El Govern descarta temporalment millorar la carretera entre Guardiola de Berguedà i Ripoll

El conseller de Territori, Josep Rull, afirma que el projecte estaria valorat en uns 50 milions d'euros, i diu que les inversions per a noves carreteres de tot Catalunya són de 35 aquest 2017

03 d'agost del 2017
Actualitzat a la 13:16h
Carretera B-402 al seu pas per la Pobla de Lillet, en direcció al Ripollès
Carretera B-402 al seu pas per la Pobla de Lillet, en direcció al Ripollès | Google Street View
El Govern de la Generalitat no té prou recursos per tirar endavant el projecte de millora de la carretera B-402 i GI-401-402, que uneix Guardiola de Berguedà amb Ripoll (el Ripollès). Així ho ha afirmat a Berga el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ha assegurat que, de moment, aquest projecte ha de quedar aparcat, ja que no hi ha el finançament necessari per respondre a aquesta històrica demanda de les comarques del Berguedà i el Ripollès. 

Fa uns mesos, els alcaldes de les dues comarques van elaborar un manifest, on es demanava el compromís del Govern per reactivar les actuacions en aquest projecte, dotant-lo de pressupost i data d'execució. De fet, es considerava aquesta carretera com una de les grans oblidades, i es demanaven actuacions per tornar a teixir els vincles històrics que havien unit aquests dos territoris, així com per fomentar la demografia i l'economia de les comarques Pre-Pirinenques. 

Segons el conseller, però, actualment "no hi ha recursos" per tirar endavant el projecte, i malgrat reconèixer que ha rebut el manifest, també ha informat que la inversió podria arribar, tranquil·lament, als 40 o 50 milions d'euros: "Perquè ens fem una idea, el pressupost que té la Generalitat per al 2017 per fer actuacions de noves carreteres per tot el país és d'uns 35 milions d'euros". 
 

Alcaldes del Ripollès a la trobada a la Pobla de Lillet. Foto: Aida Morales


Davant d'aquesta situació, ha afirmat Rull, s'està treballant en un nou model de país anomenat "vinyeta" que, de cara al 2019, buscarà poder obtenir prou recursos per reequilibrar territorialment Catalunya. "O som capaços d'aconseguir recursos addicionals per afrontar obres, no només de manteniment sinó de millora de la xarxa secundària, o tindrem un país absolutament descompensat", ha declarat. En aquesta línia, ha dit, s'inclouen les diferents carreteres de comarques com el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès.

Connexió Berguedà-Ripollès

La carretera que uneix el Berguedà i el Ripollès a través de la Pobla de Lillet i Gombrèn es concep, pels alcaldes de les dues comarques, com una bona alternativa per descongestionar la C-16. Actualment, però, és un tram perillós, amb 365 corves, que dificulten el trànsit. L'últim projecte per a aquesta via data del 2002, amb un pressupost aproximat de 50 milions d'euros.