Jan Margarit i Laura Orgué, protagonistes del desè aniversari de l'Olla de Núria

La Vall de Núria ha acollit la prova de 21km i 1.940m de desnivell positiu | La jornada ha estat completa, amb curses per totes les edats

Jan Margarit ha vençut a l'Olla de Núria 2016
Jan Margarit ha vençut a l'Olla de Núria 2016 | Josep Maria Montaner
12 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:26h
Durant la jornada d'aquest diumenge passat es va disputar a la Vall de Núria, la desena edició de l’Olla de Núria en la seva versió clàssica. Després de l’espectacular estrena de l’esdeveniment durant el dissabte amb l’Olla Vertical, que van guanyar Pere Rullan i Alba Segura, el diumenge va ser el torn de la prova reina: la clàssica de l’Olla, una cursa amb 21km, 1.940 metres de desnivell positiu i el 72% del recorregut per sobre dels 2.500 metres d’alçada. Jan Margarit i Laura Orgué van ser els vencedors absoluts de la cursa i protagonistes d’una jornada en la qual es van viure proves per a totes les edats.
  A les nou del matí arrencava, després d’un multitudinari briefing tècnic, la desena Olla de Núria. Eren 700 els participants que hi prenien part des de la sortida, entre els quals s’hi trobaven joves promeses com Jan Margarit i atletes experimentats com Agustí Roc o la primera guanyadora de l’Olla ara fa 10 anys, Tina Bes. La categoria masculina es va veure marcada per un gran duel entre Margarit i el quatre vegades guanyador de la prova Marc Pinsach, i es va decidir en l’últim descens.

Moments previs a la sortida de la desena Olla de Núria. Foto: Xevi Pujol

Una cursa rapidíssima decidida a la part final

En els passos pels diferents pics on s’hi trobaven els controls de la cursa, Jan Margarit i Marc Pinsach s’anaven intercanviant la primera posició. Les informacions que arribaven a Núria feien preveure un final molt ajustat, com així ha acabat sent. I és que no va ser fins a l’última baixada, que era llarguíssima i portava als atletes des del cim del Puigmal fins al Santuari de Núria, que es va acabar de decidir el vencedor del 2016. Jan Margarit va aprofitar la seva destresa a l’hora de fer el descens per obrir forat entre ell i Pinsach, guanyant la cursa finalment amb un temps de 2 hores, 12 minuts i 58 segons. En una jornada excepcionalment calorosa, el jove corredor va explicar que no va notar massa les altes temperatures i que el descens l’hi va permetre imposar-se.

Marc Pinsach finalment va cedir més d’un minut a la meta i va fer un temps de 2:14:14, acabant en segona posició. El quatre cops vencedor de l’Olla, va destacar que Margarit se li va escapar a la baixada: “Guanyar a en Jan, que baixa més ràpid que el Cremallera, és molt complicat. És molt bo en baixada. Però estic molt content d’haver pogut lluitar amb aquestes joves promeses en la cursa d’avui.” El francès Andreu Prost, amb un temps de 2:20:27, va tancar el podi masculí.

Marc Pinsach no ha pogut aconseguir el seu cinquè triomf a l'Olla. Foto: Josep Maria Montaner

Va ser una cursa amb molt nivell, així ho confirmen els noms del quart i el cinquè classificats, que van ser Jessed Hernàndez i Agustí Roc respectivament. El rècord actual de la prova, que té Kilian Jornet, va ser superat per part del guanyador, però des de l’organització es va voler destacar que es mantindrà l’anterior registre com a rècord, ja que el fet de fer la cursa al revés va ser una excepcionalitat d’aquest any.

Molt nivell en la categoria femenina

La competició en categoria femenina va servir per confirmar la recuperació total de la lesió per part de Laura Orgué. I és que la corredora es va imposar amb molt de marge en aquesta Olla de Núria 2016, amb un temps de 2 hores, 36 inuts i 47 segons en la que va ser la seva tercera victòria en aquesta cursa. A la meta, destacava: “Avui finament he pogut córrer sense pensar en la lesió i m’he trobat bé.” A una distància ja considerable, la segona classificada de la jornada va ser la basca Oihana Kortazar (2:52:12), que s’estrenava en una competició de l’Olla.

Laura Orgué ha deixat enrere les molèsties que li provocaven la seva lesió. Foto: Josep Maria Montaner

La tercera posició va ser ocupada per la veterana Tina Bes, que va fer una espectacular actuació i va parar el cronòmetre en 2:53:03. Cal recordar que Bes va ser la primera guanyadora de l’Olla de Núria ara fa 10 anys, i el diumenge es va veure en bona forma per pujar al podi final.La californiana Hillari Allen, una altra de les favorites, va ser la quarta classificada, mentre que Marta Garcia, guanyadora en tres ocasions, va ser cinquena.

Isaac Bartí i Maria Beringues guanyen l’Olla Júnior

Va ser una jornada amb curses per totes les edats, començant per l’Olla Júnior, que tenia 12,5km de recorregut. Isaac Bartí va ser el vencedor d’aquesta cursa per als menors d’edat, amb un temps d’1 hora, 16 minuts i 39 segons. El van seguir Albert Ruz (1:17:45) i Marc Vizcaino (1:21:09). Maria Beringues va ser la guanyadora femenina amb una marca d’una hora, 37 minuts i 44 segons, seguida d’Amàlia Bardolet (1:48:25) i Júlia Massagué (1:56:55).

També es va disputar l’Olleta, un seguit de curses infantils en diferents categories que tenien recorreguts diferenciats per l’entorn immediat de la zona del Santuari. En prebenjamí, van vèncer Jordi Vila i Bruna Clavell; en benjamí ho van fer Lluc Codony i Irene Sola; en categoria aleví, Martí Costa i Judit Aragon es van imposar; en infantils Ton Serra i Clara Estañol van ser els més ràpids; i en cadets Joel Rossell i Núria Selva es van emportar la victòria. Malgrat els vencedors, tots els participants de l’Olleta van rebre premi per la seva participació en aquestes curses.

Les curses infantils també han estat presents a la Vall de Núria aquest diumenge. Foto: Xevi Pujol

Va ser una jornada amb molt ambient a la zona del Ripollès i en concret a la Vall de Núria, on moltíssima gent es va aplegar per animar als corredors i gaudir del paisatge privilegiat. Jose Antonio de Pablo (Depa) es va encarregar de fer d’speaker i no va deixar que els ànims defallissin en cap moment i en general es pot dir que va ser un desè aniversari rodó per aquesta cursa, que segueix en bona forma i l’any que ve tornarà un mes abans, el 10 i 11 de juny. L’Olla Vertical seguirà i intentarà aplegar a més participants en la seva segona edició.