Ripoll suspèn el ple per la interrupció de l'assemblea de la Festa Major Alternativa

Una quinzena de persones mostren pancartes, llegeixen un manifest i tiren confeti a la sala de plens | L'alcalde Jordi Munell, que ha decidir suspendre la sessió pocs minuts de començar, convocarà un ple extraordinari aquest divendres

Interrupció del ple de Ripoll per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa
Interrupció del ple de Ripoll per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de març del 2017
Actualitzat a les 17:37h

Interrupció del ple de Ripoll per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa Foto: Isaac Muntadas

Estava previst que el ple de Ripoll d'aquest dimarts fos tens, calent, amb retrets per part del públic i molt llarg. Doncs ha complert amb totes les expectatives i, fins i tot, les ha superat exceptuant en la seva durada. No ha calgut esperar al torn de precs i preguntes perquè esclatés la bomba de la nit en forma de fantasma de la Festa Major Alternativa.

Quan només es portaven deu minuts del ple, la sessió s'ha vist interrompuda per una quinzena de persones que han aixecat una sèrie de pancartes amb l'''etiqueta'' #volemfmalternativaripoll. Tot seguit, la portaveu de l'assemblea de la festa major alternativa –formada per quatre col·lectius com són Arran Ripollès, l'Ateneu Bagauda, el casal popular la Metxa i la col·laboració del Cau dels Vàndals de Campdevànol–, Carla Escarrà, ha començat a llegir un manifest reivindicatiu per reclamar al govern municipal la celebració d'una festa major alternativa a Ripoll per Sant Eudald.


Tot i els intents de l'alcalde, Jordi Munell, de demanar-li a Escarrà que els deixés seguir amb el debat plenari, la portaveu l'ha ignorat i ha continuat llegint el manifest. Munell ha reiterat que cessés el seu discurs i ha demanat disculpes al públic pels fets que s'estaven produint, però al final ha desistit i ha deixat acabar la lectura a la representant de la Festa Major Alternativa. Els regidors i una part del públic assistent han quedat estupefactes amb aquesta interrupció i visiblement molestos mentre anaven murmurant en veu baixa mostrant el seu desacord amb l'actuació.

Quan Escarrà ha finalitzat la lectura del manifest, els protestants han aplaudit l'actuació i han iniciat una sonora xiulada de més de cinc minuts acompanyada del càntic ''Els carrers seran sempre nostres''. A més, han llançat bosses de confeti que han inundat la zona de cadires reservada pel públic. La Policia Local i els Mossos d'Esquadra finalment no han hagut d'intervenir perquè l'alcalde ha decidit suspendre el ple sine die. Tot i així, Munell en declaracions a NacióRipollès ha dit que la intenció del govern és convocar un ple extraordinari per aquesta mateixa setmana, probablement per aquest divendres tot i que encara no està confirmat. Finalment, els manifestants han sortit al balcó de l'Ajuntament per seguir amb la protesta.
 

Interrupció del ple de Ripoll per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa Foto: Isaac Muntadas

La cronologia dels fets segons les dues versions

Per entendre el motiu d'aquesta sonora i espectacular interrupció del ple que portarà cua durant molt de temps cal remuntar-se als orígens del què reclamen els membres de l'assemblea de la Festa Major Alternativa. Tot va començar el passat 13 de gener quan, segons ha declarat el regidor de Festes Ramon Santanach a NacióRipollès, el consistori va assabentar-se que el Casal Popular la Metxa volia organitzar una festa major alternativa.

Segons explica el regidor, des de la Comissió de Festes se'ls hi va dir que totes les propostes que fessin serien ben rebudes i es podrien discutir. ''La sorpresa de la Comi es va produir quan, a mitjans de febrer, van aparèixer una sèrie de cartells pel poble anunciant la FM Alternativa'', apunta Santanach mentre reitera que ningú els va avisar.

