El 50 llibres imprescindibles d'aquest Sant Jordi

NacióDigital selecciona les millors propostes per a tots els gustos, dèries i lectors

Sant Jordi arriba carregat de novetats literàries
Sant Jordi arriba carregat de novetats literàries | Adrià Costa
22 d'abril del 2017
Actualitzat a les 21:02h
Grans noms, apostes fortes i un bon número d'exemplars editats demostren que la recuperació del sector és en vies de ser una realitat. Un Sant Jordi amb més novetats que mai, més activitat i expectatives, amb un desplegament d'autors de primera fila que fa patxoca. D'entre totes les novetats, que en són moltes, des de NacióDigital fem aquesta selecció de 50 títols imprescindibles. Per a tota mena de gustos, públics i dèries.

Per a devots dels assumptes de família
Vida familiar, Jenn Díaz (Proa)
Premi Mercè Rodoreda,la darrera obra de Jenn Díaz és un recull de narracions que se centren en les relacions humanes a partir d'escenes quotidianes. Una autora jove i tot terreny que no para d'acumular lectors i èxits.

La memòria de l'arbre, Tina Vallès (Anagrama)
Una petita joia, l'exemple de com pot arribar a ser de contundent la delicadesa. De com en són, de fugissers, els records, i de quina mena de fils els sostenen. Un relat sobre com la mirada d'un nen és l'aliment de la memòria, de l'emoció de ser petit i de voler ser gran, d'haver viscut, de saber recordar i, alhora, de no poder-ho fer.

Tu no ets una mare com les altres, Angelika Schrobsdorff (La Campana)
Schrobsdorff reconstrueix la vida real i inconformista de la seva mare, l'Else, una dona nascuda en una família de la burgesia jueva de Berlín als anys vint. Una prova d'amor, una commoció, una deliciosa confessió a cau d'orella.

Argelagues, Gemma Ruiz (Proa)
Un llibre amb un llenguatge que sona real, que és vertader i apassionat, amb una narradora que ens apropa la vida de tres dones que viuen entre el Vallès rural i l'urbà al llarg d'un segle XX ple de canvis i sotracs.

El setè àngel, David Cirici (Proa)
Guanyadora del premi Sant Jordi, la novel·la s'endinsa a la vida de dos personatges durant vuit dies frenètics, on no tenen temps ni de pensar, amb un naufragi que es converteix en un viatge que emociona, que fa patir, que és, al capdavall, tan intens com ho és la vida.
 

El setè àngel, de David Cirici Foto: Adrià Costa


El que et diré quan et torni a veure, Albert Espinosa (Rosa dels Vents)
La cinquena novel·la d'Albert Espinosa mostra la recerca d'un pare i un fill i que els enfronta amb el passat. Una novel·la plena d'acció i, com no podia ser d'altra manera, de girs inesperats. Apunta a ser un dels grans noms de la Diada.

Per a qui creu que l'amistat és el tresor més preuat
Els vells amics, Sílvia Soler (Columna)
Una novel·la que s’endinsa en l'aventura que suposa la recerca del sentit de la vida i que ens mostra el valor de l’amistat. Cinc estudiants viatgen a París per visitar la gran exposició que es va fer sobre Gauguin a finals dels anys vuitanta. El viatge els durarà tota la vida. Un retrat de joventut que sobreviu al pas del temps, que ens recorda qui som i d'on venim.

Nosaltres en la nit, Kent Haruf (Angle)
L'Addie Moore proposa al seu veí Louis Waters si li agradaria anar a casa seva per dormir amb ella. Tots dos fa anys que són vidus i saben què és la soledat. De la distància i l’estranyesa dels primers moments, avancen cap a la complicitat. Dos personatges que es neguen a recórrer la porta que els porta a la seva nit.

Il·lusions elementals, Ponç Puigdevall (Edicions 62)
No és una història d'amistat, però sí de buscar l'aixopluc d'una comunitat, al mateix temps que de solitud, El protagonista és un escriptor que fuig, que s'ensorra en la tenebra i que es veu abocat a la més estricta indigència. El viatge, al fons de la pobresa física i material, serà al costat d’altres indigents que, com ell, han estat engolits per la nit.

