La fibra òptica arribarà a Sant Joan a finals del 2017 tot i perdre 15.000 euros d'inversió

La partida ha passat de tenir una inversió de 50.000 euros a 35.000, però l'alcalde ha dit que aquesta ''desinversió'' no afectarà al seu desplegament

Isaac Muntadas
02 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:47h

Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. Foto: Marc Cargol


L'arribada de la fibra òptica a Sant Joan de les Abadesses no corre perill i continua programada per a finals d'aquest any 2017 tot i que la partida pel seu desplegament s'hagi reduït en 15.000 euros. Dels 50.000 euros inicials previstos al quadre d'inversions que es va presentar al ple del passat mes de març, s'ha passat als 35.000 euros actuals. L'alcalde Ramon Roqué (MES) ho ha anunciat en la darrera sessió plenària i ho ha atribuït al fet de ''reajustar'' aquelles partides que tenen un marge més ampli a l'hora de fer més o menys inversió, ja que la immensa majoria són partides finalistes que tenen uns imports totals molt ajustats. Aquest reajust s'ha vist condicionat per la liquidació d'enguany en què s'ha hagut de tornar un crèdit per una quantitat de 60.000 euros i, en conseqüència, aquest líquid no s'ha pogut fer servir per inversions.

Roqué ha explicat que bona part de la clau de l'èxit en el desplegament de la fibra òptica al municipi depèn de la bona entesa i col·laboració que hi hagi entre els diferents pobles afectats i el Consell Comarcal. Aquesta bona sintonia s'ha fet palesa perquè ''tothom ho entén com una prioritat''. Així doncs, l'alcalde santjoaní ha recordat que la fibra òptica arribarà al municipi per dues vies. La primera d'elles és a través de Telefònica. L'empresa de telecomunicacions espanyola és qui té el monopoli del sector i; per tant, desplega la fibra òptica quan així ho decideix i segons els seus interessos. Roqué ha desvetllat que, segons la informació de que disposa el consistori, Telefònica la desplegaria a principis de l'any 2018. Això serà possible pel fet que l'empresa de telecomunicacions ha guanyat una convocatòria d'ajuts del Ministeri. ''Es tracta d'un desplegament planificat i programat'', ha insistit l'alcalde.

L'altre via que es contempla per l'arribada d'aquest servei per millorar la connectivitat a Internet del poble és fer-hi arribar la fibra òptica pública, que és aquella utilitzada per la resta d'operadores. ''En aquest moment Sant Joan podrà gaudir realment d'un desplegament de fibra òptica competitiu'', ha subratllat l'alcalde. De fet, ara mateix l'Ajuntament està treballant de ple per desencallar la línia troncal de la fibra òptica pública que connecta Sant Joan amb Ripoll. En aquest moment, el projecte ja està fet i ara s'està acabant de redactar el pla especial per la tramitació d'aquesta línia troncal de fibra pública -que és més lent i complex pel fet que afecta a dos municipis-.
 

L'alcalde Ramon Roqué (MES) ha dit que la fibra òptica arribarà a Sant Joan a finals d'any tot i la reducció de la partida Foto: Isaac Muntadas


La fibra òptica pública arribaria a finals d'any

En principi, l'Ajuntament preveu que aquest pla especial es comenci a tramitar a través d'Urbanisme en un interval de temps de quinze dies. El procés de tramitació duraria un parell o tres de mesos més i està previst que al setembre comenci l'obra civil, que ha de permetre entubar la fibra entre Ripoll i Sant Joan per un tram de 10 quilòmetres aprofitant la via verda de la Ruta del Ferro. Si tot va bé, a finals d'aquest any ja estaria tota la infraestructura desplegada i s'entraria a l'any 2018 amb la possibilitat que les operadores poguessin ''estirar'' la fibra pública. Aquest fet forçaria a Telefònica a accelerar el desplegament de la fibra òptica ''privada''.

El cost total d'aquesta línia troncal que connecta els dos municipis més poblats del Ripollès s'eleva fins als 120.000 euros. Una despesa que es pagaria amb diverses aportacions amb més o menys grau de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal i els ajuntaments de Sant Joan, Sant Pau de Segúries, Camprodon, Llanars, Vilallonga i Setcases. Està previst que Sant Joan faci aportacions més ''importants'' aquests pròxims anys, ja que a la resta de pobles com que no els hi arribarà de forma immediata ''la quantitat a pagar, de moment, serà més simbòlica''. A més, el consistori santjoaní està recolzat econòmicament pel Consell Comarcal, que ens els propers anys té la intenció d'invertir en les línies troncals de fibra òptica de les valls del Ter i del Freser.

Abstenció de l'oposició en el quadre d'inversions

L'oposició s'ha abstingut a l'hora de votar aquesta modificació del quadre d'inversions en què s'incloïa aquesta disminució de la partida per la fibra òptica. El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, ha estat coherent en l'abstenció que van emetre en el ple del passat mes de març ''perquè aquest quadre d'inversions no contempla algunes partides que creiem prioritàries''. Albrich ha demanat si aquesta rebaixa d'inversió podria afectar al desplegament de la fibra i l'alcalde li ha contestat que confia que ''amb aquesta quantitat ens en sortim''. El regidor republicà ha afirmat que la fibra òptica és una ''prioritat per fomentar l'economia del poble i perquè les nostres empreses siguin més competitives del què són''. L'argument del PDECat per defensar l'abstenció ha anat en la mateixa línia que el d'ERC. Segons la seva portaveu, Concepció Formatgé, entenen que aquest quadre és de ''desinversions'' respecte el del passat mes de març i ha dit que com més ràpid arribi la fibra òptica a Sant Joan ''millor per les empreses, pels autònoms i pels seus ciutadans''.
 

L'oposició s'ha abstingut a l'hora de votar la modificació del quadre d'inversions Foto: Isaac Muntadas