L'assemblea que està formada per Arran Ripollès, l'Ateneu Bagauda, el Casal popular La Metxa i la col·laboració del Cau dels Vàndals de Campdevànol va enviar una instància el passat 27 de febrer demanant permís per utilitzar la plaça de la Llibertat i poder disposar d'un punt de llum, segons es pot llegir en el manifest. Santanach hi afegeix la demanda de taules, cadires, un escenari i un lavabo. Catorze dies després (el 13 de març), l'Ajuntament contesta la instància -disposa de 30 dies hàbils per fer-ho- tot i que al manifest es diu que van estar un mes sense obtenir resposta i van haver d'anar al consistori per reclamar-la.

La resposta de l'Ajuntament és negativa després de valorar la proposta i argumentar que a la plaça de la Llibertat ja hi ha una sèrie d'activitats programades per Sant Eudald. En canvi, el manifest de l'assemblea de la FM Alternativa diu que al consistori ''li manquen arguments tant tècnics com legals'' i que l'explicació a la prohibició de la festa es basa en l'opinió del govern sobre el concepte de ''festa major''. Tot i així, pensen que no és ''acceptable'' si s'utilitza com a argument ''per a negar-nos el dret a poder dur a terme el que entenem com a festa major''.

Aquest passat dilluns les dues parts formades per representants de l'assemblea de la festa major alternativa i el regidor de cultura acompanyat d'un tècnic es van reunir per acostar posicions però com s'ha pogut veure en l'escenificació d'aquest ple, l'aigua no va arribar a bon port. L'assemblea de la FM alternativa reitera que l'argument de què no hi ha espai per encabir-hi les seves activitats no és vàlid perquè, segons aquest col·lectiu, hi ha diverses places del municipi que queden buides. Per tot això, atribueix aquesta decisió al fet que el consistori no té ''voluntat política'' per facilitar espais públics a entitats ''amb interessos diferents a la ideologia del govern'', tot recordant que alguns dels col·lectius que aposten per la celebració de la FM Alternativa estan vinculats i tenen certa afinitat amb la CUP –malgrat que en casos com el cau de Campdevànol es reivindiquen com a "apolítics"-.

Aquesta afirmació no és compartida per Santanach, que en declaracions a NacióRipollès assegura que aquesta decisió no és una qüestió política sinó que es deu al fet que han actuat ''tard i malament''. Primer, perquè segons el regidor, s'haurien d'haver adreçat a la Comissió de Festes i presentar al gener la seva proposta, el més en què la Comi envia una carta a totes les entitats del municipi per integrar les seves propostes dins del pack de festa major. I, en segon lloc, Santanach assegura que ells estaven disposats a fer una festa major ''completament a part'' i que la resposta de l'Ajuntament va ser clara: ''La festa major és de tots els ripollesos i només n'hi ha una perquè no en podem fer dues o tres al gust de tothom''. Santanach explica que, evidentment, atesa l'actuació del ple que considera ''desproporcionada'' la seva resposta no els hi va agradar.

Ara toca veure si, tot i la prohibició de l'Ajuntament d'una festa major alternativa, s'organitza alguna activitat fora de programa per Sant Eudald. Santanach ja ha advertit que això podria desencadenar ''un malentès que no voldríem que arribés''.
 

Interrupció del ple de Ripoll per part de l'assemblea de la Festa Major Alternativa Foto: Isaac Muntadas

La intenció de l'assemblea de la FM Alternativa

El principal objectiu d'aquest projecte de Festa Major Alternativa, segons aquest col·lectiu, resideix en tornar aquesta festivitat als seus orígens, fent que sigui el teixit associatiu de la comarca qui lideri l'organització de manera directa i horitzontal, a més de promoure la participació de col·lectius i particulars essent simples consumidors de festa i oci.

Per tant, l'assemblea de la FM Alternativa focalitza l'organització d'aquest programa alternatiu en una sèrie de valors que es poden resumir en cinc punts: fomentar la participació activa de les entitats i persones del poble, posar en valor l'autogestió, crear un espai d'oci crític i de reflexió, gaudir de preus populars i destinar els beneficis en les entitats i no en les institucions.