Sant Joan aprova 844.000 euros en inversions per aquest any amb l'abstenció de l'oposició

La tercera fase de l'ampliació de Sant Antoni i de l'aparcament de Can Crehuet són les actuacions més destacades | La pèrdua momentània del cotxe de la policia municipal, substituït per una moto, genera una de les anècdotes del ple

Isaac Muntadas
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:36h
El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, es dirigeix a l'alcalde Ramon Roqué (MES) per opinar sobre les inversions
El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, es dirigeix a l'alcalde Ramon Roqué (MES) per opinar sobre les inversions | Isaac Muntadas
L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va anunciar en el ple d'aquest passat divendres una inversió de 844.296,96 euros per aquest any 2017. Uns números que han estat aprovats amb el vot favorable de l'equip de govern (MES) i l'abstenció de tota l'oposició formada per ERC i el PDECat.

Entrant en la matèria, de la llista de 22 actuacions que hi ha previstes per aquest curs 2017 n'hi ha tres que, segons el parer de l'equip de govern i l'oposició, destaquen per sobre de la resta: la tercera fase de l'ampliació al sector de l'ermita de Sant Antoni (amb la inversió més alta de totes: 130.000 euros), l'ampliació de l'aparcament de Can Crehuet (110.000 euros) i la supressió de barreres arquitectòniques del municipi (53.409,29 euros).

Pel que fa referència a l'ampliació del sector de l'ermita de Sant Antoni es preveu que en aquesta tercera fase es faran els interiors de la casa pairal i del nou edifici annex. L'alcalde santjoaní, Ramon Roqué (MES), es va mostrar molt optimista i espera que durant els dos propers anys es pugui posar en marxa algun dels serveis que oferirà aquest equipament. El portaveu d'ERC, Sergi Albrich, també es va referir a la importància de seguir amb el desenvolupament de Sant Antoni; mentre que la representant del PDECat, Concepció Formatgé va destacar en positiu que el consistori hi hagi destinat ja prop d'un milió d'euros i que aviat estarà apunt per a una ''futura concessió''.

Can Crehuet, els fitons i les barreres arquitectòniques del poble

L'ampliació de l'aparcament de Can Crehuet, que costarà 110.000 euros, és un altra de les inversions més desitjades per tots els membres del consistori. Trobar espais d'aparcament a Sant Joan és un dels maldecaps més antics de la vila. Per això és vital aquesta nova ampliació a Can Crehuet que es traduirà en una vintena de noves places de pàrquing al centre de la vila i just al costat del monestir, un edifici molt visitat pels turistes.

En aquest punt, el regidor d'ERC va reivindicar que se solucioni d'una vegada per totes la problemàtica amb els fitons, que han provocat un munt de caigudes tan a Can Crehuet com al carrer Joan Maragall. És per aquest motiu que Albrich va argumentar que seria necessari ampliar la vorera d'aquell sector per tal de retirar els fitons d'aquella zona.

En referència a la reducció de barreres arquitectòniques, on hi ha prevista una partida que superarà els 50.000 euros, Albrich es va mostrar molt compromès amb la necessitat de disminuir tots els obstacles del municipi ''que encara n'hi ha que impedeixen el pas de persones amb mobilitat reduïda o que portin cotxets''. A més, el portaveu republicà va recordar que si la nova escola s'ha d'ubicar a l'espai de la Coromina del Bac, aquest és un lloc farcit de barreres arquitectòniques ''i s'hi ha d'actuar perquè hi haurà molt moviment de ciutadans''.
 

Un dels moments del ple d'aquest divendres en què les inversions pel 2017 han estat el tema estrella Foto: Isaac Muntadas


El quadre d'inversions, amb les subvencions al detall

Desglossant aquests 844.296,96 euros d'inversions al municipi es pot veure que una gran part provenen de línies de crèdit, concretament 351.482,70 euros. Tot seguit hi apareixen els diners que venen des de la Diputació de Girona (161.188,76 euros) i del saldo disponible de l'any 2016 (128.145,08 euros).

