L'oposició de Campdevànol aprova el conveni per la gestió del Torrent de la Cabana però es queixa de les formes

Els portaveus de MES, ERC i la CUP han criticat que no se'ls ha fet partícips en la recta final del disseny d'aquest conveni i que se'ls va avisar tard de la convocatòria de premsa conjunta dels consistoris i els propietaris d'aquest passat dimarts | L'alcalde, Joan Manso, s'ha disculpat i ha explicat que la signatura del conveni s'ha ''precipitat'' perquè es volia començar a aplicar aquest estiu

El ple de Campdevànol aprova el conveni per la gestió del Torrent de la Cabana i l'ecotaxa de cinc euros per persona al dia
El ple de Campdevànol aprova el conveni per la gestió del Torrent de la Cabana i l'ecotaxa de cinc euros per persona al dia | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
12 de maig del 2017
Actualitzat el 15 de maig a les 7:12h
L'ajuntament de Campdevànol ha aprovat per unanimitat el conveni redactat conjuntament amb el consistori de les Llosses i els propietaris de la zona per la gestió de l'entorn del Torrent de la Cabana. Així ho han decidit els regidors en el ple extraordinari celebrat aquest dijous en què també s'ha donat el vist-i-plau a l'ecotaxa de cinc euros per persona al dia per poder accedir en aquest espai. Per tant, amb el conveni i l'ordenança aprovades es completa el triumvirat d'expedients per la gestió de la zona després que en el seu moment es donés llum verda al reglament en vigor per l'entorn del Torrent. Una tripleta d'expedients que l'ajuntament de les Llosses també ha tirat endavant per unanimitat.

La crítica de l'oposició de Campdevànol sobre l'aprovació del conveni i l'ecotaxa no és tant en el fons, en què hi estan totalment d'acord, sinó en les formes. Per exemple, el portaveu de MES, Lluís López, ha argumentat al plenari que, tot i ser informat a la comissió informativa sobre aquest conveni, no s'ha sentit partícip ''en la recta final'' de la signatura del mateix entre les Llosses i els propietaris. A més, López ha explicat que no va poder assistir a la roda de premsa de dimecres ''perquè vaig ser informat d'una manera molt justa'' i no va tenir temps d'arribar-hi. Sobre l'acord, López ha felicitat el govern dient que s'ha plasmat la ''bona feina'' feta en un ''bon acord'' i que ell hi està totalment a favor perquè ''des del minut zero vaig signar un paper per solucionar aquest problema''.

Qui si va assistir a la roda de premsa tot i haver estat informat a última hora va ser el portaveu d'ERC, Toni Riera. Precisament, el regidor republicà a l'hora d'argumentar el seu vot ha explicat que hi donarien el seu suport ''amb el dit mig aixecat'' perquè com que ''era una aposta de tots els grups, creiem que és una falta que no s'hagi comptat amb nosaltres per fer aquesta normativa''. Riera ha defensat que ERC sempre ha estat en contra de la massificació i a favor de preservar l'espai. Per aquest motiu, el portaveu republicà s'ha mostrat satisfet de què es ''desestressi'' la fauna i hi hagi una minuciosa neteja de deixalles de l'entorn. ''Ara es comença a treure rendiment al cost que va costar l'estudi de l'empresa Educa'' -18.000 euros segons Riera-, ha acabat dient en la seva intervenció.

Pel què fa a la CUP, la seva representant, Mariona Baraldés ha demanat que si es fan comissions de seguiment són per treballar i ''perquè se'ns comuniquin les coses sinó no serveixen per res''. A més, la regidora ha expressat el seu malestar per no haver estat informada abans de la roda de premsa. ''Me n'he assabentat aquí abaix abans d'entrar al ple'', ha dit. Sobre l'acord, Baraldés ha expressat que el tema de l'aforament -limitat a 500 persones- és un assumpte que ja s'havia plantejat feia molt de temps des de la CUP ''i hagués estat bé agilitzar-ho des del minut zero''. La regidora cupaire també ha demanat a l'alcalde que les partides en el pressupost sobre aquest tema es detallin acuradament explicant tots els ingressos i les despeses.
 

L'oposició ha criticat més les formes de la signatura del conveni que no pas el fons Foto: Isaac Muntadas


Manso es disculpa i ho atribueix a la precipitació de la signatura

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha explicat que es va enviar un correu electrònic, almenys als tres portaveus, per convocar-los a la roda de premsa. Tot i així, Manso ha demanat disculpes als regidors per les formes i ho ha atribuït a una precipitació per signar el conveni perquè que es posi en marxa l'operatiu per aquest estiu. L'alcalde ha volgut subratllar els esforços que ha fet l'Ajuntament per arribar a un acord entre els dos consistoris i els cincs propietaris amb finques al Torrent de la Cabana ''amb visions totalment diferents de l'entorn''. Uns punts de vista que a hores d'ara també es reflecteixen en el conveni. Manso ha explicat que, juntament amb els dos propietaris (Casaponsa i Graells) dels gorgs situats a Campdevànol, sempre han tingut una visió de preservació de l'entorn que s'ha traslladat al conveni. Tot i així, han hagut de fer molts equilibris ja que des de les Llosses, segons ha dit l'alcalde, segueixen defensant una visió de l'entorn basada en l'obtenció d'ingressos.

''Respectem les dues visions i intentem sumar esforços'', ha apuntat. A tall d'exemple, el batlle campdevanolenc ha confessat que a ell li hagués agradat que l'aforament fos menor, mentre que les Llosses hagués preferit que fos més gran ''però s'ha de trobar un punt d'equilibri''.

Més detalls sobre el conveni

Durant el ple, l'alcalde també ha explicat algunes novetats sobre el conveni signat. En primer lloc, els dies que estigui restringit l'aforament i s'hagi de pagar l'ecotaxa, el GR de la Font del Querol estarà tancat i es derivarà a tothom a l'entrada per Cal Peraire. També s'hi sumarà un nou punt de recollida de deixalles al Colomer Gros per eliminar més fàcilment les escombraries de la part de dalt -fins ara ja n'hi havia un abaix- que estarà liderat per l'ajuntament de Campdevànol amb la col·laboració del de les Llosses. A més, Manso ha explicat que en funció de com evolucioni enguany la regularització de l'espai, la voluntat per l'any que ve és començar a oferir altres serveis encarats en la preservació mediambiental com visites guiades que mostrin la fauna i la flora de l'entorn.
 

El ple extraordinari ha estat força tranquil sense massa discussió sobre el tema del Torrent de la Cabana Foto: Isaac Muntadas