Els impagats a l'Ajuntament de Sant Joan ascendeixen als 28.000 euros

Dels més de 36.000 euros anul·lats de drets pendents de cobrar d'exercicis tancats només uns 8.000 són d'errors materials | Morts que no paguen el seu nínxol o factures estratosfèriques del cànon de l'aigua són algunes de les anècdotes dels impagaments

Isaac Muntadas
10 d'abril del 2017
Actualitzat el 12 d'abril a les 16:13h
Els impagaments a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ascendeixen a un total de 28.000 euros, segons s'ha revelat en la darrera sessió plenària del consistori. La corporació santjoanina ha aprovat, amb els vots favorables de MES i les abstencions d'ERC i el PDECat, l'anul·lació de drets pendents de cobrar d'exercicis tancats de l'Ajuntament per un import de 36.276,82 euros i d'obligacions pendents de pagar d'exercicis tancats per un total de 549,19 euros. Des del grup d'ERC, el seu portaveu, Sergi Albrich, ha denunciat que dels més de 36.000 euros anul·lats de la comptabilitat de la casa de la vila, només uns 8.000 provenen ''d'errors materials'' i la resta són impagaments. En total, hi hauria uns 28.000 euros -un 78% aproximadament del total- que es correspondrien a l'impagament de taxes i impostos per part dels ciutadans de Sant Joan.

Els republicans han reivindicat aquesta qüestió en altres plens i demanen que es faci pedagogia per fomentar el pagament dels tributs. Tot i així, Albrich ha volgut recordar que dins d'aquesta bossa d'impagaments també hi ha un gran nombre de persones que es troben en una situació ''complicada''. ''En aquests casos se'ls hi ha de donar la màxima facilitat per pagar els tributs'', apunta i, si cal, fer-ho de forma fraccionada o a través d'altres mètodes que no els escanyin econòmicament. El portaveu republicà ha explicat que un 80% de la bossa d'impagaments s'acaben anul·lant. L'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué (MES), ha matisat que el fet d'anul·lar de la comptabilitat aquests impagaments no eximeix als ciutadans a no complir amb l'obligació de pagar ''i que ho faran en un altre moment per la via que es correspongui''.

Albrich ha ressaltat que, com molt bé ha reivindicat en altres sessions la portaveu del PDECat, Concepció Formatgé, hi ha un 3% d'aquests deutes que es corresponen als impagaments del cementiri. Precisament, la regidora demòcrata ha exposat que en cada ple a la llista d'impagats hi apareix el nom d'una persona que fa 30 anys que és morta i que no té familiars que puguin sufragar el seu deute. Per aquest motiu, el regidor d'ERC ha demanat que es faci un seguiment meticulós dels familiars que no paguen els nínxols del cementiri perquè ''no s'hagin d'exhumar les restes d'algú per impagaments''.

L'altra dada sorprenent són alguns impagaments elevats pel què fa al cànon de l'aigua, disseccionats per Formatgé. Per exemple, la portaveu del PDECat al consistori ha posat sobre la taula una factura de 547 euros del segon semestre de l'any 2011 d'un domicili particular ''que s'hauria de mirar que no fos una fuita d'aigua perquè la xifra és una mica estranya'', sobretot quan alguns imports d'altres persones són de 21 o 64 euros. De fet, aquest mateix domicili presenta un altre rebut de 372 euros del primer trimestre de l'any 2012 i de 649 euros, del segon trimestre d'aquest mateix any. Roqué contestant a Formatgé li ha dit que ho miraran, ja que ''s'ha de veure quin tipus d'habitatge és perquè tindria més lògica si fos una casa aïllada o amb piscina''.