Nosaltres dos, Xavier Bosch (Columna)
És possible l’amistat entre un home i una dona? Aquest és l’interrogant sobre el qual reflexiona la nova novel·la de Xavier Bosch. Després d’endinsar-nos en una història romàntica a Algú com tu, el popular periodista explora els lligams invisibles de l’amistat entre el Joaquim i la Laura.
 

Xavier Bosch a l'Hotel Condes, Barcelona Foto: Jordi Jon Pardo


Per als amants de les intrigues
Et donaré tot això, Dolores Redondo (Planeta / Columna)
Darrer Premi Planeta i un nou pas de Redondo en al camí de l'èxit, però ara abandonant els paratges d'Elizondo i endinsant-se en les intrigues d'una família on tothom té secrets, amb l'amor convertit en una ombra fosca que tot ho sobrevola.

La dona del Cadillac, Joan Carreras (Proa)
Un escenari petit, un misteri i la història d'un home que arriba a un poble anomenat Mompuig, amb un últim encàrrec de la seva empresa i que no sap què passarà després d'aquesta missió, la darrera.

Un home cau, Jordi Basté i Marc Artigau (Rosa dels Vents)
Primera novel·la de Jordi Basté, escrita a quatre mans amb Marc Artigau, un llibre on ens endinsarem en una història de família i d'amics incondicionals, que no deixa escapar el lector i que ens remet a una Barcelona gastronòmica, nocturna i fascinant.

Per a qui gaudeixi dels llibres amb història
Rosa de cendra, Pilar Rahola (Destino)
Darrer premi Ramon Llull de narrativa, Rosa de cendra és la història d'una família enfrontada en un moment molt convuls de Barcelona, la Setmana Tràgica del 1909. Un vesper apassionant amb revolucions i amb personatges que simbolitzen les contradiccions pròpies d'un moment polític efervescent i únic.
 

Rosa de cendra, de Pilar Rahola Foto: Adrià Costa


El monarca de las sombras, Javier Cercas
Sobre vencedors, vençuts i els secrets que amaguem. Quinze anys després de la publicació de Soldados de Salamina, Javier Cercas torna a la Guerra Civil amb una novel·la íntima i que furga terrenys personals, que indaga en el passat més incòmode la seva família.

La senyora Stendhal, Rafel Nadal (Columna)
Després de l'èxit internacional de La maledicció dels Palmisano, Nadal torna a la Catalunya de postguerra amb un llibre a cavall de la realitat i la ficció. L'obra tanca el cicle que l'escriptor ha dedicat als bàndols, el destí i, especialment, la llibertat individual.

Somnis en temps de guerra, Ngũgĩ wa Thiong’o (Raig Verd)
Any 1938, Kenya rural. El testimoni d’un nen que emprèn cada dia el seu camí cap a l’escola amb l'esperança que els somnis tenen el poder de canviar el món. Commovedor i brillant, un petit tresor.

Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya, Max Besora (Males Herbes)
Prop de 500 pàgines d'història, de sàtira, d'humor, d'aventures, d'irreverències, de fets i de gent que, per molt que semblin ficció, van ser reals. Almenys, en part. Joan Orpí (1593-1645) és un dels personatges més desconeguts de la nostra història, protagonista d'aquest fresc fascinant sobre la Catalunya del segle XVII i l’imperi espanyol del Segle d’or.

La fada negra, Xavier Theros (Columna)
Xavier Theros ens convida a fer un viatge per les entranyes i les foscors d'un segle XIX convuls, brut, fastigós, ple de revoltes, d'esclats i bullangues, amb la Jamancia i amb un cas a resoldre per un home que no dona massa confiança, en Llàtzer Llampades. L'obra que ha guanyat el premi Josep Pla.
 

La fada negra, de Xavier Theros Foto: Adrià Costa


Els estranys, Raül Garrigasait (Edicions de 1984)
L'any 1837, en plena guerra carlina, un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l'Ordre. Aquesta és l'excusa per a què esclatin convencions, estranyaments, xocs culturals, irònics i humans i un ampli ventall de bona, boníssima, literatura signada per un dels nous talents de les lletres catalanes.

El navegant, Joan-Lluís Lluís (Proa)
Assiscle Xatot és nascut a Perpinyà, té el do d'aprendre llengües i esdevé un superheroi totalment incomprès en una època on les llengües comencen a desaparèixer. Volgut o no, tota una metàfora d'un món que no ens és pas gaire aliè.

