Els Mossos busquen Moussa Oukabir, menor d'edat, com a autor material de la massacre a Barcelona

El principal sospitós és germà del detingut aquest dijous a Ripoll, i integraria un grup d'almenys 11 persones | Els terroristes volien fer explotar la furgoneta al centre de Barcelona | L'atropellament massiu va ser "un pla B" després que els esclatessin a Alcanar les bombones de butà amb les quals volien armar almenys una de les furgonetes | La policia treballa amb la hipòtesi de dues cèl·lules, una operativa i una altra logística, que no es donen per desarticulades

Forces de seguretat a la Rambla de Barcelona
Forces de seguretat a la Rambla de Barcelona | ACN
Ferran Casas / Joan Serra Carné
18 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:17h
Els Mossos d'Esquadra se centren ara en la localització del conductor de la furgoneta kamikaze de l'atemptat de Barcelona, que aquest dijous va provocar 13 morts a la Rambla, a banda d'una altra víctima mortal a Cambrils. A banda, hi ha encara uns 130 ferits, dels quals 16 es troben en estat crític. Entre el total d'afectats per l'atemptat, n'hi ha de 34 nacionalitats diferents, segons els primers recomptes. El principal sospitós és Moussa Oukabir, germà petit del jove detingut aquest dijous a Ripoll, Driss Oukabir.

El presumpte terrorista, que seria menor d'edat, integraria un grup d'almenys 11 persones. Després dels fets a Barcelona i de l'explosió del dia anterior a Alcanar, la policia catalana treballa amb la hipòtesi de l'existència de dues cèl·lules, una operativa i una altra logística, que no es donen per desarticulades.

Aquest divendres al migdia els Mossos d'Esquadra han informat d'una quarta detenció relacionada amb els fets de Barcelona i Cambrils. La detenció també s'ha fet a Ripoll.
Els terroristes volien fer explotar la furgoneta

Han estat 13 morts a Barcelona. Però en podrien haver estat molts més. El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha vinculat aquest dijous al vespre l'atemptat de Barcelona amb les explosions a Alcanar. Es van trobar diverses bombones de butà però, d'entrada, els Mossos no sabien quina utilitat tenien. Hores després les coses comencen a quadrar. La policia té la certesa, segons ha pogut saber NacióDigital, que els terroristes havien planificat carregar les bombones de butà a una de les furgonetes de lloguer que es van utilitzar a Barcelona i que aquest mateix dijous o en uns dies a molt estirar l'haurien fet esclatar amb potenciadors al centre de la capital catalana.

Però alguna cosa va sortir malament i les bombones van esclatar a la base operativa que tenien a Alcanar. Va ser aleshores, segons els investigadors, quan van posar en marxa un "pla B" i actuant "a la desesperada" van optar per un atropellament massiu intentant causar el majori número de víctimes possible.

Els terroristes van actuar "a la desesperada" després que els fallés el pla inicial

Segons fonts coneixedores de l'operatiu el fet que els fallés la seva idea inicial hauria precipitat que "improvisessin" l'atropellament amb un cert caos operatiu. Els Mossos treballen amb la hipòtesi que no es tracta de kamikazes o llops solitaris, sinó de dues cèl·lules terroristes: una d'operativa (la que hauria comès l'atemptat amb la furgoneta carregada d'explosiu al centre de la capital) i una de logística, que els hauria proveït dels vehicles i les bombes de butà "armades". Cap de les dues es dona per desarticulada malgrat el tiroteig de matinada a Cambrils que va costar la vida a cinc presumptes terroristes i va servir per detenir-ne un altra a banda dels dos detinguts a Ripoll.

Podeu seguir totes les informacions al minut a minut de NacióDigital.