Campdevànol i les Llosses faran pagar cinc euros per accedir al Torrent de la Cabana

La mesura s'implantarà els caps de setmana dels mesos de juny, juliol, setembre i durant tot el mes d'agost. Aquests dies els visitants no hauran de pagar els 10 euros de pàrquing | Un grup de guardes rurals i d'educadors socials s'encarregaran d'informar els visitants i de multar-los si incompleixen la normativa existent

El Torrent de la Cabana s'ha convertit en un espai massificat els últims anys però tot pot canviar amb aquest pla  de regulació de l'accés
El Torrent de la Cabana s'ha convertit en un espai massificat els últims anys però tot pot canviar amb aquest pla de regulació de l'accés
Isaac Muntadas
11 de maig del 2017
Actualitzat el 15 de maig a les 7:12h
A partir d'aquest proper mes de juny, els visitants hauran de pagar una ecotaxa de cinc euros per persona al dia per entrar al Torrent de la Cabana. Aquesta és la mesura estrella d'un complex pla de regulació d'accés en aquest espai natural que s'ha consensuat entre els ajuntaments de Campdevànol i les Llosses, conjuntament amb tots els propietaris de la zona. Precisament, aquesta unitat s'ha traduït en una roda de premsa conjunta al consistori campdevanolenc amb totes les parts implicades per explicar aquest pla tan ambiciós per acabar, d'una vegada per totes, amb la massificació existent al Torrent de la Cabana.

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha assenyalat que aquest dispositiu que es posarà en marxa a l'estiu haurà de complir tres premisses vitals com són la preservació del medi ambient a través del control de l'aforament, la protecció de les finques privades i que es garanteixi la seguretat ciutadana. Tres aspectes que en la darrera dècada -moment en què l'espai s'ha anat massificant- no s'han acabat de complir. I això que les actuacions empreses, ''algunes amb més encert i altres amb menys'', han estat diverses com l'habilitació d'aparcaments a l'entrada de l'espai, la prohibició de l'accés motoritzat o la col·locació d'una barrera. Al final, aquest pla regulador està inspirat en un model molt estès arreu de l'Estat Espanyol en llocs tan diversos com el congost de Mont-rebei a Lleida, la platja de les Catedrales a Galícia o en una dotzena d'espais a les illes Canàries.

Ecotaxa de cinc euros per persona al dia i aforament limitat a 500 persones

Com ja hem avançat anteriorment, l'ecotaxa de cinc euros per persona al dia que hauran de pagar els visitants per accedir al Torrent de la Cabana és la mesura estrella de tot aquest conveni. Una ecotaxa que no afectarà a tothom, ja que els nens menors de 12 anys i les persones empadronades a Campdevànol i les Llosses estaran exemptes de pagar-la. En aquest darrer cas, per demostrar la pertinença a un dels dos municipis només s'haurà d'acreditar amb el DNI. S'ha de remarcar que aquest impost d'entrada només s'haurà d'abonar durant els dies establerts pel conveni en què l'accés estarà controlat, que es corresponen als caps de setmana dels mesos de juny, juliol, setembre i tots els dies del mes d'agost -al juliol s'està estudiant si també es controla l'entrada durant els dies laborables-. La resta de l'any l'espai funcionarà amb llibertat d'accés perquè es busca una certa desestacionalització. En aquest període, considerat de ''temporada baixa'', si que s'hauran de pagar els deu euros de pàrquing -uns diners que no caldrà pagar els dies que estigui en vigor l'ecotaxa-. Els diners recollits de l'entrada serviran, primer de tot, per la cobertura dels efectius que s'utilitzaran per fer possible el desplegament d'aquesta infraestructura i per una campanya informativa sobre aquest pla d'accés. Per últim, aquest líquid, en comptes d'abonar-se al compte corrent dels dos consistoris, passarà a reinvertir-se en les finques dels propietaris, ''que durant aquests anys han estat molt afectats per la situació'', per fer possible una millora paisatgística.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (a la dreta) i el de les Llosses, David Serrat presenten el pla de regulació d'accés al Torrent de la Cabana Foto: Isaac Muntadas


Per cobrar aquesta ecotaxa s'habilitarà un espai a l'entrada del Torrent per Campdevànol en què el visitant podrà pagar-la abans de marxar de casa fent una reserva via electrònica o in situ, sempre i quan quedin places disponibles. I és que l'espai natural tindrà un límit d'aforament de 500 persones, una xifra que serà flexible i es podrà reduir o ampliar en funció del flux de visitants acordant-ho amb els propietaris. ''No hi ha una ciència certa de quin és l'aforament d'un espai natural, així com en una sala de festes hi ha d'haver tanta gent per tants metres quadrats'', ha afirmat Manso. També cal veure quines xifres de visitants s'assoleixen en dies concrets de l'estiu en què hi poden arribar a congregar-s'hi unes 2.000 persones. ''Ara tindrem dades i així sabrem les xifres reals'', ha afegit.

