Sant Eudald arrencarà amb la remor de la Festa Major Alternativa de fons

L'estrena dels nous gegants, Guifré II i Guinedell II, serà una de les novetats d'enguany | La baixada d'andròmines, el correfoc, la Dansa dels Clavells o els concerts de Festa Major, algunes de les activitats més destacades

Isaac Muntadas
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:43h
La Dansa dels Clavells és un ball tradicional que es balla per Sant Eudald
La Dansa dels Clavells és un ball tradicional que es balla per Sant Eudald | Arnau Urgell
A diferència de l'any passat en què la Festa Major de Sant Eudald de Ripoll va tenir set dies festius, enguany les celebracions en honor al patró de la vila es reduiran a només cinc jornades festives del 10 al 14 de maig. A més, en aquesta edició, a priori, Sant Eudald haurà de compartir cartell amb la Festa Major Alternativa, que en les darreres setmanes li ha tret força protagonisme. La Comissió de Festes de Ripoll ha volgut donar un missatge a la ciutadania de què segueixen apostant per una festa ''gratuïta'' i, sobretot, ''amb la participació dels diferents col·lectius del poble''.
 

Festa Major de Sant Eudald 2017 by naciodigital on Scribd



Una festa que arriba amb alguna que altra novetat sota el braç com la ''prejubilació'' dels gegants de la vila, Guifré i Guinedell, que amb 72 anys de vida deixaran pas als seus descendents, Guifré II i Guinedell II. Els dos nous gegants, de la mà de la nova colla gegantera, seguiran portant aquesta tradició ripollesa arreu de Catalunya. Els hereus dels antics gegants de Ripoll seran calcats als seus progenitors des del punt de vista fisonòmic, però totalment oposats en el seu pes ja que pesaran força menys quilos que els seus pares.

El tret de sortida oficial de la Festa Major de Sant Eudald es donarà amb la lectura del pregó per part de l'exprofessor, Ramon Alabau, a la sala Abat Senjust de l'Ajuntament de Ripoll aquest proper dimecres 10 de maig a les 7 de la tarda. Dues hores abans, la Festa Major s'haurà inaugurat extraoficialment amb dues activitats dedicades als més menuts com són les atraccions firals 2x1 i la 13a edició de la Trobada de música tradicional del Ripollès a càrrec dels alumnes de 5è de primària de les escoles de la comarca i els Randellaires.
 

En Guifré i na Guinedell abans de començar una cercavila. Foto: Arnau Urgell


Concerts, foc i andròmines

El programa de la Festa Major de Ripoll serà molt complet i hi haurà activitats per tothom, però la música sobresortirà per sobre de tot. El mateix dimecres hi haurà concerts amb de Pardos Cat's, Virus i Dj García a la plaça de la Lira i Versots i Traca d'inici de Sant Eudald a càrrec dels Diables de Ripoll a la plaça de l'Ajuntament.

Després d'un primer dia amb molta disbauxa hi haurà lloc per recuperar la serietat amb l'ofici Solemne de la missa de Sant Eudald, dijous al matí, amb la benedicció del cotó i el cant dels goigs per la Coral Capella de Santa Maria. En acabar la missa, s'estrenarà la sardana d'honor ''Ripoll, gresol de cultura'' de Jaume Cristau i Brunet. A la tarda, la plaça de Sant Eudald serà l'escenari de la ballada de sardanes de Festa Major amb la Cobla La Principal de la Bisbal, que també serà la mestressa de cerimònies del concert de Festa Major i del ball al pavelló municipal d'Esports. Finalment, la Lira acollirà el concert amb l'orquestra Girasol ''Fins que surti el sol''. Divendres tornarà la follia amb l'espectacle de Circ Filixic amb la CIA Filigranes, la festa Holi 360 i la nit de concerts amb revival a la plaça de la Llibertat i Hora del Joglar, Ebri Knight i Dj Ernest Codina, a la Lira.

El dissabte serà el dia més prolífic en activitats de tota mena. El matí començarà amb una caminada a Sant Bartomeu, emmarcada en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, amb inici a Can Guetes. A la tarda, la trobada gegantera a la plaça del Monestir -amb bateig inclòs dels nous gegants- servirà d'inici a una cercavila, la presentació de les colles presents a l'acte i el ball final. La 5a edició de la baixada d'andròmines Vista Avall 17 començarà a les 6 de la tarda al barri de Vistalegre en què les tres primeres andròmines classificades tindran premis en metàl·lic i hi haurà un premi especial al millor ripollès. Tot seguit, se celebrarà la 7a edició del sopar dels Valents al pavelló municipal d'Esports en què hi haurà proves per saber qui és la persona més valenta de Ripoll. La nit es tenyirà del vermell de les flames amb el correfoc a càrrec dels Diables de Ripoll i els de Puigcerdà, que faran un recorregut pel centre de la vila. Després d'estar tan a prop del foc, la festa es traslladarà a la plaça de la Lira amb concerts en què destaca l'orquestra Di-versiones i la nit de Discjòqueis a la plaça de la Llibertat.

La festa s'acabarà el diumenge amb activitats més tradicionals com la Tornaboda-Arrossada popular a la font del Tòtil i ball amb Robert Payà al matí i, a la tarda, la Dansa dels Clavells, acompanyada dels Randellaires, a la plaça de l'Ajuntament amb una cercavila prèvia en què s'aniran recollint les pabordesses. A la nit, hi haurà havaneres i es clourà aquest Sant Eudald amb el clàssic espectacle piromusical visible des del passeig del Ferro. 
 

Baixada d'andròmines de Sant Eudald quan encara es feia sortint del Monestir Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)