La Batalla de Montesquiu de 1714 incorpora un combat al nucli del poble

A la representació d'aquest dissabte, que es fa per quart any consecutiu, no hi faltarà la recreació del setge a l'emblemàtic castell

per Redacció, 9 de març de 2017 a les 10:31 |
Montesquiu recreant la batalla de 1714, l'any passat | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Montesquiu acull, per quart any consecutiu, la representació de la Batalla de 1714 al municipi, una festa declarada d'interès local, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Parc del Castell de Montesquiu. Tal com expliquen des de l'Ajuntament, la principal novetat d'enguany és la incorporació d'una batalla urbana al nucli del poble amb escaramusses entre els regiments de soldats catalans i borbònics al matí.

Tal com ha explicat l'organitzador Txevi Rovira a Osona.com aquesta nova escena teatralitzada respon a la voluntat de "potenciar el mercat popular", que enguany ha doblat el número de parades d'artesans. "Un atractiu diferent" que aprofitarà que hi ha més gent al nucli antic vinculant-ho així amb el comerç del municipi. Es podrà veure, doncs, les barricades dels dos bàndols, més enllà de les desfilades de la infanteria.


A la tarda, hi haurà les escenes teatralitzades al castell, inclòs l'afusellament d'un miquelet català, el Taverner de Montesquiu; i la recreació d'un setge d'època al Castell, amb artilleria i cavalleria. També hi haurà presència de més soldats a cavall, ja que històricament, la batalla, va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l'exèrcit català de l'exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic.

A l'altura de Montesquiu es va trobar amb 1.500 soldats borbònics, i la batalla que durà dos dies tingué molt de mèrit per la part catalana, que acabà escapant cap al Lluçanès. Un centenar de recreadors de diversos grups hi prendran part a partir de les 6 de la tarda. Músics, cavalleria i canons d'època donaran un toc encara més èpic en una jornada històrica pel Bisaura.


Programa

Aquesta festa és considerada un fet rellevant per la dignitat històrica i la identitat del territori, i un potencial sociocultural turístic i econòmic pel Bisaura. Per tot això la voluntat és d'establir un conveni de col·laboració que la consolidi pels anys venidors.


Els actes s'iniciaran a les 10 del matí amb el mercat popular, que ha doblat el número de parades d'artesans. Hi haurà plantats els campaments de l'exèrcit català i s'iniciarà una cercavila amb els Geganters de Montesquiu i els miquelets. A dos quarts de 12 tindrà lloc la nova recreació d'una batalla urbana amb escaramusses entre catalans i borbònics al mateix poble. I a la 1 del migdia arribarà la primera de les escenes teatralitzades sobre la Batalla de Montesquiu, a l'Arxiu Històric Municipal. L'escena ha estat escrita i dirigida pel dramaturg Josep Maria Diéguez, i serà interpretada pels actors, Xevi Villanueva, Arnau Geli, i Ricard Valls. Aquesta escena es repetirà a les 4 de la tarda per aquells que no hagin pogut veure-la al matí.

Una hora més tard, a les 5, es donarà el tret de sortida dels penons i els soldats cap al castell, iniciada per la gent del poble que portaran l'estelada i els penons dels Vigatans. Tan sols arribar al Castell, hi haurà l'espectacular afusellament del Taverner de Montesquiu, i seguidament la darrera de les escenes teatralitzades per actors. Sota el títol "Derrotats, però vius encara, 1725", ha estat escrita i dirigida per l'humanista Txevi Rovira, i comptarà amb la interpretació d'actors de Tona 78 Talia, Pep Castanyer, Josep Maria Font, Ricard Valls i Marina Vilà, que es posaran a la pell dels nobles Descatllar, antics propietaris del castell, el taverner i la tavernera de Montesquiu.

Finalment, a dos quarts de 7 començarà la recreació del setge al castell, amb 6 regiments de soldats, tots amb els seus respectius uniformes d'època. Enguany és un misteri per resoldre si guanyaran els borbònics o els catalans, ja que la direcció artística de l'acte va canviant el guió de la Batalla cada any. A un quart de 8 del vespre, les 303 torxes per honorar els catalans de l'època s'encendran i la gent podrà dur-les fins a la Plaça Emili Juncadella, on hi haurà les actuacions de cultura popular i els parlaments. Les actuacions dels Falcons de Malla, seran acompanyades pels cants de la Coral Loreley de l'Esquirol, davant del monument del tricentenari.

El convidat especial d'aquest any per fer el parlament final és l'editor expert en el 1714, Quim Torra, expresident d'Òmnium Cultural, expresident de Sobirania i Justícia, i exdirector del Born Centre Cultural. A través d'aquest càrrec, va dirigir el procés de museïtzació de les ruïnes que es conserven al sòl de l'antic mercat, que corresponen a la Barcelona de 1716.
 

Programa d’actes

Recull de galeries de fotos de la batalla de Montesquiu
 

 

Participació