Teresa Jordà s'acomiada de l'Ajuntament de Ripoll entre llàgrimes i l'escalf del públic

La republicana ha estat 18 anys regidora del consistori i va ser alcaldessa per ERC des de l'any 2003 fins al 2011 | El ple també ha servit per acomiadar després de deu anys al regidor d'ERC, Ramon Serra. El seu substitut i el de Jordà seran Encarnación Mora i Aitor Fortuño

La portaveu d'ERC s'ha acomiadat de l'Ajuntament després de 18 anys al consistori i 8 d'alcaldessa
La portaveu d'ERC s'ha acomiadat de l'Ajuntament després de 18 anys al consistori i 8 d'alcaldessa | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
26 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:37h
Després de 18 anys com a regidora per ERC de l'ajuntament de Ripoll, Teresa Jordà s'ha acomiadat del consistori en el ple d'aquest dimarts. La nit es preveia plena d'emocions fortes i no ha decebut. La republicana, que havia estat alcaldessa del municipi durant vuit anys -de l'any 2003 fins al 2011-, feia temps que tenia meditat plegar per poder dedicar-se exclusivament a fer de diputada al Congrés a Madrid -ho és des de l'any 2011- i centrar-se en l'objectiu de culminar el procés independentista de Catalunya. Fa pràcticament un any que Jordà no podia assistir en quasi cap sessió plenària a Ripoll perquè el seu vot a Madrid era clau. Aquest dimarts, amb el Congrés de ''vacances'', la republicana s'ha pogut acomiadar de tothom amb un emotiu discurs i rodejat d'algunes persones que l'han acompanyat en aquest llarg viatge.

Així doncs, a l'hora de renunciar al càrrec de regidora, Teresa Jordà s'ha posat dempeus per llegir durant aproximadament un quart d'hora un discurs farcit d'agraïments i de reflexions en una sala gairebé plena per l'ocasió. La regidora d'Esquerra ha començat la intervenció citant a Pep Pujals amb la frase ''no hi ha res que duri per sempre''. ''I és que a mida que et fas gran tens la immensa sort que sigui així'', ha afegit. Tot i fer una breu referència al filòsof grec Aristòtil, la republicana ha dit que avui no tocava teoritzar ni filosofar sinó acomiadar-se de ''la meva casa, que ho continuarà sent des d'una altra òptica i posició com a ripollesa que espera viure en un poble millor''.

En aquest moment, Jordà ha viatjat al passat i ha repassat la seva trajectòria política a l'Ajuntament. I és que aquesta llicenciada en Història Moderna i Contemporània (UAB), va entrar al consistori per encapçalar la candidatura d'ERC un 3 de juliol de l'any 1999. ''He de reconèixer que sóc una regidora del segle passat'', al·ludint amb ironia i un toc d'humor al número dos de la CUP, Aitor Carmona, que alguna vegada li ha retret aquest fet. Tot i així, Jordà ha mirat cap a l'alcalde Jordi Munell i ha recordat que ''alguns em superen'' -Munell és regidor des de l'any 1991-.

Jordà ha assegurat que quan va entrar amb 27 anys -en surt amb 45- tenia, sobretot, tres coses: ganes de menjar-se el món, una il·lusió desfermada i ganes de fer més just el poble. ''Ho feia des del convenciment que la justícia social havia de ser la base de la societat i que només els valors del republicanisme més radical podien fer un Ripoll de ciutadans'', ha assenyalat. Llavors, la regidora d'ERC va entrar a l'oposició al costat ''d'un gran company que avui és aquí'', en Francesc Terradellas i, com ha recordat Jordà, van substituir a una institució pel republicanisme com va ser Anna Maria Faja.

 

Teresa Jordà es va fer una foto de família amb els nous i antics regidors d'ERC a l'Ajuntament. Foto: ERC Ripollès


L'etapa d'alcaldessa

Després d'uns anys de sentir la duresa de l'univers municipal des de l'oposició, el 14 de juny de l'any 2003 es va convertir en alcaldessa de Ripoll després de fer un pacte de govern amb el PSC i ICV -amb 5, 3 i 1 regidors respectivament van conformar un tripartit que superava els 8 càrrecs electes de CiU- en un primer mandat i només amb els socialistes -6 i 3 regidors cadascun-, en una segona legislatura. Aquests anys, l'exalcaldessa els recorda d'una intensitat ''extrema'', de diàleg permanent i de molta transformació gràcies a fer realitat els projectes que ''volíem pel nostre poble''. Tot i així, Jordà s'ha volgut reservar el llegat polític en considerar que no era el moment ni el lloc adequat per explicar-lo, però sí que ha deixat constància del seu llegat personal.

Aquí ha començat una enumeració d'agraïments a aquelles persones importants per la seva vàlua política, el seu compromís i que es van atrevir a canviar dinàmiques ''arcaiques que s'enquisten''. Primer, ha començat per la gent d'ERC que van acompanyar-la en la seva etapa com a alcaldessa com Eudald Casas, Ramon Orriols, Carme Martínez, Ramon Prat, Ramon Serra, entre molts altres. I després, ja des de la discrepància ideològica, ha recordat els seus companys de viatge que van governar al seu costat. ''El PSC a Ripoll ha estat un partit vital en la història democràtica de la nostra vila'', ha afirmat. A més, Jordà ha dit que va ser un honor treballar amb companys com Jaume Camps, Fina del Pozo o Santi Terradellas ''que van parir l'esquelet postfranquista de Ripoll''.

