El Santuari Gaia denuncia amenaces: «Salvem vides, aquest és l'únic delicte»

El refugi per a animals necessita prop d'uns 50.000 euros per construir una tanca de 2.500 metres que cobreixi una mica més de la meitat dels seus terrenys

Els dos fundadors del Santuari Gaia: a l'esquerra, Ismael López, i a la dreta, Coque Fernández
Els dos fundadors del Santuari Gaia: a l'esquerra, Ismael López, i a la dreta, Coque Fernández | Facebook Ismael López
Isaac Muntadas
13 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:41h
La tensió entre el Santuari Gaia de Camprodon i el col·lectiu dels caçadors està en un punt àlgid després dels darrers esdeveniments. La mort de l'ovella Nadia per part d'un gos de caça que li va mossegar el coll i la posterior manifestació dels membres del santuari amb animalistes davant de l'Ajuntament de Camprodon va precipitar-ho tot. Un total de 14 entitats pertanyents a diferents col·lectius com el dels caçadors, ramaders o comerciants van signar un manifest conjunt per denunciar el què anomenen una campanya orquestrada del Santuari Gaia per ''difamar i insultar greument el col·lectiu dels caçadors''. La picabaralla ha pujat de to i el president i cofundador del santuari, Ismael López, ha denunciat al seu compte de Facebook una sèrie d'amenaces molt greus.

López relata que els han insultat mentre passejaven pel poble i, fins i tot, que algunes persones han fet fotografies a la furgoneta del santuari per, just després, penjar escrits a les xarxes socials dient que s'ha de posar sucre dins del seu dipòsit de gasolina. La denuncia més greu és que, segons el president del santuari animalista, els hi ha arribat que en un bar de Camprodon uns caçadors els han amenaçat de disparar-los si els veien per la muntanya. A banda d'aquestes amenaces més explícites, el Santuari Gaia no està travessant el seu millor moment, ja que aquesta setmana els han entrat a robar. A més, els hi estant tallant l'aigua i la llum; i ja fa temps que els van tallar el gas, que l'han hagut de posar individual. NacióRipollès s'ha posat en contacte amb López perquè pogués explicar la seva versió de tot plegat però ha declinat la oferta per por que els hi pugui passar alguna cosa i per no seguir insistint en aquest tema.

En el comunicat del Facebook, el president del santuari també recorda que només demanen un perímetre de seguretat i, que en cap cas, estant dient que s'ha de prohibir la caça. López només espera que els caçadors els hi demanin perdó per la mort de l'ovella Nadia ''però per ara a les xarxes socials es riuen de nosaltres dient-nos que els hi portem el cos de la Nadia per menjar-se-la'', emfatitza. El missatge acaba amb aquesta sentència: ''Salvar vides, aquest és el nostre delicte''.

 

Campanya de donatius

Ara fa uns dies que el Santuari Gaia ha iniciat una campanya a través de la seva pàgina web per tal de demanar donatius per construir una tanca de seguretat al voltant dels seus terrenys perquè no es repeteixin fets com els que van provocar la mort de l'ovella Nadia. La superfície que ocupa el santuari d'animals és de 23 hectàrees; per tant, de moment només es construirà la tanca en la zona on solen estar els animals. A la pràctica, això suposa fer una tanca al llarg de 2.497 metres lineals, que és poc més de la meitat dels terrenys del santuari i el pressupost de l'obra ascendeix fins als 48.905 euros -de moment han recopilat 2.594 euros-. Momentàniament, al perímetre del recinte hi ha una tanca provisional amb quatre fils de pastor elèctric, que no són suficients per barrar el pas als animals més petits ''que poden entrar i ferir a aquells animals que ja hem salvat''.