Alerta per noves pluges després de les inundacions d'aquest dimecres

Les tempestes tornaran a activar-se amb força arreu del país a partir de la tarda, amb especial incidència al litoral i al prelitoral | La situació és especialment delicada al Maresme, on el terreny encara no ha pogut absorvir l'aigua

Redacció
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:13h
Protecció Civil manté l'alerta per inundacions (Inuncat) davant la previsió de reactivació de les pluges a tot el litoral a partir de la tarda segons que ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Es preveuen pluges intenses a tot el litoral i prelitoral de Catalunya a partir de la tarda i fins a la nit que poden ser localment intenses superant els 20 l/m2 en 30 minuts. També poden anar acompanyades de tempesta. El SMC ha activat avisos per fortes pluges

Aquestes noves precipitacions s’afegeixen a les caigudes ahir al Maresme, la Selva i el Baix Empordà (que va deixar una víctima mortal a Vilassar de Mar), en molts casos torrencials i amb volums totals que són rècords històrics. L'episodi de pluja, que ha continuat amb menys intensitat aquest matí, ha afectat tot el Maresme però ha estat especialment intens a Vilassar de Mar, amb 259 litres, a Cabrils amb 234 –70 dels quals en mitja hora- i Premià de Mar amb 189, segons dades recollides per TV3.

Tot i que es preveu que plogui amb menor intensitat que ahir i que hi hagi menor acumulació d’aigua, Protecció Civil recorda la importància de respectar les senyalitzacions de prohibició d’accedir i passar en aquells punts on hi hagi perill d’inundacions a tot el litoral. Cal evitar rieres, passos soterrats, punts inundables i altres zones de risc.

En moltes localitzacions del Maresme i també de punts de la Selva marítima i del Baix Empordà, l’aigua no ha pogut encara ser absorbida pel terreny, que es troba saturat, per tant cal anar amb molt de compte ja que les noves pluges poden provocar, amb menys intensitat i acumulacions menors, incidències igualment importants. A més, la previsió de fort onatge al litoral pot dificultar el drenatge de rius i rieres al mar.
 

Inundacions a la riera de Tossa d'Argentona, ahir. Foto: @jlgraupera


A hores d’ara tots els serveis de transport estan restablerts i no hi ha més incidències fins a aquesta hora. Fins a les 13.00 hores, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 978 trucades relacionades amb les pluges (des de l’inici de l’episodi). La gran majoria de les trucades s’han fet des del Maresme (800), seguides del Barcelonès (88), el Baix Empordà (13) i la Selva (11). El nombre de trucades ha disminuït significativament des de la passada mitjanit, entre les 8 i les 13 h d’avui s’han rebut 37 trucades. Les trucades han estat principalment per acumulacions d’aigua, inundacions de baixos, de patis o soterranis, filtracions, incidències al clavegueram i també rescat de vehicles.
 
Els Bombers de la Generalitat han efectuat 423 serveis des de l'inici del temporal i fins a la una d'aquest migdia per les conseqüències derivades de les fortes pluges. Concretament, entre les nou d'aquest matí i la una del migdia els Bombers han atès 23 serveis, 15 dels quals al Maresme.