També hi ha hagut un record pel seu company Enric Pérez, que estava entre el públic i va governar colze amb colze amb Jordà durant els seus dos mandats al capdavant de l'Ajuntament. L'agraïment l'ha fet extensible a ''l'esquerra verda'' d'ICV liderada en aquells moments per Carme Brugarola, ''perquè a vegades les idees més surrealistes si s'expliquen com un conte de fades poden esdevenir grans propostes''. Per acabar amb els agraïments del passat, s'ha volgut dirigir als que foren oposició en aquell moment. ''Recordo qui feia política amb el cap, el cor i també amb l'estómac però ho reservo dins la meva motxilla i el meu cor'', ha expressat.
 

L'alcalde Jordi Munell també ha volgut agrair la tasca de Jordà tots aquests anys Foto: Isaac Muntadas


La segona etapa a l'oposició

Aquests anys han ensenyat a Jordà que no és gens fàcil estar a l'oposició i ''qui diu que allà s'hi viu millor: menteix''. La portaveu de l'oposició ha assegurat que és des del govern d'on es canvien les coses i que la vocació d'un polític és prendre decisions ''fermes'' per poder-les aplicar. Tot i així, l'oposició també te virtuts. I un a un, la republicana s'ha acomiadat dels seus companys de partit al consistori durant aquests dos anys de mandat. ''Has estat un excel·lent company i vaig descobrir talent amagat i vocació en tu'' ha dit de Roger Bosch. A l'hora d'agrair la tasca de Carme Serrano, de qui ha dit que era molt valenta, Jordà no ha pogut contenir les llàgrimes i li ha tremolat la veu. Després d'uns segons de pausa per recuperar-se i d'un aplaudiment unànime de la sala, la regidora s'ha dirigit a Ramon Serra per agrair-li la seva etapa de regidor d'Esports i la seva lleialtat -també era l'últim ple de Serra-. També hi hagut records per Jordi Batlle i Nancy Rovira.

La resta de grups de l'oposició que l'han acompanyat aquest parell d'anys també han rebut el seu reconeixement. ''Gràcies a la valenta Anna-Belén Avilés, una dona molt compromesa que si fos independentista, seria la hòstia!'', ha exclamat entre les rialles del públic. A Santi Llagostera l'ha definit com ''el meu randellaire predilecte'' que ha portat l'esquerra anticapitalista al consistori i, també, els denominats ''plens paral·lels que són importants''.

I per acabar, s'ha dirigit a l'equip de govern per agrair-li la feina ''amb més o menys encerts''. ''Aquests 18 anys ensenyen que en un Ajuntament com el de Ripoll hi ha poques coses a amagar i, si n'hi ha, sento dir que ja les saps tothom'', ha expressat. Menció especial hi ha hagut per l'alcalde, Jordi Munell, de qui ha dit que és el seu ''company'' i que coneix el seu compromís ''lleial'', malgrat no compartir el mateix projecte. ''Hem compartit escenari al Playback i també per explicar el procés català'', ha recordat tot dient-li que pot comptar amb ella pel què sigui. Per acabar amb els agraïments més polítics, Jordà ha volgut posar en valor l'empenta i el treball que porten fent des de fa uns mesos els dos regidors que entraran al consistori en substitució de la portaveu republicana i de Ramon Serra, Encarnación Mora i Aitor Fortuño (números 6 i 7 a la llista de les municipals).
 

Encarnación Mora i Aitor Fortuño (de costat) seran els regidors que substituiran Teresa Jordà i Ramon Serra Foto: Isaac Muntadas


La republicana també s'ha recordat de tots els estaments d'ERC, el personal de l'Ajuntament, els ripollesos, els mitjans de comunicació, els seus amics, a la seva família en general i a la seva mare en particular. Aquí ha tornat a vessar alguna llàgrima que s'ha vist corresposta amb una nova ovació. Teresa Jordà ha acabat el seu periple a l'Ajuntament llegint el mateix poema que va recitar el dia que va prendre possessió d'alcaldessa, El poble de Miquel Martí i Pol i entonant un sonor ''Salut, república i visca Ripoll!''. El públic li ha tornat amb un altre fort aplaudiment. Els agraïments de la secció local d'ERC, l'ANC o del propi Jordi Munell amb una forta abraçada que tanca un cicle han estat els últims instants de Jordà al consistori.

Ramon Serra també s'acomiada de l'Ajuntament

Aquest dimarts no només s'ha viscut el comiat de Teresa Jordà, ja que el seu company de partit i regidor durant una dècada -de l'any 2007 fins ara-, Ramon Serra, també s'ha acomiadat del consistori. Serra, que va ser regidor d'Esports i Comerç en el segon mandat de Jordà -de l'any 2007 fins al 2011-, ha estat més breu que la seva predecessora. ''L'avantatge de parlar després de la Teresa és que pots dir que t'ha copiat el discurs'', fent broma de l'assumpte i amb una mirada còmplice a Jordà. El regidor republicà s'ha mostrat agraït amb la resta de companys i ha assegurat que ''és un orgull treballar pel poble''. Serra s'ha mostrat partidari d'agafar gent amb ''més il·lusió, però no més ganes perquè tots en tenim moltes''. Serra ha acabat el seu discurs desitjant encerts a tothom i s'ha fos en una abraçada amb Munell. A partir d'ara, el ja exregidor republicà bolcarà totes les seves energies a tornar a fer gran el CF Ripoll.
 

A banda del comiat de Teresa Jordà, aquest també era el darrer ple del regidor d'ERC, Ramon Serra Foto: Isaac Muntadas