Decomissat un gos de Ripoll per segona vegada per atacar persones

S'està pendent de l'informe d'un etòleg que certifiqui que l'animal no pot tornar amb la seva propietària ni al carrer | El refugi d'animals, servei portat pel Consell Comarcal, no està preparat per capturar ni acollir gossos de races potencialment perilloses

Isaac Muntadas
30 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:42h
La vila de Ripoll i els gossos tenen una relació complicada. El primer conflicte va arribar amb la plaga d'excrements del cànids pels carrers dels poble que els propietaris incívics no recollien i ara és el torn dels gossos de races potencialment perilloses que ataquen els ciutadans. En els últims mesos, s'ha hagut de decomissar el mateix gos en dues ocasions per aquest motiu. La preocupació sobre aquest assumpte la ha traslladat al darrer ple el regidor d'ERC, Ramon Serra, que ha aprofitat per preguntar sobre el tema en el punt en què s'havia d'aprovar una modificació del conveni de delegació de competències per a la prestació del servei de recollida de gossos abandonats al Ripollès.

El regidor republicà ha començat fent una cronologia dels fets explicant que fa uns dies va haver-hi un atac a una dona per part d'un gos de raça potencialment perillosa. El problema, a banda de les greus lesions que li va produir a la senyora atacada, és que aquest animal ja havia estat decomissat anteriorment per atacar a una altra persona. ''És un error del Consell Comarcal tornar un gos que ja ha atacat a dues persones?'', s'ha preguntat Serra. Arran d'aquests episodis, el regidor republicà ha demanat a l'equip de govern si té la intenció d'engegar una campanya de conscienciació perquè els propietaris d'aquest tipus d'animals vagin més en compte, ''ja que s'està creant una espècie de psicosi amb els darrers atacs''. De fet, el regidor republicà també ha explicat que fa uns dies un altre gos de raça potencialment perillosa va estar apunt de mossegar a una nena. ''Si això hagués passat no sé si se n'hauria de dir error o negligència. Si tardem gaire, tindrem algun problema'', ha sentenciat.

La regidora de Seguretat, Dolors Vilalta (CiU), ha estat l'encarregada de resoldre tots els dubtes sobre el cas. En primer lloc, Vilalta ha explicat que no va haver-hi ''cap error'' a l'hora de tornar el gos a la seva propietària després de decomissar-lo per primera vagada, ja que en aquells moments va complir tots els requisits exigits i se l'hi va haver de tornar. En aquesta ocasió les coses han canviat al ser un gos reincident. De moment, l'equip de govern està pendent de l'informe d'un etòleg que certifiqui d'alguna manera la perillositat de la conducta d'aquest animal perquè no pugui tornar ni al domicili de la seva propietària ni al carrer. Sense que servís d'excusa, la regidora de Seguretat ha detallat que el darrer incident va ser dins d'un espai privat ''tot i que tampoc hauria d'haver passat''. En relació al tema de fer una campanya de conscienciació, Vilalta ha assegurat que hi està treballant. D'altra banda, també s'està elaborant un esborrany de protocol consensuat amb el consistori, els Mossos d'Esquadra i el Consell Comarcal que permetrà decomissar ''preventivament i a l'instant'' aquells gossos de persones que no tinguin la documentació corresponent.
 

El regidor d'ERC, Ramon Serra, ha preguntat sobre el gos que han decomissat dues vegades per atacar persones Foto: Isaac Muntadas


El refugi d'animals no està preparatper acollir gossos perillosos

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, s'ha afegit al debat reconeixent que hi ha un problema en aquest aspecte, ja que per les sessions plenàries s'han passat quasi bé una vintena d'expedients sancionadors -en el darrer ple se'n va incoar un-. Tot i assegurar que hi estan molt a sobre, l'alcalde ha assenyalat que la llei en aquests casos és ''molt complexe'' i no permet sacrificar animals perillosos. El batlle ripollès també ha apuntat que el servei de recollida de gossos delegat al Consell Comarcal, com passa en altres comarques, no té mitjans per capturar ni acollir gossos de races potencialment perilloses. En el cas d'aquest últim animal, el consistori va contractar una empresa privada per tal de decomissar-lo.

Com que és habitual que les gosseres no puguin acollir aquest tipus d'animals, la Direcció del Govern de Girona va anunciar que construiran una gossera especialitzada a les comarques gironines. Munell s'ha adherit a la crida per conscienciar els propietaris d'aquests cànids perquè, sobretot, no els abandonin ja que això provocaria fenòmens de salvatgisme d'animals ''que sortosament a la comarca no ens hi hem trobat''. ''No vull ser alarmista però no és una situació còmoda'', ha finalitzat.
 

L'alcalde de Ripoll ha explicat que la gossera comarcal no està preparada per acollir gossos de races potencialment perilloses Foto: Isaac Muntadas