Ogassa deu 50.000 euros al Consell Comarcal i sinó paga l'ens deixarà de prestar-li serveis

L'Ajuntament haurà de pagar uns 2.500 euros mensuals a través de la recaptació d'impostos per poder sufragar el deute i, sinó pogués, es procediria a l'embargament de béns del municipi | L'alcalde Josep Tremps es mostra ''dolgut'' perquè diu que no s'ha complert l'acord assolit entre les dues administracions

Josep Tremps, alcalde d'Ogassa
Josep Tremps, alcalde d'Ogassa | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
24 de març del 2017
Actualitzat a les 14:19h
L'Ajuntament d'Ogassa haurà de pagar religiosament els 50.590,08 euros que deu al Consell Comarcal del Ripollès sinó vol que aquest ens deixi de prestar-li serveis bàsics com per exemple la gestió de recollida de residus. El Consell del Ripollès no ha pogut seguir fent la vista grossa davant d'aquesta situació d'impagaments i ha posat fil a l'agulla per desencallar la situació. Així doncs, el ple d'aquest dimarts va servir per aprovar el conveni que dona validesa a aquest acord amb els vots de l'equip de govern (CiU i MES) i l'abstenció d'ERC, PSC i la CUP.

El president del Consell Comarcal, Joan Manso, ha explicat al plenari que l'aprovació d'aquest conveni té com a objectiu principal reconèixer el deute que l'Ajuntament d'Ogassa té contret amb el l'ens comarcal i que arrossega des de fa dos anys. Un deute de més de 50.000 euros que, de moment, es deixarà sobre la taula i ''veurem en els propers mesos com ho resolem'', apunta Manso. Un fet queda clar que és que Ogassa haurà de pagar aproximadament uns 2.500 euros mensuals -el deute quedaria substanciat en menys de dos anys- sinó vol que el Consell Comarcal talli l'aixeta dels serveis que li presta actualment. La pregunta clau és d'on sortiran tots aquest diners per sufragar el deute i la resposta la va donar el mateix Manso: dels contribuents del municipi. Segons el president del Consell, l'Ajuntament recapta 130.000 euros anuals en impostos, dels quals amb només 24.000 euros ja es podria pagar la meitat del deute en un any ''i el consistori encara disposaria de més de 100.000 euros per invertir en el municipi''.

''La nostra voluntat no és complicar la vida a cap Ajuntament, sinó no haguéssim perdonat el deute durant dos anys'', ha afirmat Manso. Per aquest motiu, el president s'ha posat a disposició de l'alcalde d'Ogassa, Josep Tremps, per ajudar-lo a trobar solucions ja sigui fent d'intermediari per parlar amb Governació o de qualsevol altra manera. Tot i així, la situació s'havia tornat insostenible i Manso ha emplaçat al consistori ogassenc a subscriure aquest conveni perquè ''la justícia passava per no dir res durant dos anys però no podem seguir així''.

De fet, el president de l'ens assegura que hi ha ajuntaments de la comarca que, tot i tenir una situació financera complicada, han pagat i com a molt hi ha algun municipi que només s'ha endarrerit tres mesos, lluny dels dos anys que porta Ogassa sense pagar. Per ara, la intenció del Consell Comarcal és evitar que el deute s'incrementi i cobrar-lo mensualment. En el cas que el consistori ogassenc no pogués afrontar els terminis de pagament, la via de l'acord donaria pas a la de l'embargament de béns. En el debat del plenari, Tremps ha advertit a Manso que l'Ajuntament no té diners, però en canvi si que disposa d'unes quantes parcel·les urbanitzables ''per tant si ens heu d'embargar béns seran parcel·les''.

L'alcalde d'Ogassa ha volgut agrair la paciència del Consell durant aquests dos anys però, en els pocs moments de tensió del ple, ha dit que està personalment ''dolgut'' perquè, segons Tremps, ''l'acord a què es va arribar amb el Consell a la darrera reunió no s'ha complert''.

Ogassa, situació financera complicada històricament

L'alcalde d'Ogassa, que a l'hora és conseller comarcal representant a ERC, també ha apel·lat a la complicada situació financera que viu al municipi i que ve de fa molts anys. Concretament, des que es va comprar el poble l'any 1995 i ha assegurat que tot just fins el passat any 2015 no es van començar a amortitzar els 50.000 euros que es devien de la compra del poble. Tremps no ha volgut buscar culpables pel fet de tenir un color polític o un altre i ha reiterat que ''el deute és el què és'' i que no tenen liquiditat per pagar-lo. En els pròxims mesos es veurà si finalment es troba la solució al problema o el consistori deixa de rebre serveis per part del Consell Comarcal.