El retorn dels Bassat, Vicenç Villatoro (RBA-La Magrana)
Villatoro construeix un gran relat sobre una de les grans famílies barcelonines, els Bassat. Una obra que repassa la història d'Europa a través del periple jueu.
 
Allò que va passar a Cardós, Ramon Solsona (Proa)
Concebuda com un gran trencaclosques que acaba convertint-se en un relat èpic, és un dels grans èxits de la temporada. Sis anys després de L'home de la maleta, Solsona hi torna amb una història coral ambientada en les obres hidroelèctriques a la Vall de Cardós dels 60.

Amics per sempre, Lluís-Anton Baulenas (Bromera)
Un viatge curt en el temps, concretament al 1992. Any olímpic i, també, any de conflictes. La guerra dels Balcans ha reduït la voluntat de Ferran Simó a la d’un animal i ho ha assumit. Només la sort el salvarà de morir i podrà tornar a casa, a una Barcelona eufòrica a punt d’inaugurar els Jocs Olímpics.

Amalia i els esperits, Patricia Gabancho (Arpa)
Gabancho posa el focus als inicis del segle XX a Catalunya, un dels períodes més rics pel que fa a agitació i inquietuds de la història del país. A través d'Amalia Domingo Soler, un personatge desconegut per al gran públic, però fascinant: feminista, anti-clerical, de ment lúcida i adalil de l'espiritisme. La seva vida és el fil conductor d'aquest assaig narratiu.

Per a qui es compromet i lluita
Curs de feminisme per microones, Natza Farré (Ara Llibres)

Farcit d'exemples, de reflexions incòmodes i de molta mala bava, la popular periodista de RAC1 parla sense embuts, amb l'estil "marca de la casa" i amb una ironia directa que posa el dit a la nafra. Una obra per pensar-hi, molt més enllà del temps que dura la lectura.

Quan érem refugiats, Teresa Pàmies (Sembra)
Un obra clàssica que ens ajuda a posar-nos en la pell de les persones que avui també es veuen obligades a fugir de casa seva. Com vam fer nosaltres quan érem refugiats.

Vides aturades, Bel Olid (Ara Llibres)
Testimonis en primera persona i fotografies de Gerard Masagué per acostar-nos al dia a dia d’aquesta tragèdia que té noms i cognoms, amb històries personals molt semblants a les nostres que mereixen ser escoltades. Contundència i rigor contra el silenci i la desmemòria.

Per a qui necessita emocions fortes i aventures trepidants
Daha!, Hakan Günday (Edicions del Periscopi / Catedral)
Günday és un dels grans renovadors de les lletres turques, emergit de l'escena underground del seu país. Daha! és un dels primers llibres que va gosar endinsar-se a l'infern de dels refugiats, premiada amb el Prix Médicis Etranger 2015. D'una contundència magistral.

No n'estiguis tan segur, Llort (Crims.cat)
Tota una declaració d'intencions en forma de trasbalsos continus, de girs que ens deixen atònits i d'estira-i-arronses entre un autor perspicaç i una munió de lectors que es deixen seduir per l'imprevisible. I, de propina, quatre novel·les en una.

Farishta, Marc Pastor (Ara Llibres / Catedral)
Aventures, misteri, una passió lectora irrefrenable i un esclat de girs, troballes i descobertes que creen addicció. Som al 1993, la protagonista acaba de fer divuit anys i ha trobat una feina immillorable en un paradís on coneixerà l'amor i on la vida es convertirà en un taulell de joc trepidant.
 

Farishta, de Marc Pastor. Foto: Adrià Costa


Encén el llum, Anna Carreras (LaBreu)
Emocions fortes? Sexe, poesia, lirisme, vida, maneres de sobreviure i de fer-se etern, i molta, molta substància, en un llibre que marca la consolidació de la veu, contundent i precisa, d'Anna Carreras. Una escriptura del desig.

La vegetariana, Han Kang (:Rata_)
La història de Yeonghye comença a canviar quan ella es desfà de tota la carn que té a la nevera i pateix somnis cada vegada més estranys. Malgrat el títol, no és un manual de dieta saludable en temps de modes i neurosis col·lectives, ni tampoc la biografia d'una guru de la vida sana. És cruesa i pertorbació, una novel·la sobre els temps que vivim.

