La restauració de la portalada del Monestir de Ripoll ja té data

El principal objectiu de l'obra és retirar les capes de resina sintètica aplicades el 1964 per frenar la degradació del monument

ACN
01 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:11h
Portalada del Monestir de Ripoll
Portalada del Monestir de Ripoll | Adrià Costa
La restauració de la portalada del Monestir de Ripoll començarà el 19 de setembre amb la previsió que estigui enllestida per les festes de Nadal. Ho ha explicat el conseller de Cultura, Santi Vila, durant la visita institucional que ha fet a l’estació de muntanya de la Vall de Núria per assistir als actes de la festivitat de Sant Gil a Queralbs (el Ripollès). Vila ha recordat que són uns treballs “molt delicats” a un monument que és “patrimoni de la humanitat tinguin o no aquest reconeixement” en referència a la candidatura que encara està en tràmit. 

Tal com es va detallar el juliol passat, l'objectiu principal de l'actuació és netejar el total de la superfície, retirant les capes de resina sintètica aplicades el 1964 per frenar la degradació del monument,que forma un conjunt de 80 metres quadrats de pedra esculpida. Per realitzar aquesta obra hi treballaran un total de cinc conservadors. 

En la primera fase dels treballs s’utilitzarà un làser, química i microprojecció. L’última servirà per netejar les restes de policromia original i eliminar les crostes negres superficials que hi ha en l'actualitat, sobretot a la part superior de la portalada. 

La portalada monumental de l'església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i va substituir la porta primitiva de temple. És una gran estructura adossada al mur, realitzada amb pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics.

La intervenció costarà 125.000 euros i l'executarà l'empresa Arcovaleno S. L. sota la direcció del CRBMC. Els treballs de neteja i consolidació els financen el Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura.