La CUP, el PDECat i les JNC s'esbatussen per la Festa Major Alternativa

La tensió per la interrupció del ple de Ripoll no s'ha rebaixat i s'ha traslladat a les xarxes socials

Membres de l'assemblea de la Festa Major Alternativa
Membres de l'assemblea de la Festa Major Alternativa | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de març del 2017
Actualitzat a les 17:37h
La irrupció de l'assemblea de la Festa Major Alternativa al ple de Ripoll segueix portant cua i la picabaralla a través de comunicats, piulades i publicacions a les xarxes socials ha estat la tònica habitual des de la suspensió del ple. El Partit Demòcrata Català (PDECat) de Ripoll i les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) del Ripollès van ser els primers a condemnar l'acció i a donar suport al govern municipal.

En el cas del PDECat, la formació nacionalista va arribar a comparar l'acció amb els aldarulls que es va produir a la llibreria Blanquerna de Madrid l'Onze de Setembre de 2013 quan un grup d'ultradretans van entrar per la força i van agredir algun dels presents en l'acte convocat per la Generalitat amb motiu de la Diada. Per altra banda, les JNC van assegurar que l'actuació d'interrompre el ple liderat per col·lectius com Arran Ripollès o el Casal popular La Metxa, encapçalat per un grup de persones properes a l'esquerra alternativa, va ser una ''manca de respecte pel conjunt de la població i a la democràcia''.
 
La inclusió als comunicats del concepte ''esquerra alternativa'' o l'acusació directa a la CUP d'estar al darrera d'aquestes actuacions ha provocat que l'esquerra independentista de Ripoll hagi decidit moure fitxa i defensar-se d'aquests atacs. Així doncs, els cupaires han emès un comunicat aquest matí en què han volgut aclarir una sèrie de punts del què va passar ahir. En primer lloc, la CUP reafirma el seu suport a totes aquelles organitzacions i col·lectius que apostin per un model d'oci alternatiu, de caire popular i basat en l'autogestió. Per tant, la formació de l'esquerra independentista es mostra totalment a favor de la celebració de la Festa Major Alternativa perquè l'entén com ''un signe de normalitat i convivència''.

La CUP també demana al govern municipal, al PDECat i a les JNC que deixin de relacionar-la amb l'organització d'aquesta Festa Major Alternativa i recorda que l'assemblea d'aquest ens està formada per l'Ateneu Bagauda, Arran Ripollès, el Casal popular La Metxa i amb el suport del Cau dels Vàndals. La formació de l'esquerra independentista assegura que com a grup polític no participen en l'organització d'aquesta festa i demanen el ''màxim respecte'' a la independència i a la presa de decisions d'aquestes entitats.

Pel què fa a la interrupció del ple per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa amb la lectura del manifest reivindicatiu, la CUP ho atribueix a ''la manca de voluntat de diàleg i negociació'' del govern de CiU, a qui acusa d'utilitzar la seva majoria absoluta de forma ''autoritària i irresponsable''. A més, la formació de l'esquerra independentista assegura que ells no han organitzat la protesta i que l'equip de govern utilitza aquesta ''falsedat'' amb ''mala fe i clara intencionalitat política'' per ometre responsabilitats. A la CUP tampoc li ha agradat assabentar-se pels mitjans de comunicació que l'alcalde, Jordi Munell, hagi convocat al seu regidor, Santi Llagostera, al consistori per reunir-se sobre l'actuació del ple. Com que els cupaires asseguren que no estan darrera de la protesta, aconsellen al govern que s'hi volen parlar d'aquest assumpte es reuneixin amb l'assemblea organitzadora de la Festa Major Alternativa i que s'hi volen parlar amb ells estan oberts a fer-ho, però de temes de caire polític com la situació actual de la Fundació Guifré.   

Per últim, la CUP ha instat al diàleg entre l'equip de govern i l'assemblea de la Festa Major Alternativa per tal de desencallar la situació amb celeritat perquè ''tots els ripollesos puguem gaudir d'unes festes majors riques i plurals''. De moment, aquesta assemblea ha tirat pel dret i sembla disposada a programar activitats per Sant Eudald, ja que avui mateix ha creat una pàgina a Facebook amb el nom de ''Festa Major Alternativa'' on hi ha penjat el comunicat escrit íntegre que van llegir al ple i un vídeo on a banda de la lectura també mostren pancartes reivindicatives.

Enganxada a les xarxes socials entre la CUP i el PDECat i les JNC

Les xarxes socials també han estat l'escenari d'una sèrie de picabaralles entre membres de la CUP i del PDECat i les JNC. En el cas del Twitter, per exemple, les joventuts nacionalistes de Catalunya van penjar una piulada ahir al vespre dient que ''Obstaculitzar un ple és obstaculitzar la democràcia. Condemnem els fets perpetrats per persones de l'entorn de la CUP a l'Ajuntament de Ripoll'' i hi van adjuntar dues fotografies amb les cadires plenes de confeti i dels manifestants aixecant una sèrie de pancartes.
 
Dani Vilaseca -número 16 a la llista de la CUP als passats comicis- va replicar la piulada afegint l'enllaç d'una notícia en què la JNC havia boicotejat un ple municipal a les Corts, a Barcelona. Perfils d'usuaris vinculats a la formació de l'esquerra independentista com Aitor Carmona -número dos de la CUP a les passades eleccions- i Jordi Hostench van acusar el govern de ser antidemocràtic per prohibir les activitats de ''qui pensa diferent a ells'' o d'estar obsessionats amb la CUP. El perfil de la JNC els va titllar de demagogs i populistes mentre que el compte de Twitter fals de ''La Tieta de Ripoll'' va acusar els cupaires de fer mal al poble. Una afirmació contestada durament per Carmona dient que és ''maco veure perfils de gent covarda que no s'atreveix a donar la cara''.

El regidor de CiU, Jordi Gumí, va repiular aquesta publicació de la JNC al Facebook i ràpidament va ser contestat pel número sis de la CUP a les darreres eleccions, Arnau Buxadé, replicant-li que no entenia res i que hi havia tres entitats i centenars de persones a títol individual que volien la celebració d'una Festa Major Alternativa a Ripoll. Gumí va contestar-li que la gent favorable a aquestes activitats eren ''quatre gats i la meitat de fora de Ripoll''. Una resposta que no va agradar gens ni mica a Buxadé, que s'hi va tornar recriminant-li al regidor la seva ''obsessió'' amb si la gent és del poble o és de fora.