La JNC insisteix en la necessitat d’uns Jocs d’Hivern al Pirineu

El Consell Nacional de la JNC, reunit a Cubelles, aprova una moció presentada pels col·lectius comarcals de la Cerdanya i el Ripollès que reclama posicionar-se a favor d'una candidatura conjunta amb Barcelona pels Jocs Olímpics

J.P.
16 de juliol del 2016
Actualitzat el 17 de juliol a les 14:44h
El Consell Nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya ha aprovat, aquest dissabte, una moció presentada pels comitès comarcals del partit al Ripollès i la Cerdanya en la que s’acorda “posicionar-se a favor de fer realitat una candidatura conjunta de Barcelona i el Pirineu per acollir uns Jocs Olímpics d’Hivern en un termini raonable i reivindicar aquesta candidatura com una solució per a bona part dels greuges històrics del Pirineu en matèria d’infraestructures i comunicacions i com una oportunitat per millorar les perspectives professionals dels joves pirinencs i catalans per extensió a mitjà i llarg termini”.

Segons ha explicat el cap comarcal de la JNC a la Cerdanya, Jordi Palomino, la moció “serà portada a tots els ajuntaments del territori que es beneficiaran d’aquest projecte per obtenir-ne el suport” i també enviada al Partit Demòcrata Català (PDC). Palomino ha recordat la importància d’uns Jocs Olímpics d’Hivern pel Pirineu “que accelerarien infraestructures com la línia del tren R3 o el desdoblament del darrer tram de la C-16 i posicionarien el Pirineu al món”.

El portaveu comarcal de la JNC ha volgut incidir en el fet que la moció, en el Consell Nacional del partit, ha estat aprovada per gairebé la unanimitat dels membres “representants de tots els territoris de Catalunya, amb la qual cosa, el projecte Barcelona-Pirineus també es ben vist i ben valorat més enllà de l’àrea on es concentra els Jocs”.

La moció presentada per les JNC de la Cerdanya i el Ripollès recorda que tots els estudis elaborats, els Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineu serien plenament rendibles, amb un pressupost d’uns 3.200 milions d’euros, assumits a parts iguals pel sector públic i el privat. Generaria 84.000 llocs de feina i permetrien dotar el territori d’inversions llargament reivindicades i que restarien sobre el terreny: el desdoblament complet de la línia de tren entre Montcada i Vic o Ripoll; la millora integral de la resta d’aquest eix ferroviari internacional fins a la Tor de Querol; l’explotació real de la connexió ferroviària amb París i Tolosa; el túnel de Toses (N-260); la variant de Ribes de Freser (N-260); la variant est de Ripoll (N-260); i l’impuls del Centre de Tecnificació Esportiva de Ripoll, especialitzat en esports de muntanya i d’hivern. 

El projecte del Jocs, segons destaca la moció, també recull la construcció, per part del Futbol Club Barcelona, d’un nou palau de gel, la creació d’un anell de velocitat a la Zona Franca de Barcelona, un telecabina o telecadira per unir Alp amb Masella i un estadi de biatló i esquí de fons al pla de les Forques (Fontanals de Cerdanya), entre altres equipaments. Algunes inversions ja s’han començat a executar, com la il·luminació de pistes a Masella, la millora dels sistemes d’innivació artificial i el foment per part de la Generalitat de la pràctica d’esports d’hivern, la formació i l’acollida de competicions internacionals.

A mitjà i llarg termini, la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern també permetria posicionar internacionalment Catalunya com a destinació puntera en esports d’hivern i afegir un al·licient més a Barcelona com a destinació turística, cosa que no va renyida amb el fet de ser costanera; avui en dia tothom identifica Sotxi (Rússia) amb esports d’hivern tot i ser a la llera del mar Negre, a una latitud similar a la de Mònaco. També suposaria una injecció econòmica espectacular al Pirineu, un territori amb oportunitats professionals limitades sobretot per als joves amb estudis universitaris. 

La moció acaba dient que la gran quantitat i varietat de beneficis que aquesta candidatura aporta al Pirineu fan que el teixit associatiu, les administracions, els empresaris i bona part de la població en general siguin partidaris de la preparació d’aquesta candidatura.

El text aprovat especifica que “l’alcaldessa Ada Colau va decidir unilateralment aturar el projecte sense consultar-ho amb el territori ni la resta d’institucions. Aquesta decisió va causar un descontentament generalitzat sobretot a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l’Alt Urgell, que veien frustrades les possibilitats de resoldre greuges històrics”.