Festa Major de Ripoll

Ripoll bateja en Guifré i la Guinedell II en una trobada gegantera multitudinària

Els nous gegants, que pesen menys i són calcats als seus pares -creats fa 72 anys-, els substituiran perquè es puguin ''jubilar'' | Els gegants de la Garriga i de Sant Joan de les Abadesses han exercit de padrins del bateig

per Isaac Muntadas, Ripoll, 14 de maig de 2017 a les 15:01 |
El mossèn ha batejat en Guifré i la Guinedell II a davant de la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de desfilar pels carrers de Ripoll i de tota Catalunya durant els darrers 72 anys, els gegants Guifré i Guinedell s'han guanyat una merescuda jubilació. És per això que aquest dissabte a la tarda, coincidint amb els actes de Festa Major de Sant Eudald, s'han presentat en societat els seus successors, Guifré i Guinedell II. Calcats fisonòmicament als seus pares, però amb molt menys pes i un pèl més baixets. A més, per fer més solemne l'estrena dels nous gegants se'ls ha decidit batejar davant de tota la població i just davant d'un lloc emblemàtic de la vila com és la portalada romànica del Monestir de Santa Maria de Ripoll -precisament el lloc on estan enterrades les despulles del Guifré de carn i ossos-.

L'acte va començar a les quatre de la tarda amb una plantada de més d'una quinzena de gegants a davant de la portalada. El clima va acompanyar perquè, tot i que feia sol, la calor no era asfixiant. A poc a poc, la gent anava arribant a la plaça del Monestir atreta per l'espectacle que suposa veure tot de colles geganteres reunides al voltant del seus gegants mentre toquen alguna cançó esperant l'hora de sortir a desfilar. En Guifré i la Guinedell II, com si estiguessin castigats, estaven de cara a la paret per no desvelar els seus rostres fins al moment previ al bateig. El mig miler de persones que s'havia congregat a la plaça i als seus voltants estaven expectants per conèixer el seu aspecte. Abans de la revelació, els trabucaires van formar a la plaça de l'Ajuntament i van disparar les seves pistoles i trabucs un parell de cops a l'aire. Llavors, va arribar el moment esperat. Els dos gegants es van girar donant-se a conèixer davant de tothom.

 

En Guifré i la Guinedell amb el monestir de fons Foto: Isaac Muntadas


La cerimònia del bateig també es va fer com Déu mana. Primer de tot, el mossèn va dir unes paraules i, tot seguit, va beneir els gegants i al públic, que també es van emportar una bona ruixada. Un cop acabada aquesta breu cerimònia, els gegants de Ripoll van obrir la marxa i es van plantar just abans de sortir de la plaça perquè qui volgués pogués immortalitzar-los amb el Monestir de Ripoll de fons. Els nous gegants van fer un petit ball d'obertura de la cerimònia i van enfilar cap al barri Vell entrant per la plaça Anselm Clavé. El gall gegant dels Diables de Ripoll obria el seguici omplint els carrers de fum i darrere seu hi havia en Guifré i la Guinedell II. Just després hi havia els capgrossos de Ripoll i en Magí i la Xixilona, els gegants de la Garriga i padrins dels nous gegants juntament amb els de Sant Joan de les Abadesses, en Gentil i l'Isaura. A la cercavila també hi van participar les colles geganteres de Ribes de Freser, Taradell, Martorell, Parets del Vallès i Pineda de Mar.

La cercavila va tenir un dels seus clímax amb un petit ball dels gegants al carrer Mossèn Cinto Verdaguer, just abans de fer una petita pausa a la plaça de la Lira. Després de recuperar forces, els gegants van seguir la marxa cap a la plaça de Sant Eudald per pujar pel carrer de Sant Pere fins arribar al monestir un altre cop. Allà, la presentació de colles i el ball final de tots els gegants van concloure l'acte. Un moment en què la colla gegantera de la Garriga va donar un llibre sobre la història gegantera del seu poble a Ripoll com a present per l'estrena dels nous gegants.
 

Els gegants de les diverses colles geganteres han acabat la cercavila a la plaça de l'Ajuntament per fer el ball final Foto: Isaac Muntadas

 

Participació