Sant Joan modifica el POUM per ampliar l'aparcament de les Cinc Fonts en unes 90 places

ERC s'absté perquè li genera ''dubtes'' com quedarà el resultat final de l'actuació i torna a reclamar que se'ls faciliti un modelatge 3D de l'obra | Els republicans també demanen que es controli l'incivisme d'alguns ciutadans a la ''platgeta'' de la zona de les hortes

Isaac Muntadas
07 d'agost del 2017
Actualitzat a les 15:37h
La modificació del POUM preveu que es pugui ampliar l'aparcament de les Cinc Fonts de Sant Joan a unes 90 places
La modificació del POUM preveu que es pugui ampliar l'aparcament de les Cinc Fonts de Sant Joan a unes 90 places | Antonio Mora
A banda de les tensions entre l'equip de govern i l'oposició generades per la parada d'autobús que s'ha de construir davant de la Fundació Emma, el darrer ple de Sant Joan de les Abadesses ha servit per aprovar provisionalment una modificació del POUM relativa a l'ordenació del front fluvial dels barris del Roser i de l'Estació. A la pràctica, aquesta aprovació -amb els vots favorables de MES i el PDeCat i l'abstenció d'ERC- servirà per ampliar en unes 90 places l'aparcament de les Cinc Fonts, situat a l'entrada del municipi entre el pont Vell i el pont Nou.

L'alcalde santjoaní, Ramon Roqué (MES), ha explicat que la modificació del Pla General en aquest sector respon a una demanada del poble de tenir més zones d'aparcament i ha subratllat el fet que aquest espai estigui situat a l'entrada de la vila. Segons l'alcalde, aquesta zona és un punt d'interès turístic perquè comunica directament amb el pont Vell -a uns escassos quinze metres- des d'on s'accedeix al cor del municipi. Un fet que permet visitar el patrimoni arquitectònic i natural de Sant Joan.

El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, tal com va passar en el seu moment amb l'aprovació inicial, ha anunciat la abstenció del seu grup en aquest punt. El regidor republicà ha assegurat que veuen amb bons ulls la modificació urbanística del POUM per reordenar les zones de l'horta ''per tal de fer més accessible aquest sector''. En aquest sentit, el cap de l'oposició també ha volgut recordar que el Departament de Territori ha emès una sèrie d'informes demanant que es tingui cura dels vials que es facin en aquest sector per tal que no acabin generant una ''massificació important'' a l'espai. ''Si hi ha un pas de fauna i una certa flora pot tenir un punt de problemàtica'', ha puntualitzat.

Una altra assumpte molt diferent és el tema de l'aparcament de les Cinc Fonts. En aquest cas, el grup d'Esquerra no comparteix el modelatge de l'aparcament que es vol fer en aquest espai. Pels republicans, la construcció de dos murs d'entre 8 i 10 metres d'alçada que apareixen grafiats al plànol poden generar un impacte visual i arquitectònic important respecte el pont Vell. Albrich ha recordat a l'alcalde que el seu grup municipal ha demanat en reiterades ocasions que se'ls facilités un modelatge en tres dimensions de l'obra per veure com es preveu que quedi l'aparcament. ''Com que no se'ns ha facilitat la informació, continuem sense veure-ho clar'', ha afirmat el regidor republicà.

A més, als republicans els genera un cert ''dubte'' que es pugui retallar una part de l'extrem nord de les puntes del pont Nou (segons el què ERC interpreta als plànols) i li han preguntat a Roqué si es toca l'estructura del pont per millorar l'entrada cap a la carretera. Per acabar la seva primera intervenció, Albrich ha exposat que un cop s'arrangi la zona de l'horta s'hauria de parlar amb els propietaris de la zona per reactivar-la i donar un nou ús als horts que actualment no s'utilitzen.
 

