La CUP de Ripoll demana que el ple es retransmeti en directe per «acostar-lo» a la ciutadania

L'equip de govern es compromet a fer-ho realitat com a màxim pel primer ple del gener de l'any 2018 | Si el cost de l'actuació fos mínim i no suposés una gran variació del pressupost, es podria avançar l'acció en els propers mesos

Isaac Muntadas
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:46h

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, defensant la moció perquè es retransmetin els plens en directe Foto: Isaac Muntadas


Cada vegada més les noves tecnologies estan entrant a la vida quotidiana de les persones i, de retruc, en la política local. En la sessió plenària de Ripoll d'aquest dimarts, el grup municipal de la CUP ha presentat una moció per tal de fer més proper el ple mensual a tots els ciutadans de la vila. Per aconseguir-ho, els "cupaires" voldrien que el ple municipal i altres actes d'interès general per la població poguessin ser retransmesos en directe (en streaming) a través de la pàgina web del consistori o d'un mitjà públic existent o de nova creació. Per exemple, a Sant Joan de les Abadesses i a Campdevànol, els plens ja es retransmeten en directe a través de les seves emissores municipals, la Veu de Sant Joan -també es pot escoltar en diferit- i Live FM respectivament. A més, la CUP ha incidit que l'aplicació d'aquesta mesura hauria de tenir un termini màxim de dos mesos després d'haver-se aprovat la moció.

A banda de la retransmissió en directe, la CUP també ha demanat que es pengin els vídeos o àudios de la sessió plenària a la web de l'Ajuntament per tal que la ciutadania i els mitjans de comunicació hi puguin accedir amb facilitat. La formació anticapitalista ha apuntat a la moció que a través dels mitjans necessaris s'ha de publicitar la iniciativa el màxim possible per tal que la població sàpiga quan se celebren els plens i quin és l'ordre del dia.

El regidor "cupaire", Santi Llagostera, ha estat l'encarregat de defensar la moció dient que durant aquesta legislatura el seu grup polític ha incidit ''en la presa de decisions dels ciutadans''. ''El ple, a vegades, sembla més un tràmit burocràtic que un òrgan de participació'', ha dit Llagostera. A més, el portaveu de la CUP ha argumentat que el ple ha de ser el més ''transparent'' possible per tal que es garanteixi una informació acurada dels temes rellevants de Ripoll a tothom. Amb aquesta mesura, la formació independentista voldria eliminar la desafecció ciutadana envers la política i acostar un dels espais de debat i decisió pública més propers als ripollesos com és el ple municipal.

Compromís del govern de fer-ho abans del primer ple de l'any 2018

La resposta de l'equip de govern (CiU) ha estat positiva però amb matisos. L'alcalde, Jordi Munell, ha demanat a la CUP si seria possible canviar el termini màxim de dos mesos per ''el més aviat possible''; tot comprometent-se a aplicar aquesta mesura abans del primer ple del gener de l'any 2018. A més, el batlle ripollès ha demanat a Llagostera si es podria prorrogar la votació de la moció al ple del proper mes per estudiar si hi hauria vies de finançament per dur-ho a terme aquest mateix any.

El motiu d'aquesta demanda és que l'Ajuntament no sap quins costos tindria ara mateix l'actuació i què suposaria des del punt de vista tecnològic fer-ho. De moment, s'estudiarà si és viable modificar alguna partida del pressupost d'aquest any 2017 o s'ha d'esperar al proper any ''perquè no sabem si costarà 1.000 o 10.000 euros'', ha afirmat l'alcalde. Els matisos fets per Munell han estat acceptats sense problemes per la CUP.

Munell també ha recordat que ja s'havia implantat aquesta mesura de retransmetre el ple municipal del desembre de l'any 2011 al març de l'any 2012. Una actuació que tenia un cost de 350 euros mensuals i que es va deixar de fer perquè era massa cara per la poca audiència que tenien. A més, l'Ajuntament passava per una època de molta ''penúria'' econòmica i el govern també ho va fer pensant en què era millor que la gent vingués físicament al ple.

Des del grup d'ERC, la seva portaveu, Teresa Jordà -que ha tornat al plenari municipal després de molts mesos d'absència per la seva tasca al Congrés-, ha volgut desdramatitzar la situació dient que no cal esverar-se amb el preu perquè és una actuació fàcil de fer i amb un cost ''irrisori'', que segons ella, es podria dur a terme des del propi Facebook i ''de manera immediata''. En aquest sentit, l'alcalde li ha contestat que estan d'acord en agilitzar-ho però que s'ha de fer amb un mínim de qualitat.  
 

L'alcalde, Jordi Munell (CiU), en una de les seves intervencions en el ple d'aquest dimarts Foto: Isaac Muntadas