Campdevànol referma en un acord que la nova escola es faci a can Ribalaigua amb tensions entre el govern i ERC

Els republicans han criticat que l'equip de govern busqués altres emplaçaments per ubicar-hi l'escola i Manso li ha respòs que ho va demanar un director general d'ERC | MES ha demanat si es faran cates als carrers adjacents a can Ribalaigua i el govern ha dit que s'intentaran fer un cop acabat el centre

Isaac Muntadas
28 de juliol del 2017
Els grups municipals de Campdevànol han acordat al ple per unanimitat que la nova escola es faci a Can Ribalaigua
Els grups municipals de Campdevànol han acordat al ple per unanimitat que la nova escola es faci a Can Ribalaigua | Isaac Muntadas
El ple de l'ajuntament de Campdevànol d'aquest dijous ha aprovat per unanimitat una proposta d'acord perquè la futura nova escola Pirineu es faci al solar de can Ribalaigua. Cal recordar que farà aproximadament uns quinze dies va començar el procés de descontaminació de fuel del subsòl per part de l'empresa Certis, una problemàtica que va obligar a aturar les obres el juliol de l'any 2015. Arran de la contaminació del solar, l'informe de Salut Pública va obligar al consistori a tenir un pla B per si finalment no es podia construir l'escola en aquells terrenys. Això es traduïa en buscar altres emplaçaments al poble d'un mínim de 6000 metres quadrats de superfície (l'exigit pel Departament d'Ensenyament) com a alternatives. Una tasca realment complicada per un municipi com Campdevànol.

Literalment, l'escrit deia que ''tenint en compte el principi de precaució i que no es puguin descartar futurs escenaris amb un risc per la salut no acceptable, és aconsellable que es valorin altres possibles alternatives''. Tot i així, l'alcalde Joan Manso (PDeCat) ha manifestat que hi ha tota la voluntat política perquè l'escola es faci a can Ribalaigua com resa l'acord ''sempre i quan no hi apareguin altres elements o informacions no detectades en l'estudi geofísic dels georadars que aconselli la reavaluació del risc al solar''. Un cop acabi la descontaminació -cap a principis del mes d'octubre- es procediria a continuar la construcció del centre. Manso ha explicat que l'Ajuntament està fent un seguiment exhaustiu de l'obra i visiten els treballs cada dilluns i dijous acompanyats de tècnics de l'Agència Catalana de Residus. A més, encara no han arribat a l'estrat del subsòl contaminat i; per tant, no se sap amb exactitud quina és l'afectació real de tot plegat.

Des de l'oposició s'ha rebut l'acord amb una barreja d'optimisme i un punt de crítica. El portaveu de MES, Lluís López, ha expressat que l'escola està en ''stand-by'' i que esperen que es netegi el fuel del subsòl perquè finalment es pugui construir. Per López, és vital que hi hagi una voluntat política perquè el centre es faci a can Ribalaigua i que es ''minimitzi'' el risc d'afectació pels infants. ''Volem que es facin les coses bé, que ens consta que és així. No és la velocitat desitjada, però la burocràcia ha de tenir el seu recorregut'', ha puntualitzat López.

Des de la CUP, Mariona Baraldés, ha incidit en què s'ha de ser ''escrupolós'' en la neteja del subsòl. Tot i així, la portaveu cupaire ha reconegut que el seu grup no les ''tenia totes'' amb què l'escola es fes allà quan va sortir la contaminació a la llum. A més, Baraldés ha expressat que des de la CUP sempre han pensat que can Ribalaigua no era el millor lloc per construir-hi el nou centre per la proximitat amb les naus de Comforsa i pel tema acústic amb el constant trànsit de camions. ''Sí ha d'anar allà que sigui perquè està descontaminat i no perquè sigui la via més còmode'', ha assenyalat.
 