L'aparcament de les Cinc Fonts està a pocs metres del pont Vell Foto: Encos.cat


Roqué diu que no hi ha ''res dibuixat''

La resposta de l'alcalde al portaveu republicà ha estat un missatge explícit de prudència. Roqué ha demanat a Albrich que no faci interpretacions de la modificació del Pla General perquè ''a dia d'avui no hi ha ni tan sols un esborrany del projecte''. El batlle de MES ha reiterat que el punt a aprovar és simplement una modificació perquè hi pugui haver-hi una ampliació d'un espai no urbanitzable urbà on pensen que s'hi podria encabir una bossa d'aparcaments. ''No facin lectures de futur perquè no hi ha res dibuixat'', ha insistit. Tot i així l'alcalde s'ha compromès a reunir-se i a consesuar-ho amb l'oposició, ja que ''tenen voluntat per treballar en aquest projecte'' i també perquè la modificació afecta a un espai sensible i important del municipi.

Albrich ha replicat dient que estan d'acord amb fer noves places d'aparcament al municipi, ''però no de qualsevol manera''. A més, el regidor d'ERC li ha etzibat que fent aquestes afirmacions és com ''si aprovéssim coses del Pla General que realment no són'' i ho ha exemplificat dient que si vingués un altre alcalde podria executar aquesta modificació de la manera que està grafiada. Roqué ha tancat el debat assegurant que l'espai quedarà el ''més integrat possible'' i ha demanat als republicans que ''tractant-se d'un projecte que tot just comença, almenys m'agradaria que l'iniciéssim tots plegats en positiu''.

En canvi, el vot del PDeCat ha estat favorable en referència a aquesta modificació. La seva portaveu, Concepció Formatgé, ho ha argumentat dient que sempre ha defensat aquest tipus d'aparcaments més allunyats del centre del municipi perquè obliguen al turista a recórrer un camí més llarg per arribar al monestir o als carrers principals de la vila. Precisament, la regidora demòcrata ho ha comparat amb la bossa d'aparcaments de can Crehuet ''en què el turista amb únicament 100 metres ha visitat el monestir i ja pot tornar a agafar el cotxe per marxar''. Formatgé també ha aprofitat per preguntar a l'alcalde si hi ha previst traslladar el punt d'aparcament de les autocaravanes a un altre lloc del municipi. Roquè li ha respost dient que no hi ha ''res definit'' perquè els conductors d'aquests vehicles han valorat molt positivament la ubicació de la parada. Per tant, el batlle santjoaní ha deixat a l'aire si s'ha de continuar mantenint mixta la parada perquè hi aparquin tan autocaravanes com turismes, traslladar el punt d'aparcament de les autocaravanes o fer que el pàrquing sigui exclusiu per aquest tipus de vehicles.
 

L'alcalde Ramon Roqué (MES) veu com una necessitat del poble augmentar les places d'aparcament de les Cinc Fonts Foto: Isaac Muntadas


La zona dels horts i els problemes de pícnic

Sobre els horts, Roqué ha promès que cap a la tardor es farà un procés participatiu amb els propietaris per definir quines són les millors pràctiques per aquest espai. De totes maneres, l'alcalde i alhora regidor d'Urbanisme li ha insistit a Albrich que no ''barregi'' projectes en referència al fet de parlar en un mateix punt sobre les hortes i els futuribles aparcaments a les Cinc Fonts.

La número dos dels republicans, Elisenda Guillaumes, ha insistit en què els vials que regularan els accessos a les hortes es facin com resen els informes perquè, a banda de ser un espai englobat dins la Xarxa Natura 2000, actualment ''hi ha una certa derivació'' cap a la zona de la ''platgeta''. Aquest és un espai situat al costat del riu entre el pont Nou i el pont Vell i alguns ciutadans de Sant Joan han fet arribar les seves queixes als regidors republicans de l'incivisme d'alguns visitants. Guillaumes ha detallat que venen gent amb neveres, taules i cadires per fer-hi un pícnic i fan les seves necessitats allà mateix. ''S'hauria de replantejar l'ús de la zona per evitar que es converteixi en un Torrent de la Cabana 2'', ha apuntat.

Roqué ha assegurat que en els propers mesos faran un treball conjunt amb els usuaris per veure els problemes que se'n derivin. L'alcalde també ha assegurat que és un espai fàcil de gestionar perquè està a prop del nucli urbà i, de moment, no se'n fa un ús massiu. ''Hem de mirar com evoluciona però no alarmar-nos excessivament'', ha finalitzat. 
 

La regidora d'ERC, Elisenda Guillaumes, ha advertit de l'incivisme d'alguns ciutadans a la ''platgeta'' de les hortes de sota els ponts Foto: Isaac Muntadas