El Santuari Gaia denuncia ara «assetjament» de l'Ajuntament de Camprodon

L'alcalde assegura que només vol que "es compleixi la llei" | L'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon responen al santuari animalista amb una carta molt dura acusant-los de voler driblar la normativa sanitària i de ''crispar'' l'ambient per ''induir a la violència''

Els dos fundadors del Santuari Gaia
Els dos fundadors del Santuari Gaia | Facebook Santuari Gacia
Isaac Muntadas
09 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:15h
El Santuari Gaia de Camprodon torna a estar a l'ull de l'huracà després de denunciar públicament a les xarxes socials l'assetjament que, segons ells, reben per part del consistori camprodoní. En un llarg i dur comunicat esgrimeixen que tota la problemàtica comença fa prop d'un any quan alguns gossos dels caçadors de la comarca van començar a entrar al seu recinte i a perseguir les ovelles i cabres del santuari. Per trobar una solució al problema, els membres d'aquest santuari animalista van demanar a l'Ajuntament si podia iniciar una mediació entre ells i el col·lectiu de caçadors.

Després d'aquesta sol·licitud van haver-hi dues reunions: la primera va ser un cara a cara entre el Santuari Gaia i el consistori i la segona, una trobada a quatre bandes el passat 13 de gener en què també hi va assistir un representant de la Societat de Caça de Camprodon i un portaveu del Departament de Ramaderia. Precisament, en aquesta darrera reunió es va arribar a la conclusió que la millor manera de garantir la seguretat dels animals del santuari era posar tanques al voltant del recinte. Una solució consensuada millor que l'altre proposta feta en la mediació, que consistia en què cada cop que els caçadors sortissin a caçar a prop del santuari enviarien un missatge a través de Whatts App als seus fundadors. Cal dir que el Santuari Gaia va proposar un perímetre de seguretat que rodegés tot el recinte com passa al Molló Parc d'aquesta localitat, que disposa d'aquest espai que envolta les seves instal·lacions i on no s'hi pot disparar.

Per desgràcia, la gota que va fer vessar el got, segons expliquen els animalistes, va ser la mort de l'ovella Nadia per la mossegada d'un gos de caça al coll el passat 18 de març en una batuda de senglars. Els fundadors del Santuari Gaia van tirar pel dret impulsant una campanya de recollida de firmes a Change.org i fent una concentració pacífica el passat 26 de març per demanar que se'ls concedís aquest perímetre de seguretat. El santuari denuncia que ni l'Ajuntament ni la Generalitat no han contestat a la seva petició.
 

L'ovella Nadia morta. Foto: Santuari Gaia


El Santuari denuncia assetjament: quatre inspeccions des del novembre

Els fundadors del Santuari Gaia acusen directament a l'administració pública de rebre un tracte ''desigual'' que s'ha traduït en inspeccions reiterades -un total de quatre des del passat mes de novembre-. Segons ells, aquestes visites tenen la intenció de treure'ls la llicència d'activitats o d'esgotar-los la paciència perquè acabin marxant del poble.

La primera d'aquestes inspeccions es va dur a terme el passat 19 de maig després de rebre una carta firmada per l'alcalde. Aquesta visita es devia a una presumpta denúncia del Seprona que ells diuen que era simplement una acta. A més, els membres del santuari afirmen que la inspecció es va fer a partir d'una queixa feta per l'associació de caçadors. Tornant a l'acta del Seprona, allà s'especifica que les possibles irregularitats es refereixen a la no tinença de nucli zoològic (diuen que per llei no hi estan obligats) i per tenir un porc senglar. En aquest segon cas, el santuari al·lega que l'animal va ser atropellat i que, com que la Generalitat de Catalunya no disposa de centres de recuperació específics per aquesta espècie, doncs la van acollir en compliment de la llei de protecció animal. Ambdues competències deriven de la Generalitat, que en el seu moment ja va manifestar que el Santuari Gaia disposa de tots els permisos a nivell autonòmic.

A banda d'aquesta inspecció, se'n va fer una durant el novembre de l'any passat duta a terme per l'alcalde Xavier Sala i el regidor d'Urbanisme i una altra, el passat gener pels Agents Rurals. En cap d'aquestes visites es va obrir un expedient. És per això que per la darrera inspecció van demanar assessorament a advocats de la comissió de protecció dels drets dels animals al Col·legi d'Advocats de Girona i Barcelona perquè fessin assistència lletrada durant la durada de la visita. Segons diuen els fundadors del Santuari Gaia, les dues advocades contractades van trucar al consistori camprodoní diverses vegades a la setmana i els hi van enviar correus electrònics per avisar que els tècnics vinguessin a l'hora que elles hi fossin per garantir l'assistència jurídica al santuari animalista. Ells diuen que no els hi van contestar cap correu electrònic i que van tornar a trucar el mateix dia de la inspecció. Les advocades afirmen que tant l'administrativa com la secretària de l'alcalde van ser informades i els hi van dir que avisarien els tècnics. A més, els hi van manifestar que no hi hauria cap problema perquè els tècnics havien de fer diverses inspeccions per la zona.
 

