Monitors i professors declaren com a testimonis per la tragèdia de la piscina

Els Mossos no han imputat cap delicte als nou adults que vigilaven l'activitat | Campdevànol viu un cap de setmana de dol per la mort d'una nena de quatre anys a la piscina municipal de Ripoll

Isaac Muntadas
20 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:05h
Minut de silenci a Campdevànol
Minut de silenci a Campdevànol | CCR
Els cinc mestres i els quatre monitors-socorristes que eren a la piscina de Ripoll quan hi va morir una nena de Campdevànol quatre anys ja han declarat als Mossos d'Esquadra. Ho han fet en qualitat de testimoni i, segons han explicat fons de la policia catalana a NacióRipollès, no se'ls imputa cap delicte. La investigació se centra en esbrinar què va succeir ja que ningú, tampoc els usuaris que hi havia a l'equipament, van veure res abans del fatal desenllaç. La policia catalana explica que almenys fins dilluns o dimarts no hi haurà novetats.

Cap de setmana de dol a Campdevànol

Campdevànol viu en estat de xoc després de l'accident a la piscina de Ripoll. El consistori va convocar ahir al vespre un ple extraordinari en què va decretar tres dies de dol oficial i, també com a Ripoll, va anunciar que les banderes onejaran a mitja asta. A més, en senyal de ''dol i de respecte'' s'han decidit suspendre els Jocs Esportius Escolars de Catalunya que s'havien de dur a terme a la capital del Ripollès aquest dissabte a la piscina municipal.

Divendres a la tarda l'Escola Pirineu va convocar una reunió extraordinària i urgent amb tots els pares del centre en què, segons ha pogut saber NacióRipollès, es van produir alguns moments de tensió fruït dels nervis derivats d'aquesta tragèdia.

Posteriorment, els alcaldes dels dos municipis afectats per aquest lamentable accident, Joan Manso i Jordi Munell, van oferir una roda de premsa amb molta expectació mediàtica al menjador del centre escolar per explicar els fets. Manso, visiblement emocionat i amb els ulls plorosos, ha explicat que els fets han succeït cap al migdia quan la nena estava fent una sessió del curs de natació escolar d'educació infantil ''que es porta fent des de fa anys al centre''.
 

La roda de premsa on Joan Manso i Jordi Munell han explicat els fets ocorreguts Foto: Isaac Muntadas


Segons han explicat els alcaldes, en aquesta activitat -feta en horari lectiu i que en les etapes d'edat infantil es fa de forma regular com a substitució d'una classe d'educació física normal- hi havia més d'una vintena de nens (en aquesta classe de P4 són 27 en total). El fatal succés s'ha produït en el vas d'aigua de la piscina destinada als nens, a les persones grans i als pacients que fan tractaments de rehabilitació. En total, en aquest espai hi havia cinc mestres de l'escola fent d'acompanyants i quatre monitors-socorristes de la piscina vigilant. A més, també hi havia altres usuaris del complex esportiu ja que la piscina estava oberta al públic general. ''Ningú s'ha adonat d'aquesta fatal circumstància'', ha explicat Munell entre unes tímides llàgrimes. Cap de les persones que estava dins del recinte ha escoltat crits ni ha vist esquitxades a l'aigua que indiquessin que la nena s'estava ofegant i l'alcalde de Ripoll ho ha qualificat de circumstància ''estranya i excepcional''.

En adonar-se'n de la situació, s'ha fet tot el possible per reanimar la nena. Primer entre els socorristes de la piscina i amb l'ajuda d'algun usuari que tenia formació mèdica. Poc després, quan han arribat els serveis mèdics del SEM tampoc ha estat possible salvar-li la vida. De moment, els Mossos han obert una investigació per tal d'esclarir els fets i demà es farà l'autòpsia a la menor per saber les causes d'aquest accident.
 

Campdevànol ha celebrat un ple extraordinari per la mort d'una nena de quatre anys a la piscina municipal de Ripoll Foto: Isaac Muntadas


Suport psicològic pels pares, nens, mestres i monitors

El Departament d'Ensenyament ha posat en marxa un servei de suport psicològic encapçalat per una persona referent en temes de dol per ajudar els pares de la nena, els alumnes que estaven amb ella -que també podran rebre atenció el dilluns quan tornin a classe-, els mestres i els monitors. L'alcalde de Campdevànol ha volgut mostrar el seu suport als docents en aquesta ''situació de profunda tristesa'' i ha demanat no criminalitzar-los perquè ''tots som humans i, per desgràcia, aquestes circumstàncies passen''. Munell s'ha sumat a aquest missatge i ha anat més enllà demanant que fets com aquests no facin que els pares limitin les activitats als seus fills ''perquè sinó no aniríem mai d'excursió, ni faríem viatges ni tampoc activitats''. ''Màxim respecte humà a la família i al col·lectiu de mestres i de personal de la piscina'', ha conclòs.

Minut de silenci multitudinari a la plaça de l'Ajuntament

Després de la roda de premsa, l'alcalde i els regidors s'han desplaçat cap a l'Ajuntament per celebrar un ple extraordinari on Manso ha pres la paraula per explicar els fets i expressar el condol cap a la família. Tot seguit, a davant de l'Ajuntament ha fet un petit parlament abans d'iniciar una sentit i respectuós minut de silenci que ha congregat a més de 200 persones que han volgut expressar la seva solidaritat cap a la família. L'acte s'ha acabat amb un fort aplaudiment que ha donat pas a un altre silenci de tots els regidors de la corporació fins que la gent s'ha anat dispersant.

 

L'acte ha estat multitudinari amb més de 200 persones Foto: Isaac Muntadas