La CUP i ERC de Campdevànol no troben ètic cobrar el ple de dol per la tragèdia de la piscina

L'alcalde Joan Manso ha explicat que, d'acord amb les bases d'execució del pressupost municipal, des del 2015 només es cobren els primers deu plens a l'any en què s'assisteix -ordinaris i extraordinaris- i la resta no es retribueixen | Els regidors cobren 125 euros bruts per sessió i des que Manso és alcalde, sense comptar l'any de possessió -2011- i aquest 2017, s'han celebrat 10 plens per any

Isaac Muntadas
09 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:22h

El ple extraodinari celebrat per recordar a la nena ofegada a la piscina de Ripoll, motiu de polèmica Foto: Isaac Muntadas


Un cop arribats a l'equador de la legislatura, sembla que l'oposició de Campdevànol i, sobretot la CUP, comença a mirar amb lupa tot el què envolta l'equip de govern de CiU. En aquesta ocasió, ERC s'ha unit a la CUP per emetre un comunicat conjunt dient que no troben "ètic ni moral" que els regidors cobressin el ple extraordinari urgent de la corporació celebrat el passat 19 de maig. Una sessió plenària que va servir per donar suport a la família de la nena de quatre anys que va morir ofegada a la piscina municipal de Ripoll i en què es van decretar tres dies de dol a la població.



Els regidors Toni Riera (ERC) i Mariona Baraldés (CUP) han considerat que tenen ''l'obligació moral i ètica'' de reemborsar l'import que l'Ajuntament els ha abonat per l'assistència en aquest ple. A més, han demanat a la resta de partits del consistori que se sumin a la petició, en una clara picada d'ullet cap a MES.

La resposta per part de l'alcalde de CiU, Joan Manso, no s'ha fet esperar i ha exigit una disculpa pública als grups de la CUP i ERC per ''mentir'' sobre aquest assumpte. El batlle campdevanolenc els ha recordat que, d'acord amb les bases d'execució del pressupost municipal, des de l'any 2015 els regidors del consistori només cobren els primers deu plens a què assisteixin durant l'any -independentment de si són ordinaris o extraordinaris- i la resta ja no es cobren. En aquest sentit, Manso ha apuntat que cada any se celebren entre 12 i 15 plens i; per tant, es deixa de percebre la retribució corresponent de dos a cinc sessions plenàries. Aquest any es porten celebrats set plens; per tant, segurament se'n faran entre 12 i 13, però sinó es cobrés aquest, el què es pagaria és el ple número 11.

En el comunicat emès per l'equip de govern, Manso assegura que l'actitud d'aquests dos grups de l'oposició no és responsable ni noble, ja que ''utilitza fets luctuosos per fer política''. ''La demagògia no és una bona eina política i menys quan la informació es falseja i es tergiversa'', apunta el batlle campdevanolenc. Finalment, Manso ha reiterat que l'equip de govern té una total predisposició a informar-los del funcionament del consistori ''davant del seu evident desconeixement''.



En declaracions a NacióRipollès, la regidora Mariona Baraldés ha dit que aquesta explicació no els satisfà. Segons ella, no és de rebut vendre al públic que com que hi ha plens a final d'any que no es cobraran perquè ja s'haurà arribat al topall màxim de deu sessions retribuïdes, dir que aquest ple serà com sinó s'hagués cobrat.

''Això vol dir que ens està pagant els plens per avançat'', ha assenyalat. Portant a la pràctica aquest argument, la regidora cupaire diu que si no assistís a cap més ple, aquest el cobraria -ja que enguany de moment se n'han fet set- i ella no ho vol. Baraldés ha dit que perquè tot hagués estat més digne, abans de començar aquell ple extraordinari s'hauria d'haver dit que no es cobrava i tothom hauria dit que ''perfecte''.

Els regidors fan una mitjana de deu plens per any complet des que Manso és alcalde

Posant els números sobre la taula, en el període 2012-2016 -que es correspon als anys complets en què Manso ha estat alcalde- s'han celebrat un total de 51 plens, que equival a una mitjana de 10,2 plens per any. Precisament, el primer any complet de l'alcalde convergent al govern (2012) va ser en el què es van celebrar més plens, amb un total de 13. El segueixen l'any 2015, amb 12 i el 2014, amb 10. En canvi, l'any 2013 i el 2016 només es van fer vuit plens. Si es compta des de l'11 de juny de 2011, que és el dia en què Manso va prendre possessió com a alcalde, fins al darrer ple ordinari del mes de maig, s'han celebrat 67 plens -aproximadament 6 anys de l'actual govern-. En aquest cas, la mitjana de plens per any s'elevaria a 11,1.

Cal dir que només es cobren deu plens a l'any des que es va aprovar al plenari de l'1 de juliol de l'any 2015 -abans eren un màxim de vuit-, en què es van aprovar les retribucions per assistència al ple amb els vots favorables de CiU i, en contra, de la resta de l'oposició (MES, ERC i CUP). En aquell moment, la majoria del consistori va decidir que cada regidor cobrés 125 euros bruts per assistència al ple. Per tant, en aquest ple extraordinari ''polèmic'' els 10 regidors que van assistir-hi -faltava el portaveu de MES, Lluís López, que estava de viatge- van cobrar 1.250 euros entre tots.