Ripoll consolida aparcar molt barat al centre amb les noves zones taronja

Només amb un pagament mínim de deu cèntims, els conductors disposaran d'una hora extra d'estacionament gratuït | Amb la zona blava es pagaven deu cèntims per una hora i mitja d'aparcament i s'han perdut 8.000 euros mensuals d'ingressos en l'últim trimestre

La zona taronja de Ripoll conviurà amb la zona blava i entrarà en funcionament a partir del proper 2 de maig
La zona taronja de Ripoll conviurà amb la zona blava i entrarà en funcionament a partir del proper 2 de maig | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:55h
L'Ajuntament de Ripoll ha apostat per consolidar la possibilitat d'aparcar a un preu molt reduït al centre de la vila. La zona taronja ja és una realitat i, a partir del proper dimarts 2 de maig, entrarà en funcionament per compartir el centre històric de la vila amb la zona blava. Fins ara, la fórmula actual d'estacionar el cotxe en aquestes bosses d'aparcament durant una hora i mitja per només deu cèntims ha provocat una pèrdua d'uns 24.000 euros (8.000 euros mensuals) durant el primer trimestre de l'any 2017, que es convertirien en 96.000 euros a l'any si se'n fes la projecció.

Amb la implantació de la zona taronja aquestes pèrdues es reduirien fàcilment fins als 3.000 euros mensuals. Uns 27.000 euros al cap de l'any que sumats a les pèrdues actuals s'elevarien fins als 51.000 euros, una rebaixa considerable de la previsió inicial feta amb la zona blava. Totes aquestes pèrdues tindrien com a contrapartida, en principi, un major benefici del comerç de la vila per tal de captar més clients gràcies a aquests incentius amb l'aparcament.

La zona taronja, segons l'ajuntament de Ripoll, és una reformulació de la campanya "Aparca i Compra" que permetrà als conductors estacionar el seu vehicle durant una hora de forma gratuïta si prèviament han fet un pagament de deu cèntims -el pagament mínim obligatori que equival a 15 minuts d'estacionament- i han introduït el número de la matrícula del cotxe a la màquina recaptadora. Aquesta hora de franc s'acumularà al temps que s'hagi abonat; és a dir, si l'usuari ha pagat deu cèntims disposarà d'una hora i quart d'aparcament (els 15 minuts dels deu cèntims i l'hora gratuïta). Aquesta opció només es pot utilitzar una vegada al dia per a cada vehicle per fomentar les rotacions; per tant, si un cotxe ja ha aparcat durant una hora al matí no podrà disposar d'aquest temps extra durant cap altra franja horària d'aquell dia.
 

La zona taronja a la plaça Pompeu Fabra, al costat de la carretera de Ribes Foto: Isaac Muntadas


La zona taronja, com una campanya de promoció i no com a despesa

L'alcalde, Jordi Munell, en declaracions a NacióRipollès ha explicat que a diferència del què es va fer durant la campanya de Nadal i les rebaixes -en què es podia aparcar durant una hora i mitja per només deu cèntims- ara es tindrà ''un obsequi d'una hora gratuïta a partir del tiquet que es generi''. Munell ha declarat que el passat mes de novembre els botiguers ja van expressar la seva inquietud sobre la zona blava perquè dificultava que els visitants anessin a comprar a les seves botigues. Amb la incorporació de la zona taronja es fa ''una inversió per promocionar la dinamització comercial del centre històric de Ripoll''.

El batlle ripollès també es compromet a assumir i a pagar la compensació de les pèrdues d'ingressos que ha tingut l'empresa concessionària del servei d'aparcament, Eysa. Tot i així, Munell ha assegurat que ''no ens ho hem d'agafar com una despesa sinó com una campanya de promoció''. De moment, les xifres que haurà d'assumir l'ens municipal se sabran a finals d'any i només són hipòtesis.

123 noves places de zona taronja a l'entorn del barri vell

En total, Ripoll disposarà de 123 places d'estacionament de zona taronja que se sumaran a les 126 places de la zona blava, les quals continuaran tenint una tarifa normal. Les bosses d'aparcament de la zona taronja estan ubicades a l'entorn del Barri Vell i engloben els carrers Mossèn Cinto Verdaguer, el del Bisbe Morgades, les places Abat Arnulf i Tarradellas i la carretera de Ribes. La implantació de la zona taronja servirà perquè la rotació de vehicles sigui més àgil, gràcies al fet que els cotxes no podran estar-hi aparcats tot el dia. A més, els conductors podran pagar també la tarifa estacionaria de la zona taronja a preu normalitzat de zona blava i, en aquest cas, no serà necessari introduir la matrícula.