Forcadell avisa l'Estat i els tribunals: el Parlament liderarà el procés «passi el que passi»

La presidenta del Parlament alerta que el govern espanyol "ataca" la sobirania de tots els catalans quan amenaça la cambra | "Defensarem sempre la institució", ha destacat en una conferència a Campdevànol

Carme Forcadell, presidenta del Parlament, durant la conferència a Campdevànol
Carme Forcadell, presidenta del Parlament, durant la conferència a Campdevànol | Adrià Costa
24 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:50h
La setmana que ve farà un any que Carme Forcadell va ser escollida presidenta del Parlament. Ha estat, segurament, el període més agitat de la seva vida. Va agafar el càrrec en plena negociació entre Junts pel Sí i la CUP, ha vist com es tombaven uns pressupostos i ha governat la primera qüestió de confiança viscuda en la història de la cambra catalana. I ara, després de permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, veu com la Fiscalia, a instàncies del sempre diligent Tribunal Constitucional (TC), ha presentat una querella contra ella. "El veritable problema és que no ens escolten", ha resumit aquest divendres des de Campdevànol, on ha tornat a rebre l'escalf de l'independentisme davant la seva situació judicial.

"Si ja van portar l'Estatut als tribunals, ja tenia clar que qualsevol nova proposta del Parlament seguiria el mateix camí, com així ha estat", ha lamentat una Forcadell que, per cert, va votar en contra d'aquell text. "Passi el que passi, defensarem sempre la sobirania del Parlament, la llibertat d'expressió dels diputats i el seu dret d'iniciativa", ha ressaltat la presidenta de la cambra. "No només prohibeixen lleis: el que intenten és amenaçar el Parlament per tal que no es tramitin iniciatives i no es puguin debatre plantejaments legítims", ha recordat l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). En aquest sentit, ha acusat l'Estat d'"atacar" tots els catalans quan amenaça el Parlament.
 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb el govern municipal de Campdevànol Foto: Adrià Costa


"El Parlament es deu a la ciutadania de Catalunya, i defensarem el mandat sorgit del 27-S. El repte més important que tenim és aquest, i som els únics que ens trobem en aquesta situació a tot el món", ha apuntat Forcadell, que no ha volgut deixar de banda les "emergències socials" que cal solucionar en el trànsit cap a la independència. "Tenim el deure d'ajudar qui ho passa malament", ha reivindicat la dirigent independentista, que ha posat de manifest l'annex social de lal declaració rupturista del 9-N de l'any passat.

Un Estat que no governa però que funciona

Forcadell ha apuntat que s'està treballant per decidir a la cambra "tot el que sigui millor per als nostres ciutadans" davant d'un Estat que, tot i no tenir govern, "no està en funcions". "Durant aquest any que han estat en funcions, ens han impugnat moltes lleis", ha destacat la presidenta del Parlament, que ha lamentat la "manca de respecte" de les institucions espanyoles cap a la separació de poders.

Abans d'acostar-se fins a la carpa on s'ha celebrat la conferència, Forcadell s'ha reunit amb l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso -recentment escollit president del Partit Demòcrata Català (PDC) a la comarca del Ripollès- i ha signat el llibre d'honor de la localitat. "Mai aquest poble havia estat tan a prop de complir el seu anhel de llibertat", ha apuntat Manso en la introducció de l'acte.

L'alcalde del municipi ripollès ha ressaltat que, quan la Fiscalia es querella contra Forcadell, també ho fa "contra tots els ciutadans" que volen "deixar un país millor als seus néts". "Es querellen contra la democràcia i les llibertats", ha ressaltat Manso.
 

Pancarta de suport a Carme Forcadell, a Campdevànol Foto: Adrià Costa