Herbes remeieres

Rosa Colomer*
01 de setembre del 2016
Actualitzat el 21 de setembre a les 10:42h
La tradició de fer servir plantes, herbes i flors per elaborar remeis naturals ve de segles enrere, especialment a les zones de muntanya, on anar a recollir plantes era habitual a les famílies. D’aquesta manera, els coneixements per a poder preparar ungüents, olis i infusions per a curar ferides, infeccions, cops,… ha pogut arribar als nostres dies, anant –se passant les receptes de pares a fills, arribant fins a l’actualitat, on cada dia s’aprecia més i té més anomenada.

El tractament que reben per poder elaborar els remeis necessaris, varia segons la seva finalitat: en el cas de les infusions, un cop recollides, que, a poder ser, és preferible fer-ho després d’una bona ploguda, s’han de rentar a raig d’aixeta, seguidament ja les podrem posar a assecar. En el cas de l’elaboració d’olis, ungüents,…, podem posar-les directament en oli o alcohol, segons cada recepta, deixant-les macerarar 15 dies a sol i serena, després dels quals, ja els tindrem a punt per utilitzar.

Algunes de les plantes més conegudes a la Vall de Ribes són:

FARIGOLA: altament desinfectant, és un gran remei que pot utilitzar-se tant de manera tòpica (netejar ferides, ulls amb conjuntivitis,…) com per glopejar (aftes bucals, mals de queixals,…) i, evidentment, com a infusió per netejar el sistema digestiu.
CUA DE CAVALL: infusionada, s’utilitza com a diürètic natural. És molt bona en processos d’infeccions urinàries i per problemes de ronyó i bufeta en general (pedres al ronyó, ...). Per aquestes afeccions, trobem també una altra planta coneguda amb el nom de TRENCA PEDRES, que es troba a les vores dels marges i fa com una mena de pedreta en els seu interior.
ARÇ BLANC: es pren per depurar la sang. Especialment indicada per problemes de colesterol, diabetis i hipertensió arterial.
FLOR DE SABUC: utilitzada sovint per fer vafos pel seu gran poder descongestionant.
MALVES: aquestes flors són ideals per netejar el sistema respiratori de mucositats, molt recomanable en cas d’infant, sobretot de poca edat.
TE DE ROCA: encara que no en podem trobar a la nostra vall, sinó a Núria, aquesta plant és prefecte en problemes intestinals, especialment mals de panxa siguin del caràcter que siguin, ja que una infusió d’aquesta planta alleugerirà el nostre malestar en poc espai de temps.
TIL·LA: no podríem oblidar la mare de tots els remeis casolans en quant a plantes relaxants.

Si bé gairebé totes les plantes esmentades fins ara es prenien en infusió, les següents serveixen per fer-ne remeis tòpics:

HERBA DE COP: amb aquesta herba es fa un oli molt eficaç per a contusions, caigudes,... molt conegut com és l’Oli de Cop.
ÀRNICA: aquest tant pot elaborar-se amb oli com amb alcohol, el producte obtingut tindrà les mateixes qualitats curatives. És altament eficaç com a desinflamatori i utilitzat per a molts i diferents casos, tant per dolències de tipus traumàtic (caigudes, contusions,...) com respiratoris (tos, expectoracions,...) com circulatoris (cames inflades, mala circulació,...).

En definitiva, la popular cultura de la naturoteràpia tant de moda en els nostres dies, es pot veure que té més d’antic que de modern

* Diplomada d’Infermeria