Els 19 municipis del Ripollès suspenen en transparència als webs municipals

Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses amb el 44,23% d'indicadors positius, els millors; mentre Toses, amb un només un 5,77% | Ripoll només compleix 17 dels 52 indicadors possibles i la CUP presentarà una moció en què demanarà la creació d'un portal web "transparent"

L'Ajuntament de Ripoll, en una imatge d'arxiu
L'Ajuntament de Ripoll, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Isaac Muntadas
05 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:23h
Cap dels 19 municipis del Ripollès tenen una pàgina web "transparent". Una afirmació que pot semblar molt contundent però que està avalada pel segell InfoParticipa, un estudi sobre l'índex de transparència de les webs municipals catalanes elaborat pel laboratori de Periodisme i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. El nivell de transparència de tots els consistoris del país es pot consultar en aquest portal web basant-se en un total de 52 indicadors que s'agrupen en cinc grans blocs: presentació dels representants polítics, gestió dels recursos col·lectius, gestió dels recursos econòmics, informació sobre el municipi i eines per a la paticipació ciutadana.  

Al Ripollès, la situació actual de les pàgines web dels ajuntaments és poc ''transparent'' si ens basem en aquests indicadors, ja que cap dels 19 municipis de la comarca arriba a complir almenys amb el 50% dels punts establerts. Aquest problema de transparència és un mal que no fa discriminacions entre els diversos partits que governen a la comarca i afecta a tots els colors polítics (CiU, ERC, MES, PSC i Independents).

Els dos consistoris que s'acosten més a l'aprovat són Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses amb un percentatge de compliment del 44,23%. Sorprèn que la capital de la comarca, Ripoll (amb 10.583 habitants), només compleix amb el 32,69% dels indicadors i, tot just, ocupa la sisena posició dels pobles més ''transparents'' del Ripollès per darrere dels quatre altres municipis amb més de 1.000 habitants de la comarca (Ribes, Sant Joan, Camprodon i Campdevànol) i de Molló, que de la resta de micropobles del Ripollès és de llarg el més ''transparent'' amb un 38,46% dels indicadors complerts. 

Tornant als municipis més petits pel què es refereix al nombre d'habitants, Setcases amb un 25% d'indicadors positius i Llanars, amb un 21,15% ocupen les dues posicions restants del podi. En canvi, en l'altre cantó de la balança, Toses seria el poble del Ripollès amb un índex de transparència més baix amb només un 5,77%. Pardines i Queralbs, tots dos amb un 7,69%, serien els altres dos municipis amb el portal web menys ''transparent'' de la comarca. 

Com s'ha dit anteriorment, aquesta manca de transparència de les pàgines web no és una cosa d'un sol partit sinó que els afecta a tots, Per exemple, els dos pobles més ''transparents'' de la comarca estan governats per dos partits totalment diferenciats en l'eix esquerra-dreta com són Sant Joan (Moviment d'Esquerres) i Ribes (CiU). L'últim calaix del podi l'ocupa Camprodon on governen els independents de Junts Fem Camprodon. Si anem als altres pobles que sobrepassen el 25% d'indicadors positius es pot veure que CiU en té tres (Molló, Campdevànol i Ripoll) i el PSC, un (Setcases). Mentre que si es mira els últims llocs de la classificació basats en la transparència també hi ha dos municipis governats per CiU (Toses i Queralbs) i un per ERC (Pardines). Com a dada curiosa, per trobar el primer poble governat per ERC amb el millor índex de transparència hem de baixar fins a la vuitena posició on està situat Llanars, que presenta un 21,15% d'indicadors positius.  

La poca transparència de la web de l'Ajuntament de Ripoll provoca la reacció de la CUP

La CUP de Ripoll, que s'està convertint en un autèntic corcó per l'equip de govern, troba a faltar transparència al portal web de l'Ajuntament, ja que Ripoll només compleix amb 17 dels 52 indicadors positius -un 32,69% dels punts- segons diu InfoParticipa.

