Valverde guanya a la Molina en l'etapa ripollesa de la Volta Catalunya

El corredor murcià és quart a la general amb 45 segons de desavantatge respecte el líder de la prova, Tejay Van Garderen

Alejandro Valverde, guanyador de la segona etapa de la Volta Catalunya
Alejandro Valverde, guanyador de la segona etapa de la Volta Catalunya | Volta Catalunya
Isaac Muntadas
22 de març del 2017
Actualitzat a les 20:17h
S'ha fet justícia, tot i que amb un regust agredolç. Només un dia després de la sanció a tot l'equip Movistar amb un minut de penalització, Alejandro Valverde s'ha imposat a l'esprint final a l'irlandès Daniel Martin (Quick Step) en l'etapa reina de la Volta Ciclista a Catalunya, que ha arrencat aquest matí a Mataró amb final a l'estació d'esquí de la Molina. El corredor murcià partia amb aquest minut de desavantatge perquè l'organització de la cursa va decidir penalitzar a tot el seu equip després que el seu company, José Joaquín Rojas, empenyés Nelson Oliveira i Andrey Amador per beneficiar al Movistar durant el transcurs de la contrarellotge per equips disputada a Banyoles aquest dimarts.

Sense la sanció, Valverde seria el nou líder de la Volta. Però això seria fer ciència ficció. La realitat és que el nord-americà Tejay Van Garderen (BMC) és l'autèntic líder de la competició després d'arribar amb el grup dels millors a la Molina amb 41 segons d'avantatge sobre el seu company d'equip, l'asturià Samuel Sánchez; 44 segons sobre el britànic Geraint Thomas (Team Sky); i 45 sobre Valverde. Amb aquest liderat, Van Garderen continua el seu idil·li amb la prova catalana després de guanyar dues vegades l'etapa reina.

Un darrer esprint de tràmit

L'etapa d'avui no passarà a la història per la seva vistositat ni pels atacs dels màxims favorits, que es reserven per l'etapa de divendres amb final a l'alt de Lo Port (Tortosa). La jornada s'ha iniciat a Mataró i després de 66 quilòmetres de diversos intents d'escapada, s'ha format un grupet de cinc corredors amb Natnael Berhane (Dimension Data), Diego Rubio (Caja Rural), Pascal Ackermann (Bora), Peter Serry i Gianluca Brambilla (ambdós del Quick Step). L'escapada de la jornada ha arribat a tenir set minuts d'avantatge respecte el gran grup. Brambilla i Ackermann han cedit durant l'aventura i, durant la segona ascensió a la Molina de les dues que havien de fer, Berhane ha atacat i els seus dos companys s'han vist engolits pel pilot.

Al final, la força del gran grup amb una selecció dels millors corredors ha imposat la lògica i s'ha fet amb el control de l'etapa. Fins llavors, el Team Sky havia portat la iniciativa de la cursa amb un Vasil Kiryenka comandant el ritme de la pujada, fins que Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) ha augmentat el ritme per trencar el grup. En aquell moment, Ben Hermans (BMC), que fins llavors era el líder de rebot, ja s'havia quedat enrere i estava clar que Van Garderen li prendria el relleu. Els galls havien de moure fitxa però els atacs han estat massa tímids perquè es produïssin diferències. Al final, Daniel Martin ha saltat del grup a 300 metres de l'arribada, però Valverde s'ha posat a la seva roda i la superioritat del murcià a l'esprint amb pujada ha estat definitiva per endur-se el triomf.

Molt camí per recórrer

Després de l'etapa reina del Ripollès, els ciclistes afrontaran una jornada de transició entre Llívia i Igualada ideal pels velocistes o per intentar una escapada des de lluny. En la cinquena etapa amb sortida a Reus els escaladors tornaran a ser els grans protagonistes, ja que es viurà un emocionant final en alt a Lo Port (Tortosa), l'únic de categoria especial de tota la Volta -una pujada de 8,4km amb una pendent mitjana del 9% i rampes de fins al 20% de desnivell. L'avantsala de la darrera etapa conduirà el pilot de Tortosa a Reus amb l'alt de la Musara, de primera categoria, de 11,6km i una pendent mitja del 5% com a plat fort. La Volta s'acabarà el proper diumenge 26 de març amb un espectacular circuit amb vuit pujades a l'Alt de Montjuïc (2km al 5,7%), a Barcelona, que podrien decidir qui s'emporta la prova.