipi on regenta un locutori. El Karib ha reconegut que va vendre bitllets d'avió per anar al Marroc a Driss i a l'imam des del seu locutori. Ara bé, assegura que desconeixia completament els plans dels terroristes i que ho feia només com a negoci. Ha explicat davant del jutge que cobrava una comissió per cada bitllet que expedia i que ho feia perquè cap dels dos tenia targeta de crèdit.

La vessant internacional de la cèl·lula: viatge a París i detencions al Marroc

Les autoritats del Marroc han detingut a la localitat de Nador al cosí de Moussa i Driss Oukabir, el primer mort a trets a Cambrils i el segon detinguts per ser sospitós de formar part de la cèl·lula. Segons han informat diversos mitjans, aquest és el segon detingut al Marroc. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil investiguen si hi ha un braç internacional connectat amb la cèl·lula catalana, que s’havia donat per neutralitzada.

Avui també s’ha conegut que almenys quatre dels terroristes van fer un viatge llampec a París dies abans dels atacs. L’audi A3 dels atacants va ser detectat per un radar a Essone, a la regió de París, amb quatre persones a bord el 12 d’agost, una setmana abans de l'atemptat a Barcelona. "Va ser un viatge d'anada i tornada extremadament ràpid”, ha assegurat el ministre d’Interior francès, Gerard Collomb.

Els Mossos ja tornen a fer jornades de vuit hores

La conselleria d'Interior desactiva aquest dimarts a la nit el dispositiu Cronos, posat en marxa dijous a la tarda per l'atemptat terrorista a la Rambla de Barcelona. Aquest dispositiu especial suposa obligar a treballar en torns d'almenys 12 hores a tots els agents que no estan de vacances durant com a mínim tres dies. Això ha permès gairebé triplicar els agents que simultàniament estaven treballant a tot el país. Hi ha hagut agents que han treballat fins a sis torns i alguns dels torns han estat de fins a 16 hores.
 

L'helicòpter dels Mossos d'Esquadra sobrevolant la zona Foto: Jonathan Oca