«Volem els trens, les vies, les estacions i les catenàries», clam pel traspàs íntegre de Rodalies

El conseller de Territori, Josep Rull, retreu a l'Estat la manca d'inversió i la impuntualitat dels trens i anuncia que aquest divendres presentarà el contenciós contra Adif a l'Audiència Nacional | Puigdemont reclama "preparar-se" per gestionar el servei i apel·la a la "dignitat" | Colau ofereix el suport "sense fissures" de l'Ajuntament de Barcelona a la Generalitat per fer front comú

Foto de família dels assistents a l'acte per reivindicar el traspàs de Rodalies
Foto de família dels assistents a l'acte per reivindicar el traspàs de Rodalies | Adrià Costa
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:15h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha estat l'encarregat d'obrir l'acte que la Generalitat i el món local han organitzat a Palau per reclamar el traspàs íntegre de Rodalies. I ho ha fet amb una intervenció en què ha demanat tenir-ho tot: les vies, els trens, les catenàries i les estacions. "Aquest país té dret a uns serveis ferroviaris dignes. No ens quedem en el lament ni en la denúncia. Obrim un horitzó constructiu: ho volem gestionar nosaltres", ha determinat Rull.

El dirigent nacionalista ha recordat les incidències dels últims anys, i ha qualificat Rodalies com la "baula més feble" del sistema públic de transport. "Retrocedeix durant els últims anys en un context de pujada generalitzada", ha apuntat Rull, que s'ha referit explícitament als problemes d'impuntualitat del sistema, que incompleix els compromisos signats amb l'Estat. "La puntualitat de Ferrocarrils de la Generalitat és del 99,2%", ha destacat el conseller. "Quan gestionem nosaltres el sistema ferroviari ho fem de manera sòlida, i això és patrimoni de tots els governs de la Generalitat", ha ressaltat Rull en referència a Ferrocarrils.

Des que va arribar a la conselleria, Rull ha arribat a la conclusió que cal acudir als jutjats per tal de defensar que Adif compleixi amb les inversions pactades entre l'Estat i la Generalitat. Rull ha anunciat que aquest divendres 28 presentarà un recurs contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional davant les "escandaloses" xifres a què arriben els incompliments. Al llarg d'aquest any, tant Adif com Renfe només han complert el 9% de les inversions pactades, amb dades del mes de juny avançades per NacióDigital.
 

Josep Rull, Carles Puigdemont i Ada Colau, a l'acte sobre Rodalies Foto: Adrià Costa


Puigdemont demana preparar-se per gestionar el servei

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha arrencat la intervenció constatant que el país no pot gestionar, en ple segle XXI, les Rodalies. "Això és un problema polític i institucional. Ens hem de queixar? Sí. Però només amb la queixa no ens en sortirem. Sense mobilitat no hi ha prou llibertat", ha apuntat Puigdemont, que també ha destacat la pèrdua de capacitats per competir de les empreses catalanes arran del mal estat de les infraestructures en comparació a altres països.

El dirigent nacionalista ha apuntat que a l'Estat no hi ha "presumpció de bondat" a l'hora de resoldre aquestes qüestions. "El que hem de fer és actuar en defensa dels nostres drets davant la justícia, a qui hem de demanar celeritat, independència i defensa de bé comú", ha ressaltat Puigdemont, que ha reclamat "unitat" fins al final.

"Ens hem de preparar per controlar els serveis bàsics ferroviaris. Estem preparats i ens ho exigeix el compromís de servei amb els ciutadans. És una causa justa. L'autogovern no existeix perquè ho declarin les autoritats o les constitucions: es demostra autogovernant. No tenim ni auto ni govern", ha apuntat,

Colau denuncia un "greuge humà"

"Estem aquí, més que mai, per sumar esforços. Sense fissures, ni diferències, ni partidisme. Perquè la situació és intolerable i insostenible", ha assenyalat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha posat de manifest un "greuge humà" arran de la manca d'inversions. "No podem oblidar que això ha costat i segueix costant vides humanes. Estem parlant de vides que s'han perdut per no tenir llestes obres compromeses", ha determinat Colau.

L'alcaldessa de Barcelona ha apuntat que el mal funcionament del transport públic incentiva la via privada, de manera que puja la contaminació. "No volem més retards, no volem més excuses. Tots hem tingut l'experiència del dia de la marmota d'anar al ministeri de Foment i que incompleixin. No podem més", ha deixat clar Colau, que ha recordat la inversió en alta velocitat.

Les queixes dels municipis

Josep Caparrós, vicepresident de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Sant Carles de la Ràpita, ha demanat a l'Estat que "compleixi amb les obligacions i els compromisos que té amb Catalunya". "Un país del segle XXI ha de tenir un sistema de comunicacions del segle XXI. L'equilibri territorial del país depèn d'això", ha apuntat Caparrós, que ha apuntat que el problema "no és exclusiu" de l'àrea metropolitana.

Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, ha recalcat que un bon sistema de comunicacions és el garant de la igualtat d'oportunitats entre ciutadans. "La mobilitat és un dret social i una condició bàsica per aconseguir un lloc de treball digne", ha apuntat Amor. "Ja n'hi ha prou de la manca d'inversió dels serveis i de la desatenció de Rodalies. Volem un canvi a millor i perceptible de forma immediata", ha reivindicat.

Suport transversal

Les infraestructures són un dels assumptes que més han incidit en el desgast de les relacions entre l'Estat i la Generalitat des de fa una dècada. Tot arrenca, en certa manera, en aquell acte a l'escola de negocis IESE per reclamar el traspàs de l'aeroport del Prat, i segueix amb els múltiples problemes de la xarxa de Rodalies. Les traves de l'Estat al Corredor Mediterrani també han ajudat a crear un front català per reclamar una infraestructura que, segons la Generalitat, ajudaria a promoure encara més l'activitat econòmica en l'eix que va des d'Andalusia fins a França per la costa.

En l'acte d'avui hi han assistit representants de la majoria de partits amb representació parlamentària, una nodrida delegació d'alcaldes i representants del món econòmic. Patronals, cambres de comerç i sindicats han assistit a la cita, que també ha comptat amb la presència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independècncia (AMI). Les plataformes d'usuaris que reclamen un millor servei (l'Associació per a la Promoció del Transport Públic, el col·lectiu Perquè no ens fotin el tren i la Plataforma d'Usuaris Portbou-Barcelona) no han faltat al Saló de Sant Jordi de la Generalitat.
 

Foto de família dels assistents a l'acte per reivindicar el traspàs de Rodalies. Foto: Adrià Costa