Guardes rurals per vigilar i educadors ambientals per conscienciar

Per poder tenir un control exhaustiu de tot aquest flux de visitants, es necessitarà una sèrie de personal que es traduirà en tres guardes rurals, un grup d'educadors ambientals i la policia local. Una xifra d'efectius que també podria variar en funció de les necessitats de cada moment. Els guardes rurals s'ocuparan del control d'accés i de l'aplicació de la normativa establerta en el medi natural (pràctiques admeses i no admeses). Precisament, si s'incompleix alguna d'aquestes normes, podran aplicar les sancions determinades segons diu el reglament aprovat fa cinc anys. Fins ara era difícil d'aplicar perquè no hi havia prou personal, però ara aquests guàrdies rurals ho podran fer perquè la llei els faculta per multar si s'escau. ''Evidentment podran informar fins a cinc vegades si fa falta, però si es troben oposició podran sancionar'', ha matisat l'alcalde. També és cert que si algú accedeix al Torrent abans de l'horari en què es cobrarà l'accés, ''que per fer-ho voldrà dir que aquesta persona s'haurà llevat a les 6 o les 7 del matí'', estarà exempt de pagar. Llavors, si algun guarda es troba aquesta persona simplement l'informarà de la normativa perquè Manso reitera que això ''no és una persecució'', i que no es tracta de comptar tots els visitants ''perquè si algun dia n'hi ha 510 no passarà res''. Els guardes rurals també faran patrulles durant alguna nit per evitar possibles acampades amb tendes de campanya.

En canvi, els educadors ambientals es dedicaran més a informar sobre la importància de no malmetre l'entorn, ja que no es vol encaminar la pedagogia cap a ''una via repressiva sinó informadora''. Aquests educadors també estaran a Campdevànol per informar als visitants que vulguin pagar l'ecotaxa in situ per accedir al Torrent si l'aforament està complet o no. De fet, per Setmana Santa es va fer una prova pilot, encara sense un control d'accés, en què els educadors ambientals i els guardes rurals es van dedicar a informar als excursionistes. La prova va tenir un impacte favorable pel què fa la reducció d'accions ''no admissibles'' en l'entorn com serien portar el gos deslligat, fer pícnic, fer foc al terra o fumar cigarretes al bosc.
 

L'ecotaxa que s'haurà de pagar per accedir al Torrent de la Cabana serà de cinc euros Foto: Isaac Muntadas


Bany, sí. Bar, també

Després de dos anys de prohibició del bany a les basses del Torrent de la Cabana, l'alcalde ja ha anunciat que aquesta mesura ha caducat i tothom que accedeixi en aquest espai podrà banyar-s'hi una altra vegada. A més, el bar que hi havia ubicat en una de les gorgues continuarà funcionant com fins ara perquè el conveni deixa ben clar que les activitats preexistents, com és el cas d'aquest establiment, es poden desenvolupar d'acord amb el marc legal; sempre i quan l'activitat econòmica desenvolupada estigui autoritzada per l'Ajuntament i compleixi la normativa. A més, en aquest cas, segons explica l'alcalde de les Llosses, David Serrat, el bar s'ha convertit en un punt més d'informació dels turistes, de vigilància de males pràctiques i, també, els seus propietaris es dediquen a recollir les deixalles que hi ha a l'entorn.

És evident que el descobriment del Torrent com a font d'explotació turística ha generat un gran impacte econòmic a la zona i hi han aparegut activitats econòmiques al seu voltant. Segons diu Manso, cada propietari és lliure de poder desenvolupar les activitats que consideri oportunes amb coexistència amb aquesta regulació siguin agrícoles, ramaderes o d'altres característiques.

L'objectiu, turisme familiar

El perfil de persones que els dos consistoris i els propietaris volen que vinguin al Torrent de la Cabana és el de gent excursionista. Però sobretot, que sigui un turisme familiar responsable que vulgui conèixer l'entorn amb respecte i que sigui susceptible de pernoctar a la comarca. En canvi, hi ha un altre tipus de visitant que no entén que s'hagi de pagar una ecotaxa per accedir a un espai natural i preferirà marxar a un altre lloc. Tot i així, això no farà perdre turisme perquè el flux de visitants és encara molt gran.

De moment, en el ple d'avui de Campdevànol s'aprovarà aquest pla de regulació d'accés mentre que les Llosses ho aprovarà també en la propera sessió plenària que celebrin. En tot cas, si aquest marc de control d'accés no funciona del tot bé és podria adaptar en un futur.
 

Representants dels dos consistoris, propietaris, guardes socials i membres de l'empresa d'educació ambiental han fet pinya per desmassificar el Torrent de la Cabana Foto: Isaac Muntadas