Sant Joan de les Abadesses

Comencen les obres de l'edifici de secundària del nou Institut-Escola Mestre Andreu de Sant Joan

Es preveu que els alumnes puguin traslladar-se al nou centre a partir del curs 2018-2019 | El cost del projecte és de 2,6 milions d'euros, que puja a uns 6 milions si s'hi sumen els futurs edificis d'infantil i primària

per Isaac Muntadas, Redacció | 17 de juliol de 2017 a les 18:05 |
Les obres del nou Institut-Escola de Sant Joan de les Abadesses ja han començat a la Coromina del Bac | Ajuntament de Sant Joan
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les obres de construcció de l'edifici de secundària del nou Institut-Escola Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses ja estan marxa des de finals de la setmana passada. Un projecte previst al municipi des de l'any 2008 que comença a veure la llum al final del túnel pràcticament deu anys després. De fet, la necessitat de tenir un nou centre educatiu al poble ha estat una prioritat pel Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament a causa de l'evident deteriorament dels edificis de l'Abadessa Emma i del Mestre Andreu -l'emplaçament actual de les escoles- pel pas dels anys. ''Els centres educatius actuals tenen moltes mancances d'espai, problemes d'accessibilitat i no són gens eficients energèticament'', ha declarat l'alcalde Ramon Roqué (MES) a NacióRipollès.
 

El plànol del nou Institut-Escola Mestre Andreu que s'està construint a la Coromina del Bac. Foto: Ajuntament de Sant Joan


El nou edifici de secundària de l'institut-escola s'està construint als terrenys de la Coromina del Bac, entre el xamfrà de l'avinguda del Cubilà i la rambla Bernat Guillem de Samassó. El cost de les obres està xifrant en un total de 2,6 milions d'euros -pagat íntegrament per Ensenyament- i la previsió inicial és que els treballs s'allarguin durant onze mesos; per tant si tot va bé, s'haurien d'haver acabat just abans de l'estiu de l'any vinent. Això significa que pel curs 2018-2019 el centre estaria apunt per acollir-hi l'alumnat d'ESO. Tot i així, l'alcalde ha explicat que sinó hi hagués temps de fer el trasllat per començar-hi el curs el mes de setembre, esperarien a fer-ho pel gener.

L'edifici inclou un total de sis aules estàndard, una aula de reforç, una aula de desdoblament, una aula de música i una de plàstica, un laboratori, una aula taller i una biblioteca de 78 metres quadrats entre d'altres espais. L'execució del projecte també inclou la urbanització de l'entorn, a més dels accessos al centre, patis i zones verdes amb arbres. El nou edifici de secundària en procés de construcció es projectarà com un espai ''modern i adaptat'', segons ha assenyalat Roqué. I és que el centre constarà d'una única planta baixa pensant en millorar l'accessibilitat dels alumnes i de suprimir totes les barreres arquitectòniques que puguin haver-hi. A més, també s'ha dissenyat perquè sigui el màxim d'eficient a nivell energètic i tingui una elevada lluminositat.

 

L'edifici de secundària tindrà un cost de 2,6 milions d'euros i estarà disponible pel curs 2018-2019 Foto: Ajuntament de Sant Joan


Antecedents i futur de l'institut-escola


La construcció de l'edifici de secundària s'emmarca dins del projecte de l'Institut-Escola Mestre Andreu, que inclou els espais d'educació infantil, primària i secundària. De fet, la totalitat del projecte tindrà un cost de 6 milions d'euros però, de moment, Ensenyament només va incloure una partida pressupostària de 2,6 milions d'euros per finançar les obres del centre per acollir l'ESO. ''En els pròxims anys i depenent de la disponibilitat econòmica del Departament, es licitaran els dos projectes restants d'infantil i primària'', ha apuntat el batlle santjoaní.

Aquest projecte es va començar a gestar l'any 2008 quan l'Ajuntament va fer una modificació del Pla General Urbanístic en què es van qualificar 12.000 metres quadrats d'equipament docent a la zona de la Coromina del Bac. Després de la qualificació urbanística, l'espai es va urbanitzar amb actuacions com el soterrament d'una línia de mitja tensió i la canalització d'un torrent que passava pel mig de la parcel·la. Un cop urbanitzats els terrenys, es va cedir el solar al Departament d'Ensenyament que va encarregar-se de treure a concurs la licitació del projecte de l'edifici de secundària.

Roqué ha volgut destacar el model educatiu de l'institut-escola pel fet que traça una única línia educativa dels 3 als 16 anys. ''És un referent al país perquè no hi ha massa centres d'aquest tipus'', ha ressaltat l'alcalde. Com que hi ha una sola direcció, un únic claustre i només una AMPA, per treure el màxim rendiment d'aquest model era absolutament primordial que l'institut-escola estigués tot ubicat en el mateix emplaçament.

Comença la descontaminació a la nova escola de Campdevànol

Tal com es va dir fa quinze dies en roda de premsa, les obres de descontaminació dels terrenys de can Ribalaigua on s'hi ha de construir la nova escola de Campdevànol ja s'han posat en marxa. Des de la setmana passada ja s'hi poden veure màquines excavadores i camions treballant per treure el fuel del subsòl perquè s'hi puguin reprendre les obres de construcció del centre. Està previst que els treballs de descontaminació s'acabin a finals del mes de setembre o a principis d'octubre per tal de prendre aquesta decisió tan important pel municipi.
 

Les obres de descontaminació dels terrenys de can Ribalaigua on s'hi ha d'ubicar la nova escola de Campdevànol ja estan en marxa Foto: Isaac Muntadas

 

Participació