Quant als ajuts provinents d'Europa hi ha 119.057,51 euros provinents de POCTEFA i 4.500 euros de l'Euro Districte. La resta de les inversions venen subvencionades per la Generalitat (77.998,40 euros) i d'altres aportacions (1.924,51 euros). L'alcalde, Ramon Roqué, va fer èmfasi en què s'han fet inversions a les escoles i a equipaments esportius del municipi, amb 49.893,65 i 25.771,39 euros respectivament; però per sobre de tot, va destacar la partida de 50.000 euros destinada a la fibra òptica a la vila. ''Les empreses i famílies de la població ho necessiten i abans d'acabar l'any 2017 ha d'haver arribat al municipi'', va sentenciar.

L'oposició hi troba a faltar algunes inversions

Tot i els elogis de l'oposició en gran part de les inversions també hi va haver crítiques per algun oblit de partides importants. Per exemple, el grup municipal d'ERC hi va trobar a faltar alguna inversió perquè s'iniciï la tramitació de compra del terreny del costat del cementiri que ha d'acollir la futura sala de vetlla de la població, que actualment està situada al carrer Manigosta. ''Per tant, un cop aquests habitatges siguin una realitat i es puguin treure d'allà, s'ha de traslladar al costat del cementiri perquè no generi molèsties'', va afirmar. Roqué li va contestar dient que el solar on es construirà la sala de vetlla ja és de titularitat pública i en els pròxims mesos es començarà a treballar en el projecte.

Albrich també va reclamar a l'equip de govern que es posi les piles en acabar els sis o set carrers que s'han d'arreglar de la Vila Vella. ''Vostè es va comprometre a fer un carrer cada any de la legislatura i des de fa dos anys que no se'n fa cap'', li va etzibar. L'alcalde socialista s'ha compromès a continuar la renovació de la Vila Vella però va recordar que la capacitat d'inversió és limitada i s'han de prioritzar les actuacions més necessàries.

La portaveu del PDECat, Concepció Formatgé, es va mostrar satisfeta pel fet que s'hagi apostat per grans inversions però també pel manteniment del municipi, que és un tema molt reivindicat pel partit catalanista. A banda d'això, Formatgé va demanar explicacions per la retirada de la màquina de la neteja del poble.

El canvi del cotxe de policia per una moto, l'anècdota

Un altre punt que es moure entre l'anècdota i la polèmica és la ''desaparició'' del cotxe de la policia municipal i, en el seu lloc, l'aparició d'una moto pels carrers de Sant Joan. Aquest fet no va passar desapercebut entre l'oposició que va demanar explicacions sobre el què ha succeït.

El batlle santjoaní va explicar que la compra de la motocicleta ha estat una ''oportunitat'' que se l'hi ha presentat al consistori. Resulta que aquest vehicle se l'hi va oferir a l'Ajuntament d'un paquet de motos per un client que al final no va comprar-les. La moto li ha costat al consistori la meitat del seu preu habitual i és nova. Roqué va argumentar que és un vehicle ''ràpid, bastant eficient, té un motor petit, gasta poc i és molt útil per moure's pel nucli urbà''; tot i així, va voler deixar clar que també es comprarà un cotxe nou perquè hi ha diners a la caixa pels dos vehicles.

I què ha passat amb el cotxe? Doncs que s'ha espatllat i la policia ja no el té. Ara per comprar-ne un de nou l'Ajuntament preveu pagar-lo a través d'una sèrie de modalitats alternatives com són el renting o el leasing, que no provocaran endeutament a l'ens municipal i, és per això, que no s'ha pressupostat.

La portaveu del PDECat li va rebatre l'argument dient-li que si bé és cert que aquests mètodes no comporten endeutament pel consistori, sí que tenen un cost més elevat que demanant un préstec. Amb un to més distès, Formatgé va dir que la gent del poble feia broma dient ''que sinó hi havia diners i els municipals havien d'anar en moto perquè no es podia pagar un cotxe''. Albrich va afegir que s'ha de comprar un nou cotxe aviat perquè la policia municipal no ha de patrullar amb el vehicle de Protecció Civil.
 

Concepció Formatgé (PDECat) intervé en el ple per parlar sobre el cotxe de la policia local Foto: Isaac Muntadas