Camprodon troba 54 quadres inèdits de Manel Surroca gràcies a la col·laboració ciutadana

La mostra s'inaugurarà aquest estiu i inclourà obres d'altres artistes que van influir en la seva trajectòria

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a les 11:13h
Joaquim Ros, un dels veïns de Camprodon que ha donat quadres de Surroca per a l'exposició
Joaquim Ros, un dels veïns de Camprodon que ha donat quadres de Surroca per a l'exposició | ACN
L'Ajuntament de Camprodon organitzarà una exposició que s'inaugurarà aquest estiu al monestir de Sant Pere amb obres del pintor i escultor del municipi Manel Surroca amb motiu del centenari del seu naixement. La particularitat de la iniciativa és que s'ha fet una crida perquè aquells ciutadans que tinguin un quadre o figura seva ho donin a conèixer i, si volen, la cedeixin per la mostra si acaba essent seleccionada.

D'aquesta manera, es vol fer aflorar l'obra inèdita que no està catalogada perquè l'artista venia directament a particulars i no hi ha cap registre de les peces que va arribar a produir durant la seva llarga trajectòria. La crida es va fer el mes d'octubre i des de llavors ja han rebut 54 fotografies d'obres de particulars, la majoria pintures. "Estem gratament sorpresos per la bona acollida", explica la comissària, Mercè Vila, que recorda que el termini acaba el 15 de març.

La passió pel color és un dels trets distintius de la pintura de Manel Surroca, un artista camprodoní que va fugir a peu cap a França des de Prats de Molló durant la Guerra Civil. Va viure un temps a París, on va relacionar-se amb artistes de l'època, i a continuació va establir-se a Barcelona on va treballar vuit anys al taller de Frederic Marès.

Va començar com a escultor, però l'any 1948 va decidir centrar-se en la pintura arran de la mort del seu germà amb 25 anys, que també era pintor. Amb la pintura va aconseguir un cert reconeixement a través de premis, i exposicions. Posteriorment Surroca es va instal·lar de nou a Camprodon per seguir l'ofici familiar a la sabateria. La rebotiga es va convertir en el seu taller des d'on va continuar pintant i preparant exposicions fins a la seva mort, als noranta anys.

Vila explica que els seus hereus s'han encarregat de conservar i restaurar el llegat artístic, però hi ha una part important de la seva obra que va vendre personalment a particulars sense que n'hagi quedat un registre. "Ho va fer sense un galerista com a intermediari i només ell sabia a qui ho venia", assenyala la comissària. Això ha fet que la seva obra s'hagi repartit pel territori, no només a Catalunya sinó també per la banda de la Catalunya del Nord. El que més agradava de la seva obra, segons Vila, és que eren "coloristes" i sovint representaven els paisatges de l'entorn de Camprodon. "Els quadres tenien molt bona acollida i la gent feia un esforç econòmic per tenir-ne un a casa", afegeix.

54 peces inèdites localitzades

Precisament aquests quadres que va vendre a particulars són els que es volen catalogar ara amb la mostra que l'Ajuntament inaugurarà el pròxim 22 de juliol al Monestir de Sant Pere. L'única manera per seguir-los la pista era fent una crida popular, una manera també d'implicar als seus admiradors i a la gent del poble. Des de l'octubre que es va explicar aquesta iniciativa, els organitzadors han rebut fotografies i descripcions de 54 peces, la majoria quadres però també escultures i dibuixos a boli i ceres. La majoria són de propietaris del poble o voltants (un 80%) però també se n'han localitzat algunes a Barcelona, Girona o Vic. Pel sol fet d'haver enviat informació i fotografies de l'obra tots ells rebran un certificat d'autenticitat, segons explica la regidora de Cultura, Anna Colomer.

La comissària admet que han quedat "gratament sorpresos" per la resposta ciutadana i recorda que encara es poden fer arribar fotografies d'obres de particulars fins al 15 de març al correu vilarigat@gmail.com. Després es farà una selecció del material i es decidirà quines peces s'exposen juntament amb les obres que cedirà la família i s'inclouran en un catàleg.

Un altre fet destacat de la mostra és que anirà acompanyada d'obres del pare i germà de l'artista, així com d'altres artistes que van formar part de la seva vida i que van influir en la seva obra, com ara membres del grup Dau al Set, d'alguns mestres seus i d'una de les principals influències, l'artista Joan Ponç.