S'inaugura el passeig de la font del Llegonet a Ripoll

L'espai té aproximadament un quilòmetre de llargada i connecta el passeig del Mestre Guich amb la ruta del Ferro | L'actuació ha costat 18.000 euros i s'ha executat en només un mes i mig

Isaac Muntadas
18 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:09h
L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu i membres de la Unió Excursionista de Ripoll han inaugurat el passeig de la font del Llegonet
L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu i membres de la Unió Excursionista de Ripoll han inaugurat el passeig de la font del Llegonet | Isaac Muntadas
Aquest dimarts al matí s'ha inaugurat el passeig de la font del Llegonet a Ripoll. Aquest camí, d'aproximadament un quilòmetre de llargada, connecta el passeig del Mestre Guich amb l'inici de la ruta del Ferro (al costat de can Guetes) que va fins a Sant Joan de les Abadesses i està emmarcat dins del projecte de la via ciclista que ressegueix la silueta del riu Ter des del seu naixement a Ulldeter (Setcases) fins a la seva desembocadura a l'Estartit (Baix Empordà). L'obra ha tingut un cost total de 18.000 euros, dels quals una tercera part -6.000 euros- els ha aportat el Consorci del Ter (del qual Ripoll n'és membre) a través d'una subvenció provinent d'Aigües Ter-Llobregat. Aquesta empresa extreu aigua del riu i utilitza una part dels beneficis per fer-hi accions de millora.

L'alcalde Jordi Munell ha inaugurat aquest passeig acompanyat del director del Consorci del Ter, Ponç Feliu; membres del Club Excursionista de Ripoll i el regidor de Sostenibilitat, Joaquim Colomer. Per Munell, és clau que la ruta que ressegueix el riu Ter, en el tram urbà que passa per Ripoll, estigui com més a prop del riu millor. D'aquesta manera, s'obre l'opció pels vianants o els ciclistes d'evitar la carretera d'Honorat Vilamanyà i passar pel passeig de la font del Llegonet. L'alcalde també ha posat en valor el paisatge ''excepcional'' que s'hi pot veure amb ''els ànecs nadant al costat dels seus pollets'' i tot l'espai verd de davant, a la zona de la Font-Viva.

Munell ha dit que la filosofia del consistori és anar acostant els habitants de la vila a viure de cara els rius perquè ''és un espai de gaudi, de natura, un element de potència vital i un corredor biològic excepcional''. ''Hem d'aconseguir que el riu sigui la façana i no com havia passat molts anys enrere, en què estava d'esquena a les cases'', ha subratllat. De fet, Munell, per demostrar que això s'està revertint, ha posat l'exemple d'una casa que s'ha rehabilitat buscant una façana amb una imatge de cara el riu.

El director del Consorci del Ter, Ponç Feliu, ha declarat que l'objectiu d'aquestes actuacions és consolidar els camins existents al costat del riu en trams urbans perquè siguin útils, practicables i serveixin per creuar els pobles arran del pas fluvial. Feliu també s'ha felicitat perquè assegura que aquesta ruta d'uns 200 quilòmetres de llargada cada cop ''és més utilitzada i coneguda''.
 

El passeig de la Font del Llegonet connecta el passeig Mestre Guich amb la ruta del Ferro Foto: Isaac Muntadas


Altres vies verdes previstes a Ripoll

Ripoll s'ha proposat ampliar la connectivitat amb els municipis de l'entorn a través de les vies verdes i té diversos projectes sobre la taula per seguir teixint aquesta xarxa de connexions. Precisament, aquest dimecres 19 de juliol es reuniran a la Diputació de Girona tots els municipis per on passa la via verda que connecta Gombrèn amb Sant Feliu de Guíxols -la via ciclista més llarga d'Europa amb gairebé 150 quilòmetres de llargada que uneix els Pirineus amb el mar Mediterrani- per firmar de forma oficial la proposta del conveni. Aquest document recull una sèrie d'actuacions en aquesta via ciclista com el desenvolupament del tram entre Ripoll i Campdevànol i permetrà executar-los entre finals de l'any 2018 i principis del 2019 gràcies a fons europeus (FEDER), subvencions de la Diputació i fons dels propis ajuntaments.

L'alcalde també ha parlat de desenvolupar altres trams urbans com la zona de la font del Tòtil a la vora del Freser. I pensant més en el sud del municipi, Munell ha recordat que en el darrer plenari es va aprovar la urbanització del sector SUD-5 (que uneix can Villaura amb can Botey). Allà està previst que la via verda passi per la zona de darrera aprofitant l'antic camí ral. ''Volem guanyar aquest espai de passejada per la vora del riu, en què hi ha natura i silenci, i no per la vora de la carretera, en què hi ha fum i sorolls'', ha puntualitzat.

El batlle ripollès ha explicat que l'arquitecte municipal ja ha dibuixat el projecte i només faltarien dues coses més: l'aprovació definitiva a la comissió d'urbanisme de les parcel·les dels propietaris perquè puguin arreglar el seu sector i finançament. Aquest espai s'ha d'ordenar, adequar, posar-hi bancs, baranes i un ferm ciclable. Per tant, aquest projecte es desenvoluparia de cara l'any 2018 perquè enguany no hi ha cap partida pressupostària prevista per aquest espai. A més, també es voldria unir l'espai de la zona esportiva municipal amb el centre cívic i la Devesa del Pla.

Recuperació de la font del Llegonet

En aquest passeig també s'ha recuperat el què era l'antiga font del Llegonet, que va ser una moció presentada per ERC en el seu moment; tot i que l'alcalde ha insistit en què la idea ja estava prevista per desenvolupar. Munell ha declarat que l'han desplaçada uns metres del seu emplaçament original perquè era un espai ple de brutícia i ''propici'' per fer-hi actes vandàlics i incívics. L'alcalde també ha explicat que la font abans estava soterrada a l'entrada del camí i s'havia perdut la veta original; per tant era aigua potable de la xarxa urbana -no és aigua de la deu de la font perquè es va perdre en el seu moment-. ''L'hem posat al camí del Llegonet perquè els visitants se la trobin sense haver de baixar abaix'', ha incidit l'alcalde, que també ha matisat que l'espai ha guanyat en amplada per si hagués d'entrar-hi un vehicle o servei d'emergència en un moment donat. 
 

Al passeig també s'ha recuperat l'antiga font del Llegonet Foto: Isaac Muntadas