Eren ells, Carles Rebassa (Angle)
Premi Ciutat de Barcelona, la primera novel·la del poeta Carles Rebassa és una història escrita amb precisió dramàtica i un domini del llenguatge. Un grup d'adolescents cerquen la seva identitat mentre anem descobrint els fils que els uneixen, i les pors, desigs i emocions.

Per qui busqui lectures que el facin més savi
La vida que aprenc, Carles Capdevila (Arcàdia)
Un llibre que és vida, aprenentatge i present. Carles Capdevila fa visibles les persones que curen, les que ensenyen, les que es dediquen a fer feliços els altres, des d'un punt de vista personalíssim, convertint les opinions en guspires de quotidianitat que escapen de les convencions de la informació generalitzada.

El Gen. Una història íntima, Siddhartha Mukherejee (La Campana)
Un dels llibres sobre ciència més fascinants, apassionants i i espectaculars, un relat sobre un supòsit que acaba cobrant vida. La història marca la recerca –un recorregut per tot el planeta a través d'uns quants segles– per desxifrar el codi principal que ens defineix com a humans.

Una parada de llibres a La Rambla. Foto: Adrià Costa


D'on trec el temps, Màrius Serra (Empúries)
D'on treu el temps en Màrius Serra per fer tot el que fa? El seu darrer llibre és una resposta voraç a un esperó existencial, convertit en un exercici que demostra el talent de l'autor com allò que és, "un narrador", sempre amatent al joc, sempre amb el lector al punt de mira, sempre sentint plaer en el fet d'escriure i de mostrar mons de creativitat esclatant.

Homo Deus, Yuval Noah Harari (Edicions 62)
On anirà a parar la humanitat i l'humanisme? La intel·ligència artificial pot prendre el control del planeta? Podem arribar a crear una raça superior a nosaltres, amb records, sentiments, amb emocions i amb consciència d'ella mateixa? Serem immortals?

Fuster per a ociosos, a cura de Xavier Aliaga (Sembra Llibres)
Literatura, futbol, creació, festes, llengua, rock, poesia, país, joventut, pintura, filosofia i política conformen aquesta original antologia a cura de Xavier Aliaga. Una porta d'entrada immillorable per entendre el pensament d'una figura cabdal.

L'art de la ficció, James Salter (L'Altra)
Un llibre en forma d'il·luminació, format per idees i consells per aprendre a escriure, a mirar, a escoltar i a llegir. Escrit poc abans de morir, als 89 anys, el llibre és format per tres conferències que contenen les darrers reflexions d’algú que va reflexionar molt sobre l'ofici d'escriure... i de viure.

Atles de micronacions, Graziano Graziani (Males Herbes)
Estrafolari i fascinant, aquest llibre explica les vicissituds d'una cinquantena de minúsculs regnes de llibertat que floreixen arreu del món, fruit d'alguna lluita, de les reivindicacions més diverses, d'ànsies de sobirania diminuta i amb ganes de diferenciar-se i de ser.

Per a qui gaudeix de clàssics moderns
Quan arriba la penombra, Jaume Cabré (Proa)
Després del gran èxit de Jo confesso (2011), un dels nostres autors més internacionals torna amb un recull de narracions amb connexions entre elles, totes amb el denominador comú de la foscor, però també amb un punt d'humor.

El món d'Horaci, Vicenç Pagès Jordà (Proa)
Reescriptura i reedició de la novel·la més aclamada de Pagès Jordà. ¿Quina relació hi ha entre l’assassinat de John F. Kennedy, La guerra dels mons, els càtars i els Jocs Olímpics de Barcelona? ¿Quin era l’autèntic objectiu de l’Exèrcit Simbiòtic d’Alliberament? ¿Qui s’inventa les notícies de la televisió?

Closca de nou, Ian McEwan (Anagrama)
La triple pirueta narrativa de McEwan: el narrador és un fetus i aquest, en un prodigi de verbigràcia, dialoga amb el Hamlet de Shakespeare, en una barreja de comèdia negra, trama detectivesca, thriller i reescriptura intrauterina del clàssic.

Sortir a robar cavalls, Per Petterson (Club Editor)
Traduïda a una cinquantena de llengües i considerada una de les grans obres de la literatura contemporània noruega. Natura i vida es fonen en una escenografia convertida en paisatge i en emoció, travessada pels records i per l'austeritat d'una vida contemplativa i solitària.

