El Ripollès intercanvia experiències amb el Conflent en agricultura, ramaderia i turisme

Les dues comarques es troben en una tercera sessió

Imatge de la trobada de les dues comarques.
Imatge de la trobada de les dues comarques. | Consell Comarcal del Ripollès
Redacció
29 de novembre del 2016
Actualitzat el 30 de novembre a les 10:29h
En el marc de les iniciatives de cooperació municipal i d'impuls de l'economia local, el Consell Comarcal del Ripollès i l'Agència de Desenvolupament del Ripollès van participar aquest dilluns a la Jornada d'intercanvi transfronterer Ripollès-Conflent. Enguany aquesta trobada anual ha tingut lloc a Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord).

Aquesta tercera sessió tècnica entre càrrecs electes, tècnics i professionals ha estat organitzada per la Comunitat de Comunes del Conflent i va servir per compartir experiències en matèria d'agricultura, ramaderia i turisme entre aquestes dues comarques catalanes agermanades.

Així ho va apuntar el vicepresident i conseller de Relacions Transfrontereres del Consell Comarcal del Ripollès, Josep Coma, que va agrair l'acollida per part del Conflent i, a més de referir-se als vincles històrics de les dues comarques, va defensar la utilitat del treball en comú i l'intercanvi d'experiències.

En la jornada, les dues parts van arribar a dues conclusions. La primera és que ambdues van manifestar l'interès per fer una trobada de productors per compartir experiències de treball. D'altra banda, també es va posar sobre la taula la possibilitat de fer un mercat transfronterer de productes alimentaris del territori, que s'analitzarà al proper comitè d'enllaç.

Les experiències dels dos territoris

La jornada va permetre a diversos productors del Conflent explicar la seva realitat, molt marcada per l'agricultura incloent-hi l'arboricultura, l'horticultura i la viticultura, a més de la recol·lecció de tòfona i plantes aromàtiques i medicinals. Sobretot es va destacar el repte de diversificar una arboricultura molt centrada en la producció de préssec per l'efecte de la plaga del Sharka. Així, van definir l'economia com a capaç d'adaptar-se als canvis i amb capacitat de generar ocupació per una comarca que té la meitat de població que el Ripollès, alhora que contribueix a la gestió del paisatge i a la reducció del risc d'incendis.

Dues peculiaritats que la distingeixen més del Ripollès són, d'una banda, el fet que la part més productiva de la comarca té un clima molt més suau, ja que se situa a uns 400 metres sobre el nivell del mar i, de l'altra, que els productors també s'ocupen de la distribució i la venda al detall del producte. Així mateix, ells són els protagonistes de diversos mercats com els dels dijous de juliol i agost en format itinerant pels pobles de la vall de la Rotjà o el que es fa tot l'any cada dissabte a Prada i que té molta nomenada. Aquestes cites apunten que arriben a representar el 80% de les vendes anuals d'alguns productors

Pel que fa a la comarca del Ripollès, es va destacar que la major part de la producció alimentària de la comarca prové del sector carni i, sobretot, del boví, l'oví i el porcí. Amb tot, es va subratllar la davallada d'aquest últim sector juntament amb l'aviram.

Un altre fet posat de manifest és la incorporació de joves en aquest àmbit. Es va remarcar que la comarca té una major aptitud ramadera, i que la vocació agrícola de la mateixa passa per la trumfa o els farratges. Pel que fa a la producció existent es va compartir amb els assistents la conceptualització i la promoció de la marca Producte del Ripollès, creada el 2005, que aglutina 60 socis, 97 restaurants i 71 punts de venda.
 

Durant l'exposició de les experiències de cada comarca. Foto: Consell Comarcal del Ripollès