Una norantena de persones, sancionades o avisades per infraccions al torrent de la Cabana

A l'espai natural de Campdevànol i les Llosses, els vigilants han advertit 46 persones per portar el gos deslligat i vuit ciutadans per acampar o fer fogueres | En els caps de setmana de juny s'han registrat 2.546 visitants que han pagat 11.940 euros amb l'ecotaxa

Una imatge d'arxiu del torrent de la Cabana massificat
Una imatge d'arxiu del torrent de la Cabana massificat | Rastres Fotografia
Isaac Muntadas
27 de juny del 2017
Actualitzat el 28 de juny a les 16:18h
Un total de 86 persones han estat sancionades o advertides per cometre infraccions al torrent de la Cabana. Són dades referents als quatre caps de setmana de juny –dissabtes i diumenge- que ha funcionat el sistema de vigilància i control en aquest espai natural situat entre Campdevànol i les Llosses. En aquest període s'han registrat un total de 2.546 visitants que han pagat 11.940 euros amb l'ecotaxa.

Durant els quatre mesos -de juny a setembre- que es controlarà l'accés al Torrent de la Cabana limitant el seu aforament a un màxim de 500 persones diàries, els ajuntaments de Campdevànol i les Llosses emetran un informe mensual sobre la gestió de l'espai amb les xifres més significatives. A més, al final d'aquest període també s'elaborarà un balanç complet de tota la temporada amb les despeses i els ingressos detallats per tal de ser ''transparents'' de cara a la ciutadania.

Tornant a les sancions, els nou treballadors que s'han encarregat de fer un exhaustiu control de l'entorn, entre guardes rurals membres de l'Associació Catalana de Guardes Rurals i Marítims Professionals de Catalunya i informadors ambientals, han tingut feina aquests dies fent complir els reglaments aprovats pels dos consistoris i informant els visitants. Aquests professionals han detectat fins a un total de 86 comportaments incívics o intrusions sense acreditació en l'entorn del Torrent de la Cabana.

Així doncs, s'han advertit 46 propietaris de gossos per portar-los deslligats, s'han avisat 10 persones per portar neveres o material de pícnic, s'han advertit o sancionat a tres persones per fumar a l'espai dels gorgs, s'han avisat a dos visitants perquè retiressin tovalloles esteses a l'espai del torrent, també s'ha hagut d'advertir a tres ciutadans per excés de soroll al medi natural i, finalment, s'han sancionat a vuit persones per fer acampada lliure i/o fer fogueres sense autorització. També s'han detectat un total de 14 intrusions de ciutadans a l'entorn sense acreditació que han hagut d'identificar-se o abandonar l'espai natural.

Durant aquest mes de juny, també s'han portat a terme patrulles nocturnes en dies aleatoris entre setmana per detectar possibles incompliments del reglament. A banda de les acampades lliures sense autorització mencionades anteriorment que ja s'han sancionat, també s'han detectat algunes fogueres al bosc i en molts casos no se n'ha pogut detectar l'infractor.

Els vigilants han fet servir 3 vehicles i 7 aparells de radiotransmissió per la vigilància del Torrent de la Cabana i ha dispensat més de 1.000 bosses biodegradables per la recollida de deixalles. D'aquestes bosses més de la meitat han estat retornades, comprovades i abonades al Gorg del Colomer Gros d'acord amb el sistema de retorn establert, un fet que ha evitat que un determinat nombre de deixalles quedessin alliberades al medi natural. En aquest sentit, el passat diumenge 16 de juny l'AEIG el Cau dels Vàndals van dur a terme una acció matinal de recollida de deixalles i conscienciació ambiental en l'entorn del torrent. Una actuació que els dos consistoris han volgut agrair. Paral·lelament a tot això, els guardes rurals també han portat a terme un anàlisi de la fauna i la flora de la zona. A més, també es va evacuar un ciutadà que no tenia prou forces per retornar a l'aparcament de la Font del Querol.
 

Membres de la CUP de Campdevànol netejant el Torrent de la Cabana i la Font del Querol, en una imatge d'arxiu Foto: Aina Zarco


2.546 visitants i 11.940 euros recollits amb l'ecotaxa

Els vuit dies en què s'ha fet el control d'accés al Torrent de la Cabana aquest mes de juny s'han registrat un total de 2.546 visitants, dels quals 2.388 han hagut de pagar l'ecotaxa d'acord amb l'ordenança. En canvi, hi han hagut 158 ciutadans empadronats a les Llosses i Campdevànol o menors de 12 anys que han quedat exempts de pagar aquesta tarifa d'entrada. Per tant, si es fan números -comptant que l'ecotaxa té un cost de cinc euros- els dos consistoris han ingressat un total d'11.940 euros que serviran per continuar fent possible el desplegament d'aquesta infraestructura de vigilància i per una campanya informativa sobre el pla d'accés.

El passat dia 24 de juny ha estat el dia de més afluència del mes i l'únic en què s'ha superat la xifra límit d'aforament amb 504 persones -es permet una mica de flexibilitat en funció del flux de visitants- repartides pel torrent. D'aquestes persones, 464 van haver de pagar l'ecotaxa i 40 en van quedar exemptes. A l'altre extrem, hi ha les 124 persones que van visitar els gorgs el dia 4 de juny. El cap de setmana del 10 i 11 de juny ha estat el més prolífic en visitants, ja que hi han vingut un total de 797 persones entre els dos dies. Pel pont de la revetlla de Sant Joan, el Torrent de la Cabana també ha estat força concorregut amb 750 visitants.

En canvi, el cap de setmana del 3 i 4 de juny, amb unes condicions climàtiques més adverses amb pluja intermitent, va registrar la xifra més baixa de ciutadans amb només 351 persones. La valoració del consistori en aquest primer mes de funcionament del dispositiu ha estat positiva dient que s'està aconseguint un major control de visitants a l'entorn i una minoració progressiva de l'impacte del ciutadans a l'espai natural.
 

Representants dels dos consistoris, propietaris, guardes socials i membres de l'empresa d'educació ambiental han fet pinya per desmassificar el Torrent de la Cabana Foto: Isaac Muntadas