Campdevànol opta a una subvenció d'uns 370.000 euros per promoure el turisme del ferro

Si tirés endavant, el projecte Pirineus de Ferro repartiria un total de 2.355.249 euros provinents en gran part de fons europeus entre els deu municipis catalans i francesos que en són socis | Pel municipi suposaria la implantació d'una oficina tècnica amb tres treballadors i la millora de la ruta de l'Aigua mentre que a Ripoll s'adequaria la Farga Palau

Isaac Muntadas
01 de juny del 2017
Actualitzat a les 7:26h
Campdevànol és un poble vinculat amb el ferro i el projecte PYRFER servirà per potenciar aquest lligam
Campdevànol és un poble vinculat amb el ferro i el projecte PYRFER servirà per potenciar aquest lligam | Adrià Costa
L'Ajuntament de Campdevànol podrà optar a una subvenció de 368.741 euros en el marc del projecte Pirineus de Ferro: xarxa de municipis del ferro per una estratègia turística sostenible i conjunta (PYRFER). Això serà possible perquè en el darrer ple de la corporació ha aprovat per unanimitat el projecte per poder-lo presentar a la segona convocatòria. D'aquesta manera optarà a les subvencions del programa europeu Poctefa, que finalitza el proper dimecres 31 de maig. Aleshores, els governs espanyol i francès, la Generalitat de Catalunya i els departaments francesos afectats ho hauran de valorar i dictaran una resolució definitiva a la tardor (octubre-novembre). Si tot va bé, aquest projecte de desenvolupament transfronterer podria començar el proper mes de desembre.

El projecte PYRFER fa un any que s'està vertebrant i engloba a un total de deu entitats repartides a parts iguals entre Catalunya i França. Com a representants catalans hi ha cinc municipis -dos del Ripollès- com són Campdevànol, Ripoll, Besalú, Alpens i Alins. Per la vessant francesa també hi ha cinc socis, tres dels quals nord-catalans: l'Ajuntament d'Arles del Tec, el Sindicat Mixt del Canigó, la Comunitat de Comunes de l'Alt Vallespir i l'Alt Ariège i la Comunitat de Comunes de l'Aglomeració de Pays de Foix-Varilhes. A banda dels deu socis que integren el projecte també s'hi han d'afegir com a associats les Diputacions de Girona, Barcelona i Lleida i els departaments francesos a què pertanyen aquestes poblacions. Cal destacar que a última hora, el Consell Comunal d'Ordino d'Andorra també ha mostrat interès per integrar-s'hi, però tot i poder participar-hi, no es podrà beneficiar del finançament europeu.
 

El metall i Campdevànol són dos conceptes que van agafats de la mà Foto: Adrià Costa


El projecte PYRFER tindrà un cost de 2.355.249 euros

L'objectiu principal del projecte Poctefa PYRFER és posar en valor tot aquell patrimoni relacionat amb el ferro. L'Ajuntament de Campdevànol, sobretot amb la col·laboració del consistori d'Arles, és qui lidera aquest projecte tan ambiciós que ja va passar amb molt bona nota la primera convocatòria -83,25 punts d'un total de 100-. Com que la segona convocatòria finalitza aquest proper dimecres dia 31 de maig, s'ha decidit passar-ho pel ple de la corporació per dos motius. Primerament, perquè Campdevànol és el cap de files del projecte PYRFER i, en segon lloc, perquè l'Ajuntament hi aportarà 73.748,85 euros durant els tres anys que duri tot plegat -24.582,95 euros per any-.

En total, el cost d'aquest projecte que es desenvoluparà en tres anys serà de 2.355.249 euros -repartits al 50 per cent entre Catalunya i l'estat francès-, dels quals hi hauria una aportació del Poctefa de 1.530.911 euros. La resta de diners els posarien proporcionalment els deu ajuntaments i les associacions públiques col·laboradores esmentades anteriorment. En el cas de Campdevànol, la corporació municipal rebria un total de 368.741 euros de subvencions desglossats en una aportació del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de 239.681 euros, una part de cofinançament públic de 55.311,15 euros i, la resta de diners, del què hi aporti el propi Ajuntament.

Aquest seria el segon projecte Poctefa que arribaria al Ripollès després del PATRIMCAT, que s'està desenvolupant a les valls de Ter i el Tec. En un futur, el projecte PYRFER es vol estendre a tot el Pirineu des del País Basc fins a Girona i té la finalitat, segons ha dit l'alcalde Joan Manso, ''de vertebrar una aliança estratègica de municipis a l'entorn del ferro''.
 

L'alcalde Joan Manso (CiU) explicant el projecte a la resta del plenari Foto: Isaac Muntadas


Creació d'una oficina tècnica i millora de la ruta de l'aigua

Aquesta subvenció es traduiria en la constitució de l'oficina tècnica PYRFER a Campdevànol, que a la pràctica aportaria tres nous llocs de treball a jornada completa durant la vida útil del projecte (un director del projecte, un tècnic de comunicació i un administratiu). Aquests treballadors també es podrien desplaçar als nou pobles restants en funció de les seves necessitats. També s'hi crearan centres d'atenció de visitants i centres d'interpretació del Ferro, que en el cas de Ripoll serviria per refer i adequar tota la Farga Palau. A més, a cadascun dels deu pobles s'hi implantarà una ruta turística i es treballarà conjuntament des dels diversos consistoris per fer una promoció turística compartida. Per exemple, a Campdevànol es millorarà la Ruta de l'Aigua.

L'oposició hi ha donat el vist-i-plau i el portaveu de MES, Lluís López, ha expressat que aquest projecte ''aporta al poble una identitat pròpia basada en el ferro que dinamitza el conjunt del Baix Ripollès''. López també ha felicitat l'alcalde per la futura creació de tres llocs de treball i ha trobat correcte que s'hi posin fons propis de l'Ajuntament ''perquè tenim una bona situació financera''. Tot i així, ha reclamat que això no ha de suposar que es deixin de banda altres projectes. Per part d'ERC, Toni Riera ha reclamat que la subvenció s'utilitzi bé; mentre que la CUP, a través de Mariona Baraldés, ha demanat de vehicular el projecte per tal que altres àmbits com el jovent en surtin beneficiats i no s'ho emporti tot el turisme. 
 

Lluís López (MES) ha felicitat a Manso per tirar endavant aquest projecte Foto: Isaac Muntadas