Dues renúncies i una presa de possessió marquen el ple del Consell Comarcal abans de les vacances

Jordi Batchelli (ERC) i Anna Belén Avilès (PSC-CP) deixen el seu lloc a Carme Serrano i Carlos Fernández respectivament | Santi Llagostera (CUP) ha pres possessió de l'acta de regidor en substitució de Mariona Baraldés

El ple d'aquest dimarts del Consell Comarcal del Ripollès ha estat marcat per les renúncies de consellers i una presa de possessió
El ple d'aquest dimarts del Consell Comarcal del Ripollès ha estat marcat per les renúncies de consellers i una presa de possessió | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:59h
Dues renúncies de consellers i una presa de possessió han marcat el ple del Consell Comarcal del Ripollès d'aquest dimarts. Pocs dies abans de les vacances d'estiu, l'activitat institucional comença a reduir-se progressivament i el protagonisme de la darrera sessió plenària de l'ens comarcal se l'han endut els propis consellers.

Dos membres de l'oposició com són Jordi Batchelli (ERC) i Anna Belén Avilès (PSC-CP) han renunciat a l'acta de conseller per motius ben diferents. En el cas de Batchelli, la notícia ha estat una autèntica sorpresa perquè no hi havia cap punt a l'ordre del dia referent a la seva renúncia -es va registrar a última hora del dia anterior i no va donar temps a posar-ho-. La decisió d'abandonar el Consell Comarcal es deu al fet de no poder dedicar-hi tot el temps que voldria a causa de la feina. Batchelli, que també és regidor amb responsabilitats de govern a l'ajuntament de Camprodon (primer tinent d'alcalde), ha assegurat que les persones que hi ha a la llista s'hi podran dedicar molt més que ell i ''també és bo que gent nova aprengui el què és el Consell Comarcal''.

El ja exconseller camprodoní, que havia estat anteriorment a l'ens de la corporació com a conseller de l'equip de govern entre els anys 2004 i 2007, ha animat a tothom a seguir esforçant-se per conservar ''un ens que està donant servei als pobles petits''. Batchelli no ha volgut fer una valoració política d'aquests anys en què ha exercit de conseller comarcal i ha assenyalat que ''el temps posa les coses al seu lloc i, quan acabi la legislatura, podrem analitzar-la i comparar-la amb altres''. Segons va confirmar el conseller Roger Bosch a NacióRipollès, la seva substituta serà Carme Serrano que precisament és companya de Bosch a l'ajuntament de Ripoll.
 

El conseller Jordi Batchelli (ERC) ha presentat la seva renúncia al ple del consell per motius de feina i poc temps per dedicar-s'hi Foto: Isaac Muntadas


Pel què fa a la consellera Anna Belén Avilés (PSC-CP) ja havia pactat amb el grup socialista de partir-se la legislatura amb un altre company. La idea era que dos anys fossin per un representant del Baix Ripollès -ella és regidora a l'ajuntament de Ripoll- i els dos restants per un membre del partit de la Vall de Camprodon. En aquest cas, el seu substitut serà l'alcalde de Setcases -l'altre municipi de la comarca on hi ha regidors del PSC-, Carlos Fernández, que ja havia format part del Consell Comarcal de l'any 2011 al 2015. Per Avilés han estat dos anys d'aprenentatge per saber millor com funciona aquest ens. L'exconsellera ha admès que no han tingut el mateix marge de maniobra que en un Ajuntament però que han pogut fer moltes aportacions especialment en els pressupostos. Avilés ha relatat que el grup socialista ha incidit en el tema del refugi d'animals de la comarca o el seguiment de l'escola de música. Per acabar la seva intervenció, la representant socialista ha agraït, a banda dels treballadors, al conseller d'Hisenda, Lluís López (MES), la ''paciència'' que va tenir en l'elaboració dels pressupostos.
 

La consellera Anna Belén Avilés (PSC-CP) serà rellevada per l'alcalde de Setcases, Carlos Fernández Foto: Isaac Muntadas


Santi Llagostera ''promet'' el càrrec

La cara nova del plenari ha estat la del regidor de la CUP a l'ajuntament de Ripoll, Santi Llagostera, que ha pres possessió del càrrec de conseller comarcal en substitució de Mariona Baraldés (regidora a Campdevànol). En aquest cas, la renúncia de Baraldés en el seu moment també s'havia pres de forma consensuada a l'inici de la legislatura. Llavors, com també s'ha produït en el PSC, es va decidir que es partirien el mandat en dos anys per cadascun. Llagostera ha declarat que des de la CUP espera poder parlar de temes d'ecologia comarcal en l'espai de precs i preguntes i a través de les mocions. El nou conseller ha ''promès'' el càrrec i s'ha compromès a ''complir fidelment les obligacions de càrrec de conseller comarcal del Ripollès i fer guardar les normes i lleis fonamentals de la Generalitat de Catalunya''. Ni una menció a la Constitució espanyola ni a l'Estatut d'Autonomia.
 

El nou conseller Santi Llagostera (CUP) prometent el càrrec Foto: Isaac Muntadas


Quatre renúncies a l'oposició, cap al govern

Si hi ha un titular que es pugui extreure d'aquests dos primer anys de mandat al Consell Comarcal és que ja s'han produït quatre renúncies de consellers a l'oposició i cap a l'equip de govern. Fins ara, el grup d'ERC ha estat on hi ha hagut més canvi de cromos amb dues cares noves. El regidor de Campdevànol, Jaume García, va ser el primer a abandonar el càrrec de forma obligatòria, ja que va dimitir com a regidor del consistori campdevanolenc. En el seu lloc, va entrar-hi el regidor a l'ajuntament de Sant Joan, Sergi Albrich. L'altra baixa ha estat la de Jordi Batchelli en aquest darrer ple.

Tan el grup del PSC-CP com el de la CUP, s'han renovat al cent per cent. Anna Belén Avilés i Mariona Baraldés han deixat pas a Carlos Fernández i Santi Llagostera. En canvi, a l'equip de govern format per CiU i MES, que curiosament tenen la majoria absoluta amb 12 regidors, no ha renunciat ningú. Cal dir però que en el seu moment, el PDeCat de Ripoll va intentar pressionar a Miquel Rovira perquè abandonés l'acta de conseller per ''deslleialtat'' al seu partit per estudiar donar suport a una moció de censura d'Esquerra contra el govern comarcal liderat per Joan Manso.

Amb l'entrada de Llagostera al Consell Comarcal i l'imminent arribada de Serrano i Fernández, Ripoll es convertirà en el municipi amb més representació a l'ens comarcal amb quatre consellers (Miquel Rovira, Carme Serrano, Roger Bosch i Santi Llagostera). Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses són els dos municipis que completen el podi pel què fa a representació amb dos consellers cada un. Joan Manso i Lluís López, de Campdevànol, i Jordi Caparrós i Sergi Albrich, per Sant Joan. En canvi, Camprodon, tot i ser el quart municipi amb més població de la comarca, no tindrà ni un sol representant.