La neu emblanquina el Ripollès

Les precipitacions en forma de neu continuaran al llarg de dia i aniran acompanyades de forts vents

Ripoll, aquest diumenge
Ripoll, aquest diumenge | Arnau Urgell
Redacció
15 de gener del 2017
Actualitzat a les 9:34h
La neu ja ha començat a caure en alguns punts de Catalunya. A banda del Pirineu, des de primera hora del matí que s'observen flocs en zones del Ripollès, la Selva i el Gironès, segons informa el Meteocat. Les precipitacions en forma de neu continuaran al llarg de dia i aniran acompanyades de forts vents. De fet, de cara a demà es preveu que la cota baixi fins als 300 metres depenent del moment del dia. D'altra banda, aquesta passada nit, hi ha hagut nevat abundants a Andorra i s'obliga els vehicles a circular amb equipaments especials o cadenes a totes les carreteres.

Les baixes temperatures d'aquest cap de setmana són conseqüència d’una fredorada polar i de la injecció d’aire molt fred procedent de Sibèria, que han fet que els termòmetres es desplomin 
fins a valors que feia anys que no es registraven. 

Dilluns tindrem una pujada transitòria de les temperatures i les precipitacions poden caure a gran part de les comarques de Girona, Pirineu i zones properes, amb una cota de neu que es situarà entre els 700 i els 1.000 metres.

A partir de dimarts, però, l’entrada d’una onada de fred siberià farà caure en picat els termòmetres amb valors que es situaran sota zero a gran part del país, inclús a la costa, i fins i tot a les cotes més altes del Pirineu s’assoliran els -25º. Fred de primera categoria que, en principi, no ha d’anar acompanyat de precipitació sinó d’un bon sol, tot i que qualsevol precipitació que paregués seria en forma de neu a totes les cotes.

Els termòmetres seran cada dia més baixos i la fredorada ens acompanyarà durant tota la setmana dels Barbuts. Un fred que no registràvem des de l’hivern de l’any 2012. S’haurà d’anar seguint dia rere dia l’actualització dels mapes perquè si els vents giressin una mica més a llevant podrien arribar precipitacions acompanyades de sorpreses en forma de neu. Una possibilitat, però, que ara per ara no sembla que s’hagi de produir.