Les obres de l'escola de Campdevànol segueixen aturades dos anys després de la primera pedra

L'alcalde Joan Manso ha confirmat que en breu s'iniciarà la descontaminació del subsòl, que tindrà una durada aproximada de dos mesos | Encara no està descartat que el nou centre es pugui construir als terrenys de Can Ribalaigua

Les obres de la nova escola de Campdevànol presenten un estat d'abandó evident
Les obres de la nova escola de Campdevànol presenten un estat d'abandó evident | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
31 de març del 2017
Actualitzat a les 11:51h
El passat 28 de març de l'any 2015, l'aleshores consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va presidir l'acte de col·locació de la primera pedra de la nova escola de Campdevànol als terrenys de Can Ribalaigua. Dos anys després, les obres estan aturades i els terminis d'execució s'han vist totalment sobrepassats, ja que es preveia que l'edifici estigués llest en 14 mesos i apunt per estrenar-se pel començament del curs 2016-17.

El motiu d'aquesta frenada en sec dels treballs va ser la troballa d'una notable quantitat de contaminació de fuel al subsòl –durant el mes de juliol de l'any 2015- ens uns terrenys en què hi havia hagut una fàbrica de Comforsa i que l'empresa havia cedit a l'Ajuntament. Aquest ''regal'' impedia construir l'escola fins que es netegés del tot, ja que en aquell espai hi havien d'estudiar nens i aquesta contaminació podia suposar un risc per la seva salut. En principi, el cost de sanejament del solar de Can Ribalaigua es va xifrar en 800.000 euros i passats dos anys sembla que, per fi, s'iniciarà aquesta descontaminació.

Actualment, l'espai on s'ubica l'esquelet de la nova escola està totalment rodejat per una tanca metàl·lica -en una paret hi ha una pintada amb la paraula ''vergonya'' que trenca la monotonia- per evitar accidents i amagar la mala imatge que es desprèn d'aquest solar abandonat ple de runes. La situació és insostenible i la pateixen en la seva pròpia pell tots els nens de les escoles d'educació primaria i infantil que hi ha al municipi. Classes que s'han de fer al passadís, aules improvisades amb envans per la manca d'espai o un enorme barracó al pati del centre d'educació infantil són els pedaços que s'han hagut de posar per pal·liar l'augment d'alumnes, que estan col·locats en uns edificis que no estan preparats per acollir dues línies.
 

Les obres de la nova escola de Campdevànol presenten un estat d'abandó evident Foto: Isaac Muntadas


La descontaminació del subsòl durarà uns dos mesos

Després de posar-se en antecedents, cal saber per quin punt passa aquest procés. En aquests instants, l'Ajuntament de Campdevànol disposa de l'informe de Salut Pública -que es va emetre fa un any- en què s'afirma que el solar de Can Ribalaigua no és apte per a l'exercici de l'activitat docent. En declaracions a NacióRipollès, l'alcalde del municipi, Joan Manso, ha volgut recordar que aquest informe el va emetre una direcció general adscrita a ERC ''perquè quedi clar l'origen d'aquesta situació''; tot i remarcant que recolza totalment aquest informe ''ja que si el director general i un expert ho van veure així en el seu moment, no hi ha res a dir'', sentencia.

Les paraules de Manso van en la línia de no frivolitzar amb aquesta situació perquè assegura que el consistori ha treballat ''insistentment'' amb múltiples reunions amb el Govern, amb la direcció general de Salut Pública i l'Agència Catalana de Residus per trobar una solució amb la màxima ''cautela i prudència''. De fet, l'alcalde assegura que ''mai s'havien fet tantes reunions i gestions per desencallar el principal problema que ha tingut aquest Ajuntament en la història democràtica''.

Ara mateix i després de fer 14 prospeccions del terreny amb el geo-radar per analitzar el subsòl, ja s'han fet totes les proves requerides per saber la magnitud del problema i en breu es procedirà a la descontaminació del subsòl. Es preveu que aquest procés s'allargui durant un mes i mig o dos mesos i, un cop descontaminats els terrenys, el consistori mirarà si aquest informe de Salut Pública es pot replantejar conjuntament amb l'Agència Catalana de Residus. Llavors, a través d'una valoració tècnica i amb el vist-i-plau del plenari de la corporació, es decidirà si l'escola es continua fent en aquell emplaçament o se n'escull un altre. Segons Manso, la prioritat és que se segueixi fent al carrer Puigmal. ''De la seguretat dels menors no se'n pot fer política i s'han d'arribar a consensos'', reafirma l'alcalde.  
 

L'interior de les obres de la nova escola de Campdevànol està ple de runes Foto: Isaac Muntadas