La Generalitat reforça la seva aposta per apropar els esports d'hivern a les escoles del Ripollès

El Govern manté el creixement del programa "Esport Blanc Escolar" en la tercera temporada, amb la participació d'un 50 per cent més d'alumnes i més centres

Redacció
16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:32h
Presentació del programa Esport Blanc Escolar
Presentació del programa Esport Blanc Escolar | Generalitat
La Generalitat reforça l'aposta per acostar la pràctica dels esports d'hivern a la població infantil, sobretot la del Pirineu. El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, i la directora general d'Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, van presentar aquest mes la temporada 2016-17 del programa "Esport Blanc Escolar", que es durà a terme per tercer any consecutiu a les comarques del Pirineu amb 31 escoles -9 més que l'any passat- i 1.233 alumnes -382 més-.

Emmarcat en el Pla Estratègic d'Esports d'Hivern de Catalunya, el programa "Esport Blanc Escolar" té l'objectiu impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d'hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L'altra finalitat és educar mitjançant l'esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d'ensenyament i dels tècnics d'esport.

Després d'una fase experimental en 3 comarques el curs 2013-14, l'experiència pilot del curs 2014-15 i el primer curs sencer 2015-16, el Departament d'Ensenyament i la Secretaria General de l'Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, les diputacions, els consells comarcals, el Consell General d'Aran, els consells esportius i les estacions d'esquí, tornen a unir esforços per executar un programa que continua creixent i arriba a 31 escoles i 1.233 alumnes, per les 22 escoles i 851 participants del curs passat.

Dels 31 centres, 9 són ZERs (Zones Educatives Rurals) i 22 són centres d'ensenyament públics de primària, mentre que l'increment en el nombre d'alumnes ve donat per l'entrada al programa de 9 escoles noves i per la incorporació del curs de 4t de primària a les escoles que van començar el programa el curs passat.

Com va explicar Carme Ortoll, el programa "Esport Blanc Escolar", "que ja s'ha consolidat", proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d'hivern, en el marc curricular de l'assignatura d'Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i del medi natural en general.

Més d'un milió d'euros per als esports d'hivern

El programa inclou la realització d'un total de 8 sessions anuals durant el 2n trimestre del curs (de gener a març), distribuïdes en 3 sessions d'esquí alpí, 3 d'esquí de fons i 2 de surf de neu ("snowboard"). Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, per part de l'alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes puguin realitzar aquesta activitat durant dos cursos escolars.

Entre les novetats d'aquest curs, cal destacar l'entroncament de la unitat didàctica i la seva avaluació amb les competències d'Educació Física, així com l'experiència pilot en una jornada final a 4t, amb un component lúdico-competitiu, organitzada conjuntament entre consells esportius, clubs d'esquí i federació catalana, que oferirà una vivència de competició en equip, per escoles, i en diferents disciplines, en una estació catalana.

El Govern espera que entrin al Programa tots els centres d'ensenyament de les 9 comarques pirinenques entre els anys 2019-20. La Secretaria General de l'Esport destina enguany 282.600 euros a aquest programa, del més d'un milió total d'ajuts que dedica a donar suport als diversos àmbits dels esports d'hivern a Catalunya.