La nau de Comforsa del carrer Puigmal a Campdevànol fa activitat nocturna sense tenir autorització

L'alcalde, a petició d'una pregunta de la CUP, ha explicat que l'empresa no té la llicència corresponent per treballar de nits | Un veí proper a la nau ha denunciat que hi ha esquerdes a les cases del voltant i que les llars tremolen cada nou segons

La nau de Comforsa 7 situada al carrer Puigmal, al costat de can Ribalaigua
La nau de Comforsa 7 situada al carrer Puigmal, al costat de can Ribalaigua | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:38h
La nau de l'empresa Comercial de la Forja S.A., més coneguda com Comforsa 7, situada al carrer Puigmal no tindria l'autorització requerida per fer-hi activitat nocturna. Així ho ha confirmat l'alcalde Joan Manso (PDeCat) contestant a una pregunta de la portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, que ha passat per davant de l'edifici diversos dies a la nit i hi ha vist gent treballant.

El batlle campdevanolenc ha explicat que a aquesta nau se l'hi va donar inicialment la llicència ambiental matriu, que preveia l'activitat en el torn de matí i de tarda. En el moment que Comforsa va decidir impulsar el torn nocturn va haver de tramitar el què es coneix com una modificació de llicència ambiental, sobretot perquè els paràmetres reguladors en l'horari nocturn no són els mateixos que en el diürn. Manso, en termes més tècnics, ha assegurat que a efectes de la feina que es desenvolupa dins de la nau s'estaria parlant d'un annex 2, que significa que és una activitat d'alt impacte.

L'alcalde ha apuntat que la competència en aquest aspecte és de la ponència comarcal -els enginyers del Consell Comarcal-. Comforsa va sol·licitar la modificació mencionada anteriorment al Consell Comarcal, la qual va informar a l'ajuntament de Campdevànol ''que no era prou completa'' ja que no s'havien fet els estudis nocturns correctes per aquest informe. De fet, el consistori ha requerit dues vegades a la empresa que torni a presentar la documentació per enviar-la al Consell perquè ''no compleix''. Manso ha reiterat que la Comercial de la Forja S.A. no té autorització formal per desenvolupar treballs nocturns i ''si es desenvolupen i es poden verificar, s'haurà de veure com es resol''. L'alcalde també ha volgut separar les realitats de la nau 2 i de la 7, ''la primera incompleix perquè ve d'una realitat anterior però la 7 que és de nova creació, ha de complir'', ha sentenciat. Baraldés li ha contestat que Comforsa fa ''el què vol''.
 

Mariona Baraldés (CUP) ha vist, tot passejant per davant de la nau número 7 de Comforsa, que s'hi treballa de nits Foto: Isaac Muntadas


Esquerdes i tremolors cada nou segons

Comforsa ha tornat a ser protagonista a l'hora dels precs i preguntes quan un veí que resideix a prop de la nau número 7 ha preguntat sobre l'assumpte. En concret, aquest veí ha demanat sí hi ha la previsió de traslladar l'activitat d'aquesta nau en un altre emplaçament del poble per l'imminent construcció de la nova escola a can Ribalaigua. El veí s'ha remès a uns informes que, segons ell, diuen que els decibels de la zona sobrepassen el permès en un futur espai escolar.

Aquest veí ha mostrat la seva indignació amb Comforsa dient que treballen de nit, fan servir el carrer d'hangar, els camions fan la rotonda recta o passen en sentit contrari, entre d'altres infraccions. Aquesta persona ha demanat si el consistori podria ajudar a l'empresa a traslladar-se en un altre nau perquè assegura que les cases de la zona tremolen cada nou segons i hi ha esquerdes a les parets. Un fet que la regidora Dolors Costa, que també viu a prop de la nau, ha corroborat. Finalment, aquest veí ha demanat a l'Ajuntament que no sigui tan ''condescendent'' amb Comforsa.

L'alcalde li ha contestat dient que li feia molta gràcia que li digués que era ''condescendent'' amb Comforsa, quan és totalment el contrari. ''Pregunta-li què en pensen de l'alcalde'', li ha etzibat. Manso ha explicat que han de ''facilitar'' el desenvolupament econòmic del poble i alhora compensar-ho amb els drets dels veïns a residir amb totes les condicions que marqui la normativa. ''Si es poden crear llocs de treball endavant i l'empresa només ha de garantir que això sigui compatible amb la legalitat'', ha afirmat.

El batlle campdevanolenc ha assenyalat que el millor que els hi pot passar els veïns és que l'escola tiri endavant per dos motius. El primer seria el control acústic que s'hauria de fer i el segon, la reorganització de l'espai que s'hauria de dur a terme per part del consistori i la pròpia Comforsa. L'alcalde vol mantenir una posició d'equilibri que també permeti complir la llei. 
 

L'alcalde Joan Manso (PDeCat) ha explicat que la nau de Comforsa 7 no té autorització per treballar de nits Foto: Isaac Muntadas