El ple de Campdevànol ha tingut algun punt de tensió entre l'alcalde Joan Manso i el regidor d'ERC, Toni Riera Foto: Isaac Muntadas


Tensions entre el govern i ERC

La relació de l'equip de govern i ERC s'ha refredat com s'ha constatat en el darrer ple amb una petita picabaralla dialèctica sobre el tema de l'escola. Lluny queden aquells quatre anys de mandat en què CiU va governar de la mà d'ERC. El portaveu republicà, Toni Riera, ha estat el més dur amb l'equip govern de tota l'oposició. Primer de tot, Riera ha celebrat que ''s'hagi imposat el sentit comú per netejar el subsòl i construir la futura escola en aquesta ubicació''. Tot seguit, el regidor republicà ha felicitat totes les institucions que s'han vist implicades a certificar aquesta descontaminació com l'Agència Catalana de Residus o el Departament d'Ensenyament. Una llista d'agraïments en què no hi ha inclòs a l'equip de govern.

I és que Riera ha estat crític amb el govern (PDeCat) dient que es va precipitar en ''alarmar la població donant un no rotund a la construcció de l'escola en aquella ubicació''. Per Riera ha estat un ''error'' buscar altres terrenys per construir-hi l'escola i s'ha congratulat que finalment no hagi estat així. Manso no ha subscrit les paraules del portaveu republicà ''però suposo que hi estem acostumats'' i ha lamentat aquest posicionament d'ERC, ''que va en la línia dels darrers comunicats de premsa que heu emès''.

L'alcalde ha dit que ERC ha ''frivolitzat'' sobre aquest assumpte i ha convidat a Riera a venir a veure la quantitat de fuel que surt del subsòl de can Ribalaigua cada vegada que es fa una palada. Manso ha incidit en què no es podien posar en risc els alumnes i; per tant, si van buscar nous emplaçaments com a alternativa és ''perquè ho va dir un director general del seu partit''. I en tot cas, el batlle ha assenyalat que no es va ''alarmar'' a la població sinó que se la va informar. ''Més enllà de la foto que es van fer al solar, no espero que facin res mes'', li ha etzibat. Manso ha acabat dient que ha estat més comprensiva la comunitat educativa i l'AMPA que Esquerra. Riera li ha respòs que confien amb l'equip que ha de descontaminar els terrenys perquè són ''molt professionals'' i ha reiterat que no s'havien d'haver buscat altres solars.
 

Toni Riera (ERC) s'ha mostrat crític amb l'equip de govern per buscar emplaçaments alternatius per l'escola Foto: Isaac Muntadas


Contaminació als carrers adjacents

El regidor de MES, Sergi Colomé, li ha preguntat a l'equip de govern si té previst fer cates als carrers adjacents a can Ribalaigua i a les zones residencials del voltant per mirar si la contaminació de fuel s'ha estès més enllà del solar. Manso ha exposat que el cap de sòls contaminats de Catalunya va fer un anàlisi minuciós dels terrenys i va determinar que la contaminació podria afectar a tot el solar cedit en el seu moment. Això no només inclouria els terrenys de l'escola sinó també el carrer Prat i alguna propietat privada per part de Comforsa.

L'alcalde ha assegurat que primer volen acabar de construir l'escola. Llavors, quan estigui impermeabilitzada ''com una piscina'' -tancat i emplenat de ciment formant un mur- es podrien fer cates, sobretot, al carrer Prat. Manso ha argumentat que en el seu moment es van invertir 250.000 euros en la urbanització d'aquell espai i que, un cop finalitzada l'escola, ja negociaran amb la Generalitat algun tipus de solució. Tot i així, tot i tenir molts números també podria ser possible que no hi hagués fuel. En tot cas, per Manso el problema no són les cates ''sinó trobar el finançament per si s'hi troba fuel i s'ha de netejar''. 
 

Sergi Colomé (MES), al costat de Lluís López, ha preguntat per si es faran cates per trobar fuel en els carrers adjacents a can Ribalaigua Foto: Isaac Muntadas