Els Premis Joan Triadú es converteixen en la Gala Literària del Ripollès

El certamen organitzat pel Consell Comarcal va comptar amb 126 treballs participants, d'alumnes entre els 8 i els 19 anys

Redacció
27 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:19h
Gala Literària del Ripollès
Gala Literària del Ripollès | CCR
Els Premis Joan Triadú s'han convertit en una veritable gala literària de la mà del Consell Comarcal del Ripollès. Ha estat tot un esdeveniment que ha deixat enrere el lliurament protocol·lari de premis que fins ara es feia a la sala de plens. Aquest cop s’ha celebrat dins d’un edifici històric i emblemàtic de Ripoll com és l’Església de Sant Pere, amb una llarga catifa vermella conduint cap a un escenari d’estil psicodèlic decorat amb tot detall, l’acompanyament musical en directe de la banda After All i de dos rapsodes, Roser Capdevila i Ramon Alabau, que han verbalitzat les obres guanyadores. Tot plegat, amb un format molt televisiu i un ritme marcat que buscava ser agraït i àgil.

La gala s’ha celebrat amb l’objectiu de visibilitzar encara més el compromís ferm del Consell Comarcal del Ripollès amb el llegat cultural i social del pedagog, escriptor, crític literari i activista ribetà Joan Triadú i Font. Si els darrers 25 anys s’han celebrat amb èxit i de forma ininterrompuda els premis literaris infantils i juvenils que porten el seu nom, en superar el llindar de quart de segle s’ha volgut fer aquest pas endavant i crear el format de de Gala literària del Ripollès. Juntament amb això, les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès, impulsores de l’acte, perseguien la fita de crear un esdeveniment que esdevingui un referent cultural al Ripollès.

El president, Joan Manso, en el seu discurs ha subratllat el compromís del Consell Comarcal del Ripollès amb la cultura, la llengua i la identitat catalanes a través de la figura de Joan Triadú. En aquest sentit ha recordat a la cita del compositor Gustav Mahler “la tradició és la transmissió del foc, no l'adoració de les cendres”, referint-se al fet que Triadú representa un gran actiu de la història de la comarca i del país malgrat els temps adversos que ha travessat la nostra cultura. A més va destacar l’aposta per aquest certamen, que s’ha materialitzat amb aquest canvi de format i també amb l’edició, després de molts anys sense fer-ho, d’un llibret commemoratiu recopilatori de les obres guanyadores. Una edició limitada que es podrà consultar a les escoles i biblioteques de la comarca, així com a l’Arxiu Comarcal del Ripollès.

A la gala també hi va participar, en representació de la família, el fill de l’homenatjat, Joaquim Triadú, que al seu torn va ser conseller de la Presidència des del 1999 fins al 2003. Durant la seva intervenció va llegir alguns passatges autobiogràfics d’una figura que, tal com va dir, sobretot es reivindicava com a mestre. A més d’això va recordar l’emoció amb què Joan Triadú vivia la participació als actes de lliurament de premis d’aquest mateix certamen.

A més de Joan Manso i Joaquim Triadú també van passar per l’escenari el vicepresident Josep Coma; els consellers comarcals Josep Estragués, Lluís López i Dolors Cambras; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; i la directora del Servei Educatiu del Ripollès, Montse Tallant. Tots ells van ser els encarregats d’anunciar els noms dels guanyadors de cada categoria i lliurar-los els obsequis, consistents en lots de llibres, diplomes, el llibret commemoratiu i, per als primers premiats, com a novetat d’enguany, un trofeu amb forma de ploma.

126 treballs participants

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Es reparteixen en quatre categories en funció de les edats i hi ha una cinquena categoria per a l’educació especial, en què s’han distingit tots els participants. En totes elles es pot optar al guardó de prosa i al de poesia. En aquesta edició s’hi han presentat 126 obres; una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. D’aquests treballs, 37 són de poesia i 89, de prosa. Per a cada categoria hi ha hagut tres premis per modalitat. Es poden consultar en aquest enllaç.