La Vall de Ribes acull el 54è concurs de Gossos d'Atura

En aquesta edició hi participen una desena de pastors del País Basc, França, València i Mallorca, entre d'altres

Redacció
02 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:05h
Imatge d'una edició anterior de la competició
Imatge d'una edició anterior de la competició | Josep Maria Costa
La Vall de Ribes acull el 54è concurs de gos d'atura aquest diumenge 4 de setembre, on es realitzarà una exhibició de tots els participants i es disputarà el campió i subcampió de la lliga. El concurs començarà a les 10.30 hores en el camp municipal d'esports de Ribes de Freser. Hi participaran una desena de pastors del País Basc, França, València i Mallorca, entre d'altres.

A més, i per anar escalfant motors de cara a la competició, el dissabte dia 3 a les 18.30 hores es durà a terme un tast de formatge Idiazábal a càrrec de José María Ustarroz, al teatre municipal. L'associació de concurs de gossos d'atura de la Vall de Ribes pretén assolir una competició més prestigiosa convertint-la en un esdeveniment cultural, turístic, lúdic i social de referència a Catalunya durant tot un cap de setmana.

Per aquest motiu, s'organitzen diferents activitats complementàries per tal de divulgar la filosofia del concurs i la importància de la seva respectiva lliga, donar a conèixer el pasturatge i els productes produïts per les ovelles, fomentar la raça del gos d'atura català i mantenir viva una tradició del tot festiva, d'aquest esdeveniment que va començar l'any 1948, impulsat pel Gremi de Ramaders i per l'Ajuntament de Ribes de Freser.

Set anys més tard Valentí Perpinyà va exportar el certamen a Oñate (el País Basc), on s'ha anat celebrant des d'aleshores. Des del 1962 fins al 1988 es van fer concursos a Castellar de N'Hug (el Berguedà), Osseja (França), Canillo (Andorra), Llavorsí (el Pallars Sobirà), i Prades (el Baix Camp).

Aquell any, el 1988, es van signar els estatuts per constituir la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, que organitzen el Campionat dels Països Catalans el què hi participen pastors i gossos de diverses procedències.