La formació de l'esquerra independentista critica que l'ajuntament de Ripoll obtingui el pitjor resultat pel què fa als pobles de més de 1.000 habitants de la comarca -Sant Joan de les Abadesses i Ribes de Freser amb 44,23% d'indicadors positius, Camprodon, amb el 40,38% i Campdevànol, amb el 34,62% estan per sobre-. Veient aquests resultats tan baixos, des de la CUP han decidit presentar una moció al pròxim ple per la creació d'un portal web de transparència i també exigiran que es treballi per obtenir el segell de qualitat InfoParticipa per tal de revertit aquesta ''vergonyant situació''.

Des de la CUP han volgut mostrar la seva preocupació sobre aquest aspecte i és que aquest any 2017 s'ha obtingut la pitjor valoració des que es tenen registres d'aquest índex de transparència. A més, només una vegada en la història l'Ajuntament de Ripoll ha superat el 50% d'indicadors positius -el 2015 amb el 51,2% de punts coberts-. Des de llavors va baixar al 42,3% de l'any passat fins al 32,69% actual. Per revertir aquesta situació, els "cupaires" reclamen la revisió integral de la pàgina web, el compromís del govern de complir els 52 indicadors de transparència estipulats per aquest informe i que es faci una aposta nítida per la transparència i la participació ciutadana. A més, també han assenyalat els dos regidors responsables d'aquesta mancança, Jordi Gumí (Noves Tecnologies) i Maria Dolors Vilalta (Participació), buscant que es posin les piles i aconsegueixen un índex de transparència superior.



La nova pàgina web de l'Ajuntament està gairebé apunt

Precisament en declaracions a NacióRipollès, el regidor de Noves Tecnologies, Jordi Gumí, ha explicat que ja tenen la nova pàgina web de l'Ajuntament gairebé apunt. Gumí ha afirmat que aquest proper dilluns està previst presentar-la internament als regidors i, a finals d'aquest mes de maig, s'exposarà a les comissions informatives. ''Ells no ens han escoltat i van a la seva. Hem trigat gairebé un any a fer-la perquè només teníem una persona treballant-hi 4 hores el divendres i ara no vindrà de dues setmanes per publicar-ho'', replica el regidor a la publicació de la CUP al Facebook.

De totes maneres, Gumí ha posat en dubte aquests indicadors de transparència elaborats per el laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB, ja que el regidor ha vist pàgines web ''que donen molta informació sobre aquests indicadors i llavors són poc transparents''. ''Manlleu compleix el 100% d'aquests indicadors, però ja et dic jo que la web de Ripoll s'hi exposen moltes més coses'', afirma Gumí. A més, el regidor demòcrata ha explicat que hi ha un enllaç a la pàgina web del consistori -està actiu però encara no s'ha obert al públic- vinculat amb el portal de transparència de la Generalitat on s'hi està bolcant automàticament tot tipus d'informació com juntes de govern, adjudicacions d'obres o actes de les sessions plenàries.

Ripoll només aprova en una de les àrees

Si s'aprofundeix en les cinc àrees que s'avaluen, Ripoll només n'aprova una. Pel què fa a la presentació dels representants polítics, la web del consistori només compleix amb 3 dels 11 punts establerts i no s'hi poden trobar les retribucions que reben els regidors, la seva declaració de béns o coses més bàsiques com la biografia i el currículum de tots els membres del consistori. Sobre la gestió dels recursos col·lectius, l'Ajuntament frega l'aprovat amb 4 dels 9 punts positius i, tot i publicar, actes dels plens o ordenances municipals, el consistori encara no publica les convocatòries de l'ordre del ple o els acords presos en junta de govern.

En l'apartat de la gestió dels recursos econòmics, el suspens és evident ja que a la web només s'hi podran trobar 4 dels 18 indicadors. No s'hi publiquen els contractes formalitzats, les licitacions, la liquidació dels pressupostos o els llocs de treball dels funcionaris de l'ens municipal amb els seus salaris. En canvi, pel què fa la informació sobre el municipi l'Ajuntament si que compleix amb els punts bàsics de transparència ja que s'hi poden trobar 4 dels 7 indicadors; entre els quals s'hi troben a faltar notícies d'accions de membres de l'oposició. Finalment, pel què fa a les eines de participació ciutadana, només se'n compleixen 2 de les 7 que hi estan descrites. Per exemple, no hi ha el reglament de participació ciutadana o instruments de consultes i participació sobre temes d'actualitat d'interès local.