El PDECat tanca files amb Jordi Munell i dona suport al polígon de les Llosses

Diversos diputats del partit nacionalista visiten el Ripolles i donen suport a la reindustrialització de Can Franquesa

La delegació del PDECAT a l'espai on s'ha de construir el polígon de la carretera de Les Llosses
La delegació del PDECAT a l'espai on s'ha de construir el polígon de la carretera de Les Llosses | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:14h
Que la zona de Can Franquesa, on s'hi ha de construir el futur polígon de la carretera de Les Llosses a Ripoll, hagi estat el lloc escollit pel Partit Demòcrata Català (PDECat) aquest passat dilluns per atendre els mitjans de comunicació en la seva visita al Ripollès, no és una casualitat. El govern de l'Ajuntament de Ripoll el considera un projecte cabdal de la legislatura com ja va declarar a NacióRipollès el regidor d'Empresa, Joaquim Colomer (CiU), fa aproximadament un mes. Per tant, aquesta visita de l'oficina parlamentària del PDECat a comarques gironines per conèixer la realitat del territori ha comptat amb la presència d'un ampli ventall de representants polítics de tots els nivells per mostrar el seu suport al projecte i tancar files amb l'alcalde Jordi Munell. A l'acte hi han assistit el diputat al Congrés, Sergi Miquel; la diputada al Parlament de Catalunya, Dolors Rovirola; el president del Consell Comarcal, Joan Manso; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell i altres membres del PDECat del Ripollès.

Abans d'entrar en matèria, Munell ha fet un breu resum als diputats demòcrates de les controvèrsies que hi ha amb l'oposició per la urbanització d'aquest espai per tal de tenir-lo preparat per si una empresa ho demana. Segons ha confirmat el propi alcalde, una empresa de capital xinès i una altra de capital alemany s'haurien interessat en aquests terrenys; tot i que encara no hi ha res en ferm i les converses estan en un procés embrionari.

El que ja és una realitat és la implantació de Sodeca al polígon de la Barricona -d'aquí l'interès per arranjar el camí que va del polígon de Mas d'en Bosch fins a aquesta nau- i de dues empreses més. En primer lloc, Improplast, una empresa dedicada a la injecció de plàstic que ha comprat dues naus al polígon Rocafiguera i, en segon terme, l'empresa Eclisse Iberia especialitzada en portes corredisses, fins ara amb seu a Sant Quirze de Besora, que s'establirà al polígon de Mas d'en Bosch.
 

L'alcalde, Jordi Munell, explicant el projecte del polígon de la carretera de Les Llosses als membres del PDECat Foto: Isaac Muntadas


Defensa fèrria del polígon de la carretera de les Llosses

Tornant al polígon de la carretera de les Llosses, com a president del Consell Comarcal, Joan Manso, ha donat ple suport a l'Ajuntament de Ripoll per impulsar aquest polígon amb la voluntat de generar un nou espai industrial. Manso ha presumit de què el PDECat és el partit de ''l'activitat i el desenvolupament econòmic'' i que no tenen cap problema en dir-ho als quatre vents. El president ha ressaltat que quan es presenti una iniciativa econòmica a la comarca no només fan falta polígons industrials ''com ja tenim'', sinó que també és totalment necessari sòl industrial reservat i qualificat urbanísticament per desenvolupar-hi les activitats en qüestió. Manso, mirant els terrenys de Can Franquesa, ha ironitzat dient que es parla molt sobre el valor ambiental d'aquestes planes, però ''el què tinc aquí darrere demostra que hi ha poc a preservar i molt a guanyar''.

El també alcalde de Campdevànol ha reiterat el seu compromís de defensar qualsevol lloc on hi hagi un valor agrícola dient que s'ha de respectar i minimitzar-ne la destrossa del medi natural, però que en aquest indret ''no hi ha res més a preservar que la nostra economia''. Manso ha mostrat la seva preocupació per l'envelliment de la població del Ripollès que any rere any va perdent població i que, per frenar aquesta sagnia, és necessari l'arribada de noves empreses. Segons el raonament del president del Consell Comarcal, aquest factor generaria llocs de treball i més gent s'instal·laria a la comarca.

Pel què fa el diputat al Congrés, Sergi Miquel, ha remarcat la importància de reindustrialitzar una zona que està totalment ''desèrtica'' per l'impacte econòmic que pot suposar per Ripoll i la comarca. ''Ara mateix el Ripollès es troba mancat d'espais on edificar i construir projectes sobre els quals instal·lar un nou model de reindustrialització de la comarca'', explica Miquel. A més el diputat a Madrid ha insistit que aquest projecte no malmet el medi i que la situació actual ''no és òptima'' pel què seria l'entrada a Ripoll; sinó que es tracta d'un seguit d'edificacions ''disseminades'' sobre un terreny ''degradat''. Per Miquel seria necessària una reordenació urbanística d'aquest espai, que a més, incorporaria elements de ''sensibilitat ambiental que milloren no només l'entrada des d'un punt de vista d'impacte visual sinó també l'entorn paisatgístic''. El diputat ha defensat el model de l'Ajuntament malgrat diu que no és la posició més ''còmode'' però si la més ''responsable''. Si hi ha empreses a Ripoll, Miquel assegura que hi haurà més gent que hi vindrà a viure i que per treballar, si tenen feina a la comarca, no ''hauran de fer tants quilòmetres per desplaçar-se al seu lloc de treball''.

Per la seva part, la diputada al Parlament de Catalunya, Dolors Rovirola, ha elogiat la iniciativa del consistori de recuperar l'espai de Can Franquesa per fer-hi un polígon industrial perquè ''es veu molt degradat''. També pensa que és vital presentar la construcció d'aquest nou polígon amb una sèrie de mesures ambientals i que només afectin a aquesta zona ''i no a l'espai més proper al riu Ter que és un altre tipus de paisatge''.

Els membres del PDECat també han aprofitat l'estada al Ripollès per visitar la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll i mostrar el seu suport a la candidatura per ser Patrimoni Mundial de la Humanitat. A més, han visitat dues empreses de la comarca com són l'escorxador de Ripoll o CBG.
 

Els membres del PDECat també han visitat la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll Foto: PDECat Ripollès