S'estrena a Sant Joan un espectacle per reivindicar la figura de les abadesses expulsades del municipi

Es tracta d'un muntatge de la Comitiva Flordeneu que es farà diumenge al Palau de l'Abadia |El dissabte, al claustre del monestir, hi actuaran Capella de Ministrers

Redacció
09 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:56h
Imatge promocional de l'espectacle
Imatge promocional de l'espectacle | Flordeneu
La Comitiva Flordeneu estrena a Sant Joan de les Abadesses un espectacle que vol reivindicar la figura de les abadesses expulsades fa mil anys del municipi. Es tracta d'un muntatge poètico-musical anomenat "Trànsit: la Vetlla" que es durà a terme al Palau de l'Abadia el diumenge 13 d'agost a les 22.00 hores, i que ofereix una mirada diferent al mite del Comte Arnau.

La comitiva, formada per diferents artistes aglutinats per Núria Agulló, va començar aquest projecte fa 3 anys, quan van portar la flama del Canigó a Guardamar, i van començar a teixir un espectacle que veurà la llum enguany, quan es compleixen mil anys de l'expulsió de les abadesses de Sant Joan.

A banda d'Agulló a la veu, l'espectacle l'interpreten Ivan Lledó a la guitarra, Guina Sellarés a l'acordió, Inés Fernández a la flauta travessera, i Iñaki Peña al clarinet i clarinet baix. A més, hi col·laboren un seguit d'artistes com Berta Xirinacs , Tina Riba, Eulàlia Sellarès, Rachel Mounsey, Ester Carbó, Anna Ripoll Agulló i Jordi Lara, entre altres. 

Les abadesses expulsades, reivindicades 1.000 anys després

L'espectacle engloba arts plàstiques, música tradicional combinada amb música de cambra i poesia. Cinc músics i diversos components de la comitiva l'interpreten en rigorós directe i en complicitat amb el públic.
 
“Trànsit: la Vetlla” vol reivindicar la figura de les Abadesses, expulsades per una Butlla Papal, instigada per Bernat de Tallaferro, el gener de 1017. “Fem l’espectacle, doncs, des d’un profund respecte i valoració a la seva tasca com a mares d'aquest poble, i amb un anhel de dignificació envers elles i la seva feina. Envers les dones de tots els temps i el silenci de la seva fèrtil tasca”, explica Agulló.

La Comitiva Flordeneu va fer un primer acte privat el 25 i 28 de gener, coincidint amb l’expulsió de les Abadesses del municipi i ara han escollit el 13 d’agost per fer l’estrena de l’espectacle. D’aquesta posada en escena en naixerà  un llibre-disc que sortirà a la venda per tots sants.

Capella de Ministrers actuarà dissabte en el marc del FeMAP

A banda de l'espectacle de la Comitiva Flordeneu, el dissabte 12 d'agost també hi haurà un concert amb aires medievals a Sant Joan. Es tracta del de Capella de Ministrers, un conjunt de València considerat un dels millors del món en música antiga. Fa quatre anys van actuar al Festival del Comte Arnau, i aquesta vegada ho faran en el marc del Festival de Música Antiga dela Pirineus (FeMAP). El dissabte a les 22.00 hores oferiran el concert "El Grial, lament de Perceval" al claustre del monestir.