Una dotzena de persones sancionades al torrent de la Cabana per acampar o fer fogueres durant el mes de juliol

A l'espai natural de Campdevànol i les Llosses, els vigilants han advertit a més d'un centenar de persones (101) per cometre tot tipus d'infraccions | Durant cinc dies s'ha superat l'aforament complet establert en un màxim de 500 persones

Els vigilants del torrent de la Cabana han sancionat a 12 persones per acampar sense autorització o fer fogueres
Els vigilants del torrent de la Cabana han sancionat a 12 persones per acampar sense autorització o fer fogueres | Ajuntament de Campdevànol
Isaac Muntadas
08 d'agost del 2017
Actualitzat a les 17:08h
Una dotzena de persones han estat sancionades per fer acampada lliure sense autorització o fer fogueres al bosc durant aquest mes de juliol -una època de l'any en què hi ha més riscs d'incendis- a l'espai natural del torrent de la Cabana, situat entre els municipis de Campdevànol i les Llosses. Els vigilants que vetllen perquè es compleixi el reglament regulador han aplicat amb contundència els articles 18 i 19, que fan referència a les infraccions mencionades anteriorment. Aquesta xifra és lleugerament superior a la del mes de juny, en què es van registrar vuit sancions (quatre menys) per aquests mateixos motius. Precisament, aquest mes de juliol s'han tornat a fer patrulles nocturnes en dies aleatoris per detectar in franganti els infractors.

Segons l'informe mensual que s'emet durant els quatre mesos -de juny a setembre- que funciona aquest operatiu, l'altra xifra que també creix de manera gradual és el nombre de persones que han estat sancionades o advertides per cometre infraccions a l'entorn del torrent de la Cabana. Durant els cinc caps de setmana de juliol -dissabtes i diumenges (deu dies)- que ha funcionat el sistema de vigilància i control a la zona, s'han registrat 101 advertències o sancions a usuaris de l'espai, 15 més que fa només un mes (86).

Destriant les diferents infraccions recollides en l'informe mensual, han augmentat substancialment en una vintena els avisos a propietaris per portar els gossos deslligats -de 46 a 66-. En canvi, s'ha mantingut el nombre dels visitants advertits per portar neveres o material de pícnic, que han passat de 10 a 12, i els turistes advertits o sancionats per fumar a l'espai dels gorgs -de 3 a 5-. Per contra, a diferència del mes de juny no hi ha hagut avisos per retirar tovalloles esteses a l'espai del torrent i per excedir-se en fer soroll al medi natural -2 i 3 visitants respectivament en el darrer mes-. Finalment, s'han reduït les intrusions de ciutadans a l'entorn sense acreditació que han passat de 14 a només 6.

També cal destacar que durant aquest mes s'ha hagut d'evacuar una dona de 42 anys, veïna de Sabadell, que va patir un accident en què es va trencar una vèrtebra després de saltar en un dels gorgs i impactar amb una pedra. A més, es va obrir un expedient disciplinari per un cas de caça furtiva en el paratge per part de caçadors furtius professionals. L'altra xifra que destaca és la dispensa de més de 5.000 bosses biodegradables per la recollida de deixalles per part dels informadors quan al juny va ser d'una mica més de 1.000 bosses.
 

Aquest passat mes de juliol s'ha hagut d'evacuar una dona que va patir un accident trencant-se una vèrtebra Foto: Ajuntament de Campdevànol


Més visitants amb cinc dies d'aforament complet

La limitació de l'aforament al torrent de la Cabana a un màxim de 500 persones no ha estat un impediment perquè el nombre de visitants fos elevat. En total, haurien visitat l'espai natural unes 4.215 persones aproximadament -1.699 més que durant el mes de juny en què en van venir 2.546-. La novetat és que durant cinc dies s'ha hagut d'impedir l'accés a més persones perquè ja s'havia complert l'aforament màxim. Aquests dies es corresponen als cap de setmana del 22 i 23 i del 29 i 30 de juliol i del diumenge 16 d'aquest mateix mes. El pitjor dia del mes es va registrar el passat 1 de juliol, en què només hi van accedir 103 persones a causa del mal temps.

L'ecotaxa de cinc euros que han de pagar tots els visitants -amb excepció dels empadronats a Campdevànol i les Llosses i els menors de 12 anys- i que serveixen per desplegar tota aquesta infraestructura de vigilància a més de per fer una campanya informativa sobre el pla d'accés també hauria reportat més beneficis. Si ens basem en què s'han pagat 4.215 entrades, en total s'haurien recollit uns 21.075 euros -9.135 euros més que al juny quan se'n van ingressar 11.940-.