L'alcalde, Xavier Sala, presideix la reunió amb representants del Santuari Gaia i de la Societat de Caça de Camprodon, en una imatge d'arxiu. Foto: Ajuntament de Camprodon

Un cop allà, els tècnics van comunicar que no se'ls havia avisat que les advocades vindrien una mica més tard i van confirmar que no tenien cap altra inspecció a la vora. El membres del santuari els hi van dir si podien esperar però, segons diuen, s'hi van negar. Les advocades van entrar una instància a l'Ajuntament per demanar una reunió urgent amb l'alcalde per aclarir perquè a la notificació de la inspecció no hi consten per quines raons s'ha produït i també perquè cessin aquestes inspeccions reiterades que ''assetgen'' al Santuari. A més, també diuen que les advocades només van poder parlar amb el regidor de Governació (que segons ells no sabia res del tema) i que no van poder parlar ni amb l'alcalde, ni amb el secretari de l'Ajuntament, ni amb el regidor d'Urbanisme ni tampoc amb el gerent de l'Ajuntament. De fet, diuen que encara no han rebut cap resposta.

Els fundadors del Santuari Gaia també afirmen que, com van quedar a la reunió del mes de gener que s'ha esmentat anteriorment, es van comprometre a tancar el recinte. Segons expliquen els responsables del santuari animalista, el passat 20 d'abril van sol·licitar una llicència d'obres després de pagar un impost de 2.088 euros i asseguren que encara no els han contestat. A més, també han volgut desmentir que des del santuari estiguin impulsant boicots als comerços de Camprodon, que llancin pedres a gent que passa a cavall per la zona o que apedreguin a nens amb discapacitat. De fet, ells asseguren que se'ls ha amenaçat a través de les xarxes socials per la seva orientació sexual i dient-los que vagin en compte de què no els disparin. Per tots aquests motius, el Santuari Gaia demana que cessi aquest tracte discriminatori traduït en múltiples inspeccions.

L'Ajuntament advoca per fer ''complir la llei a tothom''

L'alcalde de Camprodon, Xavier Sala, en declaracions a NacióRipollès ha estat molt explícit dient que l'Ajuntament fa la feina que li correspon i que ha de vetllar perquè ''es compleixi la llei a tot arreu''. Referent al tema de les inspeccions, Sala ha volgut deixar clar que tothom s'hi ha de sotmetre per igual i que ''no es va en contra de ningú''. Evidentment, l'alcalde desitja que tot s'arregli però repeteix que s'ha de treballar perquè tothom compleixi la normativa i ''faci les coses com s'han de fer''. ''Sí és així, tothom és benvingut'', ha afirmat. 

Resposta contundent de l'Associació de propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon

La resposta de totes aquestes acusacions d'assetjament del Santuari Gaia sobre l'Ajuntament i, en segon terme, sobre els caçadors, no s'ha fet esperar. L'Associació de Propietaris de Finques rRústiques de la Vall de Camprodon ha contestat amb una carta sense pèls a la llengua. Començant amb el lema ''Ens agrada la manera de fer del nostre territori'', en aquest comunicat han criticat durament als membres del santuari acusant-los de ficar-se amb tots els col·lectius i institucions de la zona. Des d'aquesta associació els han recordat que tots els llocs on es crien animals tenen inspeccions i que s'han d'adaptar a la normativa ''perquè s'ha d'acceptar la voluntat de la majoria i si aquests, a través dels nostres governants, han decidit que se segueixin unes normes urbanístiques i sanitàries, s'han de complir''.

Aquesta associació ha volgut posar de manifest que Catalunya està ''a un pas'' de declarar-se territori lliure de tuberculosi i brucel·losi i que això els hi ha costat ''moltes llàgrimes'' i una despesa econòmica important. A la carta asseguren que no els hi agrada portar les vaques a matar per culpa d'un positiu i que per això esperen que l'administració practiqui ''tolerància zero'' a l'hora de fer-los complir la llei. Per altra part, aquesta entitat també diu que amb les seves accions allarguen l'agonia dels animals i trenquen l'ecosistema, cosa que ells mai farien ''per respecte als animals i a l'ecosistema que ens envolta''. A més, asseguren que els seus discursos són per ''fer pena'' i que d'aquesta manera aconsegueixen els seus ingressos.

L'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon també ha assegurat que ''s'escandalitzen'' cada vegada que el Santuari Gaia demana ajuda per aquests animals. ''Nosaltres preferim ajudar a les persones que passen necessitats'', han assenyalat i també han criticat que els fundadors del santuari facin manifestacions com les de l'ovella Nadia i no en facin pels immigrants morts al mar Mediterrani o per donar cadires de rodes a nens víctimes de les guerres. ''No s'hi val dir que tothom fa la seva feina perquè en prioritats les persones haurien de ser les primeres; tot i que a vegades no tenim clar si preferiu ajudar primer a una persona i després a un animal'', han apuntat. Contràriament al què neguen els membres del santuari, aquesta associació assegura que si que han fet llistats de productes de la vall perquè la gent no els compri i això per ells significa que s'han quedat ''sense arguments''. Finalment, en aquesta carta es demana respecte als membres del santuari cap a la manera de pensar de ''la gent del territori'' i deixar de ''crispar'' la situació per ''induir a la violència''. 
 

Més de 300 persones es van manifestar a Camprodon, al Ripollès Foto: ACN