L'aquari, David Vann (Edicions del Periscopi)
Torna David Vann, una de les grans veus del moment, amb un relat sobre decisions valentes i que desprèn optimisme, malgrat tota la fredor, la pluja i la foscor d'una ciutat com Seattle.
 

L'aquari, de David Vann Foto: Adrià Costa


L'eclipsi, Georges Perec (L'Avenç)
Prodigiosa traducció de La disparition, un llibre de culte, fetitxe, que encara no estava traduït al català. Una història on desapareix la lletra a, en una pirueta creativa que compta amb l'afegit de la dificultat de la reproducció en una altra llengua.

Per a qui porta la música a les venes
Maria del Mar Bonet, intensament, Jordi Bianciotto (AraLlibres)
En plena celebració dels 50 anys dalt dels escenaris de Maria del Mar Bonet, el crític i periodista s'endinsa en la vida i en la trajectòria d'un dels noms imprescindibles per entendre la música catalana dels darrers temps. Bianciotto dona testimoni d'un temps, d'un país i d'una singularitat universal.

Lletres, Lluís Gavaldà (Bridge)
El llibre recull unes quaranta lletres de cançons d''Els Pets, escrites per Lluís Gavaldà i despullades d''allò per al qual van ser creades: la música. D'on van sortir la inspiració de Menja avellanes, Jo vull ser rei o Blu tack?

Lletres completes, Bob Dylan (Malpaso)Aquest és l'any Bob Dylan, no hi ha dubte. Malpaso és una de les editorials que més i millor hi ha apostat. A banda d'aquesta edició integral de les lletres del cantautor, també ha publicat les Cròniques I. Memòries i Taràntula, la seva opera prima.

El dolor de la bellesa, Roger Mas (Empúries)
Lletres, pensaments i anotacions conformen aquesta obra: una mena de diccionari ordenat alfabèticament i que ens mostra el corpus d'una obra singular i única. Roger Mas en estat pur.
 
L'amor et farà immortal, Ramon Gener (Ara Llibres)
Una recerca del pare a través de les vides d'altres homes i dones, sostingudes en la bellesa de la música. Un viatge per la vida i la mort, de la cofurna on Verdi va compondre Nabucco a la nit en què Joaquín Rodrigo va donar vida al Concierto de Aranjuez.

Per a amants dels clàssics immortals
El libro de Gloria Fuertes (Blackie Books)
Referent de la literatura infantil i juvenil espanyola del segle XX, aquesta faceta va acabar ocultant una tasca creativa amb lectures profundes, amb gotes de surrealisme, humor i girs inesperats que deixen el lector astorat.

El misteri de la senyoreta Hargreaves, Frank Baker (Viena)
Una faula hilarant sobre els perills de la imaginació, en la tradició de la millor novel·la anglesa d'humor, fins ara inèdita en català.

El comte de Montecristo, Alexandre Dumas (Edicions 62)
Nova edició, amb traducció de Jesús Moncada. Edmond Dantès és empresonat injustament com a conseqüència d’una conxorxa nascuda de la gelosia. Quan surt de la presó, mou tots els fils per venjar-se i emprèn un llarg viatge a la recerca dels culpables.

Cosmonauta. Poesia completa, Francesc Garriga (LaBreu)
Dos anys després de la seva mort, LaBreu Edicions edita la poesia completa de Francesc Garriga Barata. Una obra imprescindible d'un dels poetes imprescindibles dels darrers temps, amb poemes revisats i reescrits segons les indicacions en vida de l'autor.I un llibre inèdit: Llàtzer.

Satíricon, Petroni (Adesiara)
La primera novel·la de la història, encara moderna i actual, atrevida i sorprenent. Encolpi, un jove bisexual, i el seu amant Gitó, un adolescent bellíssim, passen les més eixelebrades peripècies pels baixos fons de la Roma imperial.

Clarissa, Stefan Zweig (Quaderns Crema)
El testament en el qual l’escriptor austríac Stefan Zweig va condensar els ideals humanístics de tota una vida. La Clarissa, filla d’un militar austríac, coneix a Lucerna en Léonard, un jove socialista francès. L’esclat de la Gran Guerra separa els amants i la jove, que s’ha quedat embarassada, ha de tornar a Àustria i pren la decisió de tenir un fill de l’enemic.
 

Un aparador d'una llibreria guarnit per Sant Jordi